Svenska
Blog

Vem drar först i spelvärlden?

Skrivet av Jonas den 19 februari 2020 kl 02:19

Det slog mig när jag just satt och förberedde lite nyheter inför onsdagen, att det aldrig har gått såhär lång tid sedan Switch släpptes mellan två Nintendo Direct. Nu utannonserades visserligen en tills på torsdag, men den handlar "bara" om Animal Crossing: New Horizons (som är ett av mina absolut hetaste spel just nu). Vad vi ska spela under 2020 däremot - vet vi inte.

Varför, är lätt att förstå. Microsoft och Sony har nya konsoler på gång. Nintendo vill veta vilka spel och överraskningar de kommer behöva och till när. Att avslöja allt sådant nu vore vansinne.

Samtidigt vill Sony inte avslöja vad Playstation 5 ska kosta och sägs ha problem med skenande prislappar, samt säger öppet att de vill invänta Microsofts prislapp på Xbox Series X. Och Microsoft gör detsamma och tycks absolut inte ha någon brådska att berätta när konsolen kommer... som ju dessutom sägs ha ett billigare syskon. När det var dags för Playstation 4, utannonserades konsolen fullt ut på ett event den 20 februari 2013.

Att detta ska hända på torsdag, verkar milt sagt osannolikt, och därmed står det klart att Playstation 5 kommer få en kortare startsträcka än sin föregångare. Som jämförelse visades Xbox One upp den 21 maj år 2013, och det ansåg många vara en för kort startsträcka (konsolen visade sig dessutom vara bristvara, Microsoft var helt enkelt inte riktigt redo). Ska de ha två versioner av nästa generations Xbox, bör folk rimligen få tiden att hinna greppa detta.

Och där är vi nu. Ingen vill visa något, och till detta har vi coronaviruset som ställer till det så till den milda grad att Microsoft och Sony själva sannolikt är osäkra på hur det blir under hösten, samt att Nintendo flaggat för snara brister på Switch. Spelförsäljningen dalar, konsolerna dalar och det är helt enkelt inte en superrolig sits just nu.

Jag hoppas därför att även konsoltillverkarna fattar detta. De kan inte döda intresset för TV-spel och hoppas att alla ändå ska vara lika supersugna när det väl är dags för Nintendos kontring och Playstation 5 samt Xbox Series X. Det är dags att skaka liv i spelbranschen, det här 'lugnet före stormen' kan inte få hålla på så länge till.

Våren är näst bästa perioden för spel på hela året, och nu är det hög tid att ge folk en inblick i framtiden så sociala medier, spelsidor, skolgårdar, fikarum och annat återigen kan få sjuda av diskussioner om framtiden för spelvärlden.

Vem drar först i spelvärlden?

Vem drar först? Microsoft, Nintendo eller Sony är fast i en 'Mexican stand-off'.

HQ