Svenska
Blog

Spelmusikfredag (230)

Glad midsommar kära ni! Jag hoppas att ni som läser har haft det trevligt trots rådande omständigheter, som kan ha kastat om midsommarplanerna för vissa. För egen del har midsommarfirandet inte påverkats något nämnvärt, i den mening att det inte brukar vara något stort firande och endast med själva familjen. Det är ju dock inte bara midsommar utan fredag, vilket innebär att det (denna gång i alla fall) är dags för lite spelmusik!

Idag släpps ju The Last of Us: Part II, även om det för min del är först på måndag som jag äntligen kan sätta tänderna i ett av årets mest efterlängtade spelsläpp. Jag har som bekant spelat om det första spelet, varpå jag även blivit återbekant med dess soundtrack. Något som jag slogs av, förutom att musiken är fantastisk, är att den aldrig är bombastisk utan genomgående lågmäld oavsett vad som händer. Ändå lyckas musiken oerhört väl med att bidra till uppbyggandet av både atmosfär och relationen mellan karaktärerna.

Det lågmälda framkommer tydligt i den korta låten "Forgotten Memories", men trots längden så lyckas låten på ett kraftfullt sätt att skapa känslan av att minnas det förflutna. I det här fallet, sett till spelets handling, åsyftar låten naturligtvis på minnena från världen före apokalypsen. Minnen som glömts bort för att de varit för smärtsamma, men som ändå finns kvar någonstans i medvetandet.

Forgotten Memories (Gustavo Santaolalla)

Spelmusikfredag-spellista

Spelmusikfredag (230)

HQ