Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Jag grät som en tant nyss

Skrivet av Erik den 31 mars 2009 kl 13:40

Jag grät som en tant nyss. Som en skrynklig liten tant som just fått reda på att hennes favoritprogramledare, den mysiga och goa gubben Leif "Loket" Olsson, inte kommer att fortsätta att leda hennes favoritprogram BingoLotto till hösten. Det värsta av allt: jag skämdes inte ens. Inte det minsta. Man kan ju förstås fråga sig vad gråten berodde på. Att sparka tån i skrivbordskanten, råka snudda handen på en spisplatta som tydligen just hade varit påslagen eller att halka i duschen och landa medelst spagat i klinkergolvet med kulorna högst olämpligt placerade under skinkorna för att få på 74 kilo Erik på sig hade förstås bemötts med lite mer förståelse än den egentliga orsaken. Tårarna uppstod nämligen då jag kollade på den nya myspysfilmen Marley & Me med Jennifer Aniston, Owen Wilson och en alldeles bedårande Golden Retriever i huvudrollerna.

Och som jag snyftade. Inte bara av sorgliga ögonblick utan också av såna där genuint supermysiga ögonblick då man verkligen kände med karaktärerna och gladdes åt deras framgångar. Det var länge sedan jag kände samma värme av en film. Länge sedan en film med Owen Wilson roade på det här viset. Länge sedan Jennifer Aniston var lika charmig.

I centrum för handlingen finner vi John och Jenny, två relativt nygifta journalistkrakar som flyttar till Florida och börjar att bygga upp ett nytt liv i den varma delstaten. Allt eftersom livet börjar byggas upp med nya jobb och ett nytt hus anar John att nästa steg kommer att bli att skaffa barn - problemet: han vet inte om han är redo. Så efter ett tips av självaste McSteamy från Grey's Anatomy (Eric Dane) beslutar han sig för att skaffa en hund åt Jenny som kan funka som ett komplement till barnafödandet. Sagt och gjort, en liten Golden Retrievervalp som får namnet Marley införskaffas och parets tillvaro förändras ganska snart då hundrackaren visar sig vara väldigt svår att tygla. Lite som Beethoven, fast några kilo lättare och inte fullt så utskälld som den stora S:t Bernhardshunden blir av husse Charles Grodin i den underhållande familjefilmen från början av 90-talet. Men trots att Marley inte verkar kunna gå att tygla, så finner han en speciell plats i John och Jennys hjärtan och får uppleva både sorg och glädje genom sitt hundliv.

Man kan tro att det rör sig om en ny Beethoven där en hund gör massa knasiga grejer och får husse och matte att gå upp limningen. Men då är man ute och cyklar. Big time. Marley & Me är mer en film om att våga gå vidare i livet och att inte vara rädd för förändringar än vad den är om lustiga situationer med hunden (men självklart förekommer det en hel del sånt också). Stundtals mycket snyft och mindre skratt. En rasande fin blandning mellan gripande drama och hjärtlig komedi som direkt vinner ens kärlek.

Visst, det är en ganska standardiserad mysfilm i den mening att man kan förutse det mesta som kommer att hända långt innan det verkligen händer, men det spelar liksom ingen roll. Man mår bra av Marley & Me och kan inte värja sig mot den fantastiska hunden (speciellt scenerna när den är valp får en att smälta som smör i en alldeles för varm stekpanna) som stjäl många av scenerna som den medverkar i. Det kan förstås bero på att jag älskar hundar och i synnerhet Golden Retrievers, men det är knappast den enda anledningen till att Marley & Me slog knock på mig. Det är helt enkelt en oerhört härlig film som är närmast omöjlig att inte tycka om, så om du funderar på vilken film du ska se på nästa filmkväll med kärestan är Marley & Me ett alldeles ypperligt alternativ. Antingen i biosalongen eller hemma i TV-soffan (förutsatt att du ser till att beställa import-DVD:n med ett ljuvligt omslag som bara den gör filmen värd att köpa).

Marley & Me hade svensk biopremiär den 27 mars.

Trailern: http://www.youtube.com/watch?v=SYg3XokBX6Y