Svenska
Blog

Släpps PS5 eller Series X i september?

Skrivet av Jonas den 17 januari 2020 kl 01:51

Det är varken det första eller sista spelet att försenas såklart, men få hade nog ändå räknat med att Cyberpunk 2077 skulle försenas ganska rejält med bara tre månader kvar till premiären. Och det var inte heller ensamt, utan även Marvel's Avengers råkade ut för precis samma sak bara häromdagen. Två riktiga supersatsningar till spel dessutom.

Något de båda har gemensamt är att deras respektive utvecklare och utgivare kommit fram till att september är en bra månad att lansera spelet i. Och det här är inte de enda förseningarna, blickar vi bakåt bara en månad, så kom Hardsuit Labs och Paradox på att Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 inte skulle släppas under våren, utan senare under året. Det tyckte för övrigt även Ubisoft var en bra idé för inte mindre än tre titlar; Gods and Monsters, Rainbow Six Quarantine och Watch Dogs Legion. Lägg till det att ett spel som Dying Light 2 ska släppas under årets första kvarta, det vill säga inom två månader och två veckor. Känns det som att det kommer uppnås? Nog luktar det försening alltid - och det finns fler exempel.

Om dessa med obestämt datum ska komma i september, vet vi inte, men det verkar väl inte alls orimligt att något eller några av dem gör det. Dessutom har vi en hel drös med spel som saknar premiärdatum helt och hållet. Stora titlar, där vi kan vara tämligen säkra på att de inte lanseras första halvåret 2020 (för då hade vi vetat ungefär när de kommer så folk kan förhandsboka och hypa), knappast heller under sommaren - och allt kan ju faktiskt inte lanseras i oktober eller november.

Det är liksom lugnet före stormen, och jag tycker det känns som att september utan förvarning tycks bli en alldeles omotiverat het spelmånad. Visst, den är alltid bra, men det är ju fortfarande inte oktober eller november, nästan som att någon... övertalat dem att skjuta upp spelen till just september.

Och det kanske det är. Ju mer jag tänker på det, desto mer rimligt verkar det att Microsoft eller Sony vill överraska och lansera sin konsol redan i september. De kommer ju hinna sälja ett par miljoner enheter innan den andra ens hunnit få ut sin enhet på marknaden isåfall. Och vi vet alla att det finns otaliga Playstation 4- och Xbox One-användare som inte kommer stå ut med att vänta 60 dagar (för jag förutsätter att de kommer i november) på "sin" konsol och därför skaffar den andra istället.

Om jag skulle lansera en ny konsol, då skulle jag såklart vilja ha massor av helt nya spel till den. Visst, det är kul att kunna spela Cyberpunk 2077 till Xbox One och sedan avnjuta det i 4K till Xbox Series X ett halvår senare, men då är spelet gammalt. Om Cyberpunk 2077 släpps samma dag som min konsol, ja då kommer många av välja att spela till den istället för att få bästa tänkbara upplevelse.

Ett spel som Marvel's Avengers kan alltså bli ett bra argument att skaffa en Playstation 5, trots att det även kommer till de äldre formaten. Om dessa båda titlar, samt garanterat något av Ubisofts spel, kanske Vampire: The Masquerade - Bloodlines 2 och säkerligen andra lir utan premiärdatum, kan släppas på ungefär samma dag som en ny konsol - så blir det en riktigt mäktig lansering tillsammans med ett par konsolexklusiva titlar.

Om det däremot inte händer att en konsol utannonseras då, ja då tycker jag september snarast är en rätt usel månad att lansera spel på. Det är då bara två månader innan nya konsoler ska släppas (jag räknar fortfarande med november) med grafik som springer cirklar runt dessa båda spel, vilka alltså kan kännas gamla redan innan de lanserats, istället för som de superpåkostade megaäventyr de faktiskt är.

Oddsen är väl fortfarande att det inte kommer några nya konsoler i september. Men så sent som i november rapporterade vi om en hyfsat bra källa som sade att flera spel skulle försenas tidigt detta år för att matcha de nya konsolerna. Att flera spel försenats kan vi lugnt slå fast, så långt stämde ryktet. Men stämmer det även att det är för att matcha Playstation 5 eller Xbox Series X, ja, då är det faktiskt september som gäller för åtminstone en av dem.

Släpps PS5 eller Series X i september?

Cyberpunk 2077 lanseras i september, tror du det kan vara en indikation på att en av de nya konsolerna släpps då?

HQ