Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Ayreon Universe live i Nederländerna i söndags

This post is tagged as: Ayreon

I söndags befann jag mig i Tilburg i Nederländerna för att se den tredje och sista utsålda livespelningen med Ayreon Universe, och vilken show det var...

För drygt 9-10 månader sedan utannonserade Arjen Lucassen att det efter den lyckade föreställningen The Theater Equation 2015 nu skulle komma ett tillfälle där Ayreon skulle framföras live. Jag insåg direkt att det här var något jag absolut inte skulle få missa. En "once in a life time-konsert" då Arjen aldrig tidigare har framfört just en Ayreon-dedikerad konsert. 2003 framförde han Star One live med ett par låtar av sitt projekt Ayreon och även 2007 framfördes ett par låtar live med hans projekt Stream of Passion men därefter har det varit lugnt. Nu skulle alltså en konsert täcka hela karriären från 1995 till 2017 av den nyligen släppta skivan "The Source".

Biljetterna tog slut snabbt. Första konserten utsåld nästintill direkt. En andra konsert utannonserades och även den försvann. Lyckligtvis utannonserades en tredje konsert och där bestämde jag mig snabbt. Jag skulle ner ihop med min bror.

Så i helgen for vi ner i min bil och tillbringade söndagen i Tilburg innan det var dags för konserten. När vi gick mot insläppet såg vi att kön var oändligt lång. Den sträckte sig runt kvarteret men när insläppet väl började rullade det snabbt på. En bit innan entrén såg jag plötsligt sångaren Damian Wilson som gick och skakade hand och hälsade på besökarna. Det här var ett tillfälle jag inte fick missa så jag sträckte fram handen och han gick med mig ett par meter vilket gav mig tid att förklara min längtan efter ännu en skiva med projektet Star One som han medverkat på förut. En otroligt kul känsla att äntligen få träffa en av mina idoler på en av de konserter jag sett fram emot mest i år.

När konserten väl började hade jag ståpäls nästintill hela tiden. I princip alla klassiker (utom Isis and Osiris) framfördes med otrolig precision och kvalité. Tanken på att få höra Ayreon live har många gånger känts som en omöjlighet på grund av låtarnas uppbyggnader av både gitarrer, komp, synthar, stråkinstrument och flera sångare/sångerskor men alla på scen satte verkligen allt rätt! Givetvis skedde små misstag men det är ju charmen med livespelningar.

Jag fick höra både Ayreon och även ett par låtar från Star One - Space Metal och måste härmed räkna detta som en av de bästa (om inte till och med den allra bästa) konserten jag någonsin varit på. Bara i år har jag sett några av mina favoritband live på skitbra spelningar men jag insåg under Ayreon Universe att ingen spelning har berört mig lika mycket som den här.

Och publikens reaktion när Arjen Lucassen äntligen intog scenen... Mannen bakom allt. Mannen med scenskräck och social fobi, mannen som hellre sitter hemma och tittar på gamla science-fictionfilmer än bryr sig om omvärldens händelser tog sig i kragen och gick upp på scenen och framförde 2 låtar live och pratade med publiken i över 20 minuter. Som ni ser på bilden var ögonblicket svårt att fånga på kameran då allas händer for upp i luften. Det var verkligen pricken över i:et.

Eller nej, vänta lite. Pricken överi:et var ju givetvis Damian Wilsons fantastiska crowd surf där han lyckades sväva på publikens händer från scenen och upp förbi sittplatserna bak i salongen. Folkets jubel var totalt när han satte ner fötterna haha. Wow!

2017 har varit ett fantastiskt konsertår för min del!

I år har jag sett följande band live:
Dream Theater - Partille
Iron Maiden - Birmingham
Opeth - Liseberg
Green Day - Skandinavium
Ayreon Universe - Tilburg

Närmast just nu siktar jag på att se Ghost live på Liseberg den 30:e september men därefter tror jag inte det blir fler konserter att besöka i år för min del.

Ayreon Universe live i Nederländerna i söndags

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus
Gamereactor

Tidningen

More

Copyright 1998-2018 - Utgiven av Gamez Publishing A/S, Toftebæksvej 6, 2800 Kongens Lyngby, Denmark.