Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Mycket biofilmer på senaste tiden

This post is tagged as: Deadpool 2, Solo: A Star Wars Story, Den blomstertid nu kommer, Jurassic World: Fallen Kingdom, Ocean's 8, Film, Recension

Jag brukar vanligtvis inte gå på bio speciellt ofta, det vanliga är att jag med ser på de stora filmerna som Marvel eller Star Wars och då med ganska långa mellanrum. Nu hårdrar jag visserligen en del, då det kan variera från år till år beroende på vilka filmer som släpps. Den senaste tiden har det dock blivit en hel del biobesök, och ganska kort inpå varandra.

Dels så hade jag att ta igen både Deadpool 2 och Solo, som prioriterades bort eftersom de släpptes ganska precis vid slutet av vårterminen, och dels så verkar det släppas mer filmer den här sommaren som jag personligen sett framemot. Tänkte därför skriva lite kort (nåja) om samtliga av filmerna som jag sett under den senaste tiden.

Deadpool 2
Första filmen kom som en överraskning för min del, då jag inte höll något öga på den men när jag väl såg den så blev den en av mina favoritfilmer det året tack vare skarpt manus och välskriven humor. Naturligtvis såg jag framemot uppföljaren, även om jag dämpade mina förväntningar något då jag misstänkte att det skulle bli mer av samma.

Och ja, det tycker jag absolut är en passande beskrivning av Deadpool 2. Den är såklart fortfarande bra, jag skrattade åt de flesta skämten och Ryan Reynolds fortsätter att briljera som Deadpool. Däremot känns den inte lika originell som första filmen som nästan golvade mig, men lyckligtvis är uppföljaren trots det fortfarande oerhört underhållande.

Solo: A Star Wars Story
Jag älskar i princip allt som har med Star Wars att göra, men trots det har jag varit någorlunda skeptisk till Han Solos origins-rulle. Jag kände att det inte riktigt behövdes en sådan film, samt så oroade alla rapporter om en problemkantad inspelning. Lyckligtvis blev mina farhågor som bortblåsta ganska tidigt in i filmen, som bjuder på mycket Star Wars-mys. Även om Alden Ehrenreich inte har riktigt samma kaliber som Harrison Ford, tycker jag ändå han levererar en stark prestation som en yngre Han Solo.

Även om handlingen är ganska simpel så fungerar den väl, och det är ändå trevligt att se hur Han Solo träffar på både Chewbacca och Lando (som spelas av en briljant Donald Glover). En minuspunkt är att filmen ofta kändes väldigt förutsägbar, och även om jag gillade de nya karaktärerna som introducerades kändes det ganska uppenbart vilken roll som de skulle spela i handlingen. Överlag tyckte jag Solo var en genomtrevlig film som bjöd på mycket Star Wars-mys.

Den blomstertid nu kommer
Jag kan inte minnas sist jag såg en svensk film på bio, och jag börjar fundera nu på om jag ens gjort det någon gång. Den blomstertid nu kommer har dock sett ruskigt lovande ut, och är något så ovanligt som en katastroffilm som utspelar sig i ett Sverige under attack, samt så är den gjord av grabbarna bakom Youtube-kanalen Crazy Pictures.

Som sagt handlar filmen om en attack mot Sverige, och även om handlingen är ganska rättfram och filmen en konventionell sådan, så är filmens absolut största styrka spänningen som skapas tack vare både stämningen och actionsekvenserna. Dessutom känns den rätt realistisk i hur den skildrar katastrofen och reaktionerna på den. Att se byggnader förstöras som jag känner igen och har mer närhet till än diverse amerikanska städer och byggnader ger också en helt annan effekt och känsla. Jag tyckte helt klart att den var bra, och det är absolut en sevärd film.

Jurassic World: Fallen Kingdom
Jag tillhör skaran som faktiskt gillade Jurassic World, och även om Fallen Kingdom initialt gav mig svala intryck så har jag sett framemot uppföljaren. Filmen är nästan överdrivet tydligt uppdelad i två ganska olika halvor, den ena som kretsar kring en räddningsexpedition för att rädda åtminstone några dinosauriearter från att dö av öns vulkanutbrott, och den andra halvan som fokuserar mer på den genetiskt framtagna Indoraptorn.

Övergången fungerar hyggligt, men samtidigt känns det inte som att någon av halvorna får den tid som de verkligen behöver. Tydligast blir detta med Indoraptorn, för även fast att den är skräckinjagande så får den heller inte speciellt mycket utrymme. I synnerhet om man jämför den med föregångarens Indominus Rex, som fick flera tillfällen att skina med sin skräckinjagande hotfullhet.

Samtidigt så fungerar filmen ändå, med hyfsat välavvägt tempo, ren underhållning och fortsatt bra skådespelarinsatser från Chris Pratt och Bryce Dallas-Howard. Dessutom är det, åtminstone för mig, svårt att inte bli hänförd när dinosaurierna dyker upp på den stora duken. Däremot är jag i slutändan inte riktigt lika nöjd som jag var med Jurassic World, vilket förmodligen borde vara en bra indikator ifall du som läser inte gillade förra filmen och funderar på att se uppföljaren.

Ocean's 8
Hade faktiskt någorlunda höga förväntningar på denna rulle, jag hade inga direkta förväntningar när jag kollade på trailern första gången men vart klart intresserad av filmen efter att jag hade sett trailern. Lyckligtvis vart mina förväntningar infriade, då jag tyckte manuset överlag fungerade bra och jag gillade skådespelerskornas prestationer.

Även fast det var flera år sedan som jag såg Ocean's Eleven, så fick jag ändå lite samma känsla från Ocean's 8 med en del charm och humor inblandat i planerandet av den stora stöten. Några saker skulle kunna ha utvecklats, exempelvis vissa karaktärers motiv, men överlag så gillade jag verkligen filmen.

Mycket biofilmer på senaste tiden

Facebook
TwitterReddit