Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
När storyn griper tag - De 10 bästa spelrelaterade historierna

När storyn griper tag - De 10 bästa spelrelaterade historierna

Som storyfantast får jag omöjligt att finna mig i hur en seriös diskussion om tidlösa spelrelaterade historier kan ta vid utan att så gott som nämna en enda av mina personliga favoriter och istället ge ett oroväckande stort utrymme i ett för mig så viktigt ämne till LA Noire som under min egna genomspelning gång på gång fick mig att kvida av cringe. Alla har rätt till sin egna åsikt, självklart, men i den här frågan är faktiskt min åsikt bättre. Det här är dom 10 spelrelaterade historierna som jag förbjuder dig från att missa.

10. Metal Gear Solid 3: Snake Eater
Den mest filmiska delen i Kojimas signaturserie med karaktärer så djupa att varje enskild fiende såväl som allierad har en tyngre historia och motiv bakom sig än de flesta huvudkaraktärerna vi ser i majoriteten av spelen som släpps idag. Där dom flesta av Kojimas historier tenderar att gränsa över till långsökt, obegripligt och överdrivet politiskt så tappar Metal Gear Solid 3 aldrig fokus från den grundhistoria som spelet är ute efter att berätta. Historian bakom hur en legend skapats och den mentor han inte förmår sig att släppa taget om.

9. Gone Home
En historia som jag är förundrad över hur den kan göra så mycket av så lite, där skickligt utspridda ledtrådar manipulerar dig till långsökta, djupa teorier som lurar dina sinnen om vad som faktiskt hänt när det som i själva verket döljer sig under ytan är en vacker och realistisk familjehistoria för dig att upptäcka. Hem ljuva hem. Utgav det sig någonsin för att vara något annat?

8. Telltale's The Walking Dead
Sagan om en oväntad vänskap. Hur den börjar och hur den slutar där du själv kan påverka hur historian utvecklar sig där oavsettvilken spår du väljer att följa garanterat kommer att få en berg och dalbana av känslor till historia berättad för dig som kan bräcka den mest känslokalla till skrikgråt.

7. Xenogears
En högpolitisk, religiös historia som även involverar tunga ämnen som traumabearbetning och reinkarnation. Men för den som inte är villig att analytiskt sätta sin in i alla textrader som detta 90-timmars äventyr erbjuder så innehåller Xenogears även en av genrens absolut vackraste kärlekshistorier som för sin tid vågade vara otroligt vuxen. En historia som jag på så många olika plan och meriter aldrig kommer att glömma.

6. Dragon Age: Origins
Biowares bästa historia som jag är förundrad över inte har fått en direkt uppföljare ännu. Likt Persona 4 är detta ett spel där du kommer lära dig att älska ditt följeslag till den gräns att de känns på snudd till verkliga och viktiga för dig. Behandlar du någon väl kommer du bli älskad, behandlar du någon illa så kommer du bli förrådd. Då har jag inte ens nämnt det fantastiska grundmaterialet som denna historia bygger på och det faktum att detta är det spel som kanske i störst utsträckning anpassar sig efter dina val där inget är det andra likt och där du kommer behöva stå till svars för dom tuffa besluten du fattar.

5. Zero Escape: The Nonary Games
Föreställ dig ett japanskt animerat SAW där din väg till överlevnad har en utökad betoning på samarbete och tillit men där spelets antagonist är någon av personerna bland dig i din grupp. Så fort det känns som att du fått grepp om vad som händer och vart historian är på väg så presenterar sig gång på gång ett nytt lager av berättelsen med tvistar helt omöjliga att förutspå. Ingen historia i spelsammanhang är från början till slut lika spännande som Zero Escape, och likt många andra delar i denna lista påverkar du slutet. Detta spel hade absolut placerat sig högre på listan om det inte vore för att spelet kräver flera genomspelningar där det rätta, uppenbart bästa slutet är på snudd till omöjligt att hitta rätt till utan guide.

4. To The Moon
En indieklassiker där din roll är att manipulera en döende mans minnen för en chans för honom att få uppleva sina högsta drömmar och därmed kunna dö lyckligt. Vägen dit är självklart inte så lätt som det framstår som där konsekvenserna liknar de i Eternal Sunshine of the Spotless Mind. För att ett nytt artificiellt minne ska kunna ta vid måste ett av dina äkta försvinna. En oerhört filosofisk och vacker historia som får en att tänka. Kanske lever redan du din dröm utan att du tänker på eller uppskattar det.

3. Silent Hill 2
En mörk och poetisk historia som blottar dina sinnen, motiv och förutfattade meningar för dig oavkortat och ocensurerat. Vad hände egentligen med din hustru? Kan hon verkligen fortfarande leva, och är brevet hon skickade till dig äkta. Lika ångestframkallande som det är vackert är det upp till dig att utreda.

2. Yakuza 0
En del som var bättre än summan av allt jag trodde att seriens element kunde resultera i med en story som överraskar gång på gång med djupa engagerande lager och en perfekt balans mellan over the top humor och blodigt manligt allvar. Manuset och skådespeleriet är så starkt att det skulle kunna konkurrera med vilket valfritt gangster drama som helst, och det säger jag med full vetskap om alla tidlösa klassiker som genren består av.

1. Final Fantasy VII: Crisis Core
Med Square Enix mest humana karaktär tillhörde även seriens kanske mest humana historia. En historia om att växa upp, upptäcka sig själv och få redovisat för sig att vägen till ens högsta dröm sällan är så glorifierad som man vill föreställa sig. En historia om hur spelets protagonist Zack Fair får upptäcka de mörka sidorna av att bli en hjälte och att bolla sin egna moraliska kompass mot detta i toppar och dalar mot ett oförglömligt slut som konkluderar i det vackraste jag upplevt i ett spel någonsin.


Tröstpris: Heavy Rain, What Remains of Edith Finch, The Last of Us & Persona 4

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus