Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Spenderat några dagar i Malmö

Har under de senaste dagarna varit på stadssemester i Malmö, en stad som jag aldrig hade satt min fot i innan fören förra året. Anledningen är helt enkelt att en av mina systrar flyttade dit med sin pojkvän för två år sedan för att studera där, och förra året blev då första året som jag och resten av min familj åkte dit för att hälsa på. Det blev dock en väldigt kort vistelse på två dagar, men i år så stannade vi en dag längre.

Att åka bil från Stockholm till Malmö tar sin tid, är väl runt 6 timmar om vi inte räknar med pauser, och jag minns att förra året kändes det oerhört segt. Den här gången tyckte jag inte det kändes riktigt lika långt, förmodligen för att jag redan var bekant med resan och dess längd. Malmö är som stad riktigt fint, och det finns ganska mycket jag som Stockholmsbo kan uppskatta. För att vara en storstad finns det stadsdelar som nästan känns som att de snarare skulle vara delar i en mindre stad och till och med nära natur, vilket jag som Stockholmsbo kan uppskatta då huvudstaden snarare känns som en stor koncentrerad klump. Största nackdelen med Malmö är dock att ligger lite väl nära fiendeland (det vill säga Danmark) för min smak, men inget kan vara perfekt.

Strosade mest runt i olika delar av Malmö under andra dagen där (första dagen var i princip resdagen, samt så hälsade vi på i syrrans lägenhet), bland annat Pildammsparken som var riktigt fint, samt runtomkring stadskärnan och kollade in flertalet butiker. Enda butiken som jag handlade i var Science fiction-bokhandeln, och den i Malmö är ärligt talat miltals bättre än den hemma i Stockholm. Istället för att vara fullpackat och trångt, var det betydligt öppnare och mycket bättre indelat utefter vad en själv är intresserad av. Klev ut därifrån med böckerna The Lady of the Lake (sista delen i Witcher-sagan) och Metro 2035.

På kvällen åkte vi till Ales stenar, vilket är en fornlämning vid Kåseberga som består av en massa stenar som tillsammans formar något som liknar ett skepp. Dessa ska ha upprättats någon gång mellan 400-900 e. Kr. (eller e.v.t. = efter vår tidräkning), och vad exakt som de användes till är okänt, men det måste ju ha varit viktigt för att få folk på den tiden att flytta en massa tunga stenar och dessutom lämna de i en specifik formation. Det skulle kunna vara en slags kalender för att se när det är vinter- respektive sommarsolstånd. Det skulle även ha kunnat vara en mötesplats för bland annat ting, eller kanske till och med ett gravmonument. Oavsett vilket tyckte jag det var oerhört häftigt att titta på detta, och kombinationen med solnedgången gjorde det mer mäktigt.

Under den tredje dagen blev det fler besök inom Malmö, dels så åkte vi till Folkets park för att titta i terrariet som de har där. Var lika coolt som otäckt att titta på diverse ormar och spindlar, samt så hade de flyghundar som hängde taket, men mina personliga favoriter var kakaduorna som gillade att både skrika hej och skratta. Sedan var vi i Malmöhus som är ett gammalt slott från renässanstiden runt mitten av 1500-talet, och det var riktigt intressant att gå runt och titta i. Dessutom måste det vara det mest prisvärda museet som jag varit inne på, för mig som studerande kostade det enbart 20 kronor (!) och förutom själva slottsdelen så fanns det en hel del andra utställningar. Varje utställning i sig var kanske inte jättestora, men att det fanns så pass många och så pass olika inom samma byggnad är helt sinnessjukt.

Som bonus körde jag även förbi huvudkontoret till svenska spelstudion Massive, vilket var ganska coolt. Vart även en kort tripp till Lund, och även om besöket var kort så fick jag intrycket att det var en mysig stad. Det var framförallt domkyrkan som jag fastnade för, som ser riktigt häftig ut även om jag endast såg den på utsidan.

Det var i princip det som hanns med innan det var dags att åka tillbaks hem till Stockholm, men jag tyckte jag hann med att se ganska mycket ändå den här gången. Bjuder även på ett urval bilder här nedan, fick vara ganska noga med att välja rätt bilder så att det inte skulle bli alltför många (annars finns en risk att det knappt går att ladda sidan, minns att det hände när jag skrev en E3-blogg för flera år sedan). Bilderna ska även vara i samma ordning som jag har skrivit texten, så det borde gå att hänga med utan några större problem.

Spenderat några dagar i Malmö

Facebook
TwitterReddit