Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
TV: Mitt nuvarande I-lands problem

TV: Mitt nuvarande I-lands problem

This post is tagged as: TV, OLED, HDR

Jag jobbar med film och TV och är väldigt petig med bildkvalité när jag ser på film och TV-serier. Jag blir därför ganska obekväm när jag ser film hos vänner på deras skrytköp till TV-apparater och upptäcker att de kör fabriksinställningar. Färgerna är grådassiga och de har ofta den där förbannade movieplus/motionplus-inställningen på max så att filmen ser ut som att den är filmad i DV.

Då blir jag den som till slut säger "Ursäkta...men... kan vi pilla lite med inställningarna? Jag kan ärligt talat inte se på film så här." Jag blir lite upprörd när folk betalar dyra pengar för att få den "bästa" TV:n för att sedan inte använda den till sin fulla potential. Att de sen kanske inte ens kopplar in TV:n i externa högtalare för att "det är rätt bra ljud i TV:n ändå" gör inte saken bättre. Det är pärlor för svin! De uppskattar inte vad de har.

De flesta tar för givet att jag sitter på värsta projektorn där hemma med 7.1 surround-system. Men så är inte fallet. Istället sitter jag med en 8 år gammal 40" LCD TV från Samsung med ett par externa stereo-högtalare. Jag är lite gammeldags och tycker att en TV ska hålla länge, helt enkelt.
Surround-system har jag inte heller då jag bor i lägenhet och tycker inte att det är lönt då jag inte kommer att kunna kräma på det ordentligt utan att grannarna klagar.

Målet är att en dag äga ett hus med en källare där jag kan bygga en ordentlig hemmabio. Jag vill helt enkelt inte ha någonting halvdant utan när det väl blir av, så ska det bli ordentligt.

Men på sistone så har jag insett att min TV inte är i närheten av att hålla måttet längre. Jag ser detta när jag är hemma hos de få vänner jag har som faktiskt vet hur man sköter inställningarna på sin TV. Både film och TV-spel ser ljusår bättre ut på deras TV-apparater än på min gamla trotjänare. Är det ens lönt att jag köper Uncharted 4 om jag inte kan njuta av grafiken till fullo? Vid det här laget kommer det att kännas som att jag har köpt en kraftigare konsol när jag väl har en ny TV. Jag har länge haft fingret på pulsen vad gäller vilka TV:s är de bästa till rimligt pris och har alltid koll på vad jag ska köpa ifall min TV brakar ihop imorgon.

Så för ett par veckor sedan tänkte jag att vad fan, jag köper en ny TV. Det är fan dags nu. Men sen kom det här med 4K. Så här; jag bryr mig inte så mycket om 4K i sig då man ska ha en bild på minst 90" för att se någon skillnad på 4K och 1080 HD. Men HDR, High Dynamic Range, det är en helt annan femma. Jag pallar inte förklara så ingående om vad det innebär så det får ni googla, men kort och gott så handlar det om bättre bildkvalité och detaljrikedom. Detta är en teknik som först nu på sistone börjar komma till TV-marknaden. Bl.a. LG satsar stenhårt på detta nu med sina nya OLED-TV:s.

Så nu tänker jag att jag måste vänta ett tag och se vad som händer med HDR-utvecklingen. Om det blir en ny standard eller ej, och vilken tillverkare som bemästrar denna teknik bättre än de andra. Så min lilla 40" får leva kvar ett tag till, helt enkelt. Då jag inte vill göra något förhastat.

Spanar ni efter en ny TV eller har ni kanske precis inhandlat något som ni är nöjda med?

HQ