Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Fakta om Monster - Del 77

Morgawr:
Människor som tror på Loch Ness-odjuret och andra sjöodjur kan hitta legendariska djur även i havens djup. I och runt Falmouthbukten utanför Cornwalls kust i Storbritannien har människor i flera hundra år påstått att de har sett ett havsmonster som kallas Morgawr. Forskarna har inte lyckats få syn på odjuret, men både lokalbefolkningen och turisterna är förtjusta. De har lyckats fotografera och till och med filma monstret!

Puckelrygg:
De flesta vittnen brukar berätta att Morgawr har tre pucklar på ryggen och en lång, ormliknande hals. Det sägs också att odjuret har knubbiga horn ovanför ögonen och styva hår eller taggar på halsen.

Fågel eller fisk:
Enligt flera vittnen ser Morgawr mera ut som ett däggdjur än en orm, vilket har lett till en ny teori om odjurets ursprung. En del tror att det kan vara en jättestor, långhalsad säl som forskare inte har upptäckt. Andra menar att det kanske är en förhistorisk vattenlevande svanödla som heter Elasmosaurus.

Ett monster föds:
På drygt hundra år har Morgawr blivit världens mest berömda havsorm. I slutet av 1800-talet hävdade fiskare från Cornwall att de hade sett en varelse som passade in på beskrivningen av Morgawr. Vid mitten av 1970-talet kom det in rapporter om Morgawr nästan varje månad. År 1999 lyckades John Holmes, som tidigare varit anställd vid Naturhistoriska museet i London, spela in en video där man kan se något som liknar ett enormt djur i Gerransbukten nära Cornwall. Anhängarna menar att det absolut är Morgawr, och videoexperter säger att inspelningen inte har blivit manipulerad.

Mystiska Mary:
År 1976 tog en kvinna som bara är känd som "Mary F." två bilder av Mogawr. Hon sände fotografierna till Falmouth Packet, den lokala tidningen, som tog in dem på förstasidan och satte fart på "morgawrhysterin".

Häxjakt:
När det blev populärt att spana efter Morgawr blandade sig några "häxor" i leken. Flera kvinnor sommade nakna i Falmouthbukten och försökte locka upp Morgawr till ytan med magiska krafter. Deras försök misslyckades.

<---Fakta--->
Namn: Är ett ord på korniska som betyder "havsjätte".
Kropp: Puckel på ryggen, ormhals, kraftig kropp.
Var: Oftast vid Falmouthbukten utanför Cornwall i Storbritannien.
Ursprung: Brittisk folktro.
Visste du: När folk 1975 hävdade att de sett Morgawr kom också rapporter om att UFO:n synts i området.

Källa: International Masters Publishers BV/IMP's monsterkort

Det var allt för den här gången. Nästa vecka kommer ni att få läsa om baitaler.

Sommaren 1976 syntes både Ugglemannen och Morgawr. Varm sommar eller är det något som lurar utanför Cornwall?