Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska

Ett fantastiskt spel blev precis ännu bättre

Det är ju såklart en vågad sak att ensam utnämna ett spel som ett av världens bästa när just smak är ett ämne som så kraftigt varierar beroende på vem man frågar men det är vad jag gör nu och det är helt enkelt för att jag personligen håller Mobius Digitals rymdodysse Outer Wilds som min överlägset starkaste spelupplevelse hittills. Efter att drygt två år har passerat sedan jag först inledde min resa i det stämningsfulla lilla solsystemet så har min längtan efter en anledning till att återvända bara vuxit sig starkare. Utforskarglädjen, musiken, designen, atmosfären och den gåtfulla mystiken har mig ännu i ett hårt grepp och det är med viss sorg som jag inser att upplevelsen av att spela Outer Wilds för första gången är något jag inte kommer att få uppleva igen.

Som Olof rapporterade igår så lade utvecklarna nyligen till det efterlängtade Playstation 5-stödet och efter att ha spelat "next gen"-versionen under hela natten till idag så kan jag bara konstatera att Outer Wilds nu är så gott som fulländat. Där den låga bildhastigheten tidigare har haltat upplevelsen något finns nu fullt stöd för 60 bilder i sekunden, något som ger spelet ett flyt som i jämförelse med Playstation 4-versionen rentav upplevs som magisk. Lägg till en krispig 4K-upplösning och stöd för adaptiva avtryckare med Dual Sense-kontrollen så känns det som ett helt nytt spel och jag har äntligen hittat min anledning att återvända och uppleva allt på nytt. Berättelsen och utforskandet är ju i den här typen av spel nästintill omöjliga att uppleva till fullo en andra gång utan att antingen elchocka bort minne eller se på när en vän tar sig an äventyret så jag glider mest runt i galaxen och tar in atmosfärerna i ett underbart återbesök där jag nu ser utvecklarnas fulla vision av Outer Wilds som fram till nu kanske har varit en tekniskt oslipad diamant. Att tänka sig att detta började som ett skolprojekt är svårt att föreställa sig samtidigt som det kanske är just det nytänket som främst unga asprirerande spelutvecklare har med sig till bordet. Hela utvecklingsprocessen är för övrigt riktigt intressant återberättad i Noclips utförliga dokumentär om du vill veta mer.

Om du ännu inte har haft förmånen av att spela Outer Wilds så finns det inget bättre tillfälle än just i detta nu. Diamanten är äntligen slipad och jag önskar i viss mån att jag själv väntat såpass länge för att få ge mig ut på min första resa på mitt Playstation 5. Du kommer inte att bli besviken. Jag skulle för övrigt vänta med att spela expansionen Echoes of the Eye tills dess att du har tagit dig igenom basspelet. Tro mig, det är värt väntan. 

Ett fantastiskt spel blev precis ännu bättre

Ett underbart spel!

HQ