Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska

NFL-premiären och allt du behöver veta

Skrivet av Jonas den 4 september 2014 kl 02:19
This post is tagged as: NFL

Japp, natten mot fredag smäller det. Bokstavligt faktiskt. Och på flera sätt. NFL drar igång. Det görs på amerikanskt vis med största möjliga show och fyrverkeri och dessutom kan vi räkna med sedvanligt stenhårda tacklingar som gör ont i njurar och ryggrad bara att ens se på.

I första matchen åker svenskfavoriterna och ostskallarna Green Bay Packers och hälsar på hos regerande Super Bowl-mästarna Seattle Seahawks på CenturyLink Field. Räkna med en brutalt bra öppningsmatch från två av ligans bästa lag (jag tippar båda i slutspel), som dessutom råkar ha de mest högljudda och galna fansen av alla.

Håll särskilt utkik efter Aaron Rogers, quarterback i Green Bay Packers, som brukar vara en av de mest effektiva spelarna i ligan med en reaktionsförmåga och hastighet som slår det mesta på fingrarna. I Green Bays defensiva linje vill jag slå ett slag för den Thor-liknande (Marvel-figuren) bjässen Clay Matthews som brukar kunna stressa sina motståndare sönder och samman.

Seattle Seahawks är som sagt regerande mästare och hur jag än vänder och vrider på saken hittar jag inga svagheter hos dem. De var ohyggliga med svåra skadeproblem förra säsongen och just nu på topp. Detta är en maskin som kan köra över det mesta.

Lagets störste stjärna är cornerbacken Richard Sherman - pryder även omslaget till Madden NFL 15 - som har en kuslig förmåga att alltid vara på rätt ställe, fixa interceptions (fånga motståndarens boll) och ställa till med vansinne. Rogers som gärna brukar vilja passa kommer behöva förlita sig mer på sina running backs i denna match som resultatmässigt känns helt öppen.

Har du inte kollat amerikansk fotboll förut så är det hög tid att sätta sig in nu. Gå köp lite Root Beer och/eller Dr. Pepper, en påse salta nötter och grilla lite nachos med bra smältost i ugn som du sedan toppar med jalapeños så är du laddad. Spelet i sig är inte överdrivet komplicerat i grunderna, och det finns otaliga Gamereactor-läsare som kan vittna om hur de bara kollat en match. Som blev en till och en till innan de insåg att de var fast.

Ett bra tips som jag brukar använda på mina vänner är att spela Madden NFL 15 så de lär sig reglerna. Det tar inte lång tid innan de börjar uppskatta denna stenhårda sport där spelarna gör allt vad de kan får att stå på benen oavsett fysisk misshandel istället för att ramla (då bollen nämligen anses vara död och spelet blåses av) och fuska till sig fördelar.

Finesserna och de atletiska prestationerna är ofta helt makalösa och det är ofantligt mycket mer hjärna involverad än många oinsatta nog lite fördomsfullt tror. Kamera får dessutom användas mot felaktiga domslut (överklagar någon utan grund tappar man en timeout), så man slipper nästan helt frustrationen med blinda domare och ett konservativt system som förbjuder efterhandsgranskning.

Hur ser du NFL då? Enklast men sämst är att nöja sig med TV10. De sänder utvalda matcher och gör det halvt omöjligt att aktivt följa ett lag. Bilden brukar också vara småsunkig (som i betydelsen = ingen HD). Dessutom brukar samma reklamer vevas varv efter varv på TV, vilket snabbt blir tjatigt.

Det näst bästa alternativet är att satsa på är Viasat Sport som sänder fler matcher och erbjuder fotboll i HD. Många av er har kanske redan denna tjänst och om inte så är den överhuvudtaget bra med vettiga kanaler, filmer och appar i övrigt med. Däremot kostar den lika mycket som det bästa alternativet, så är det bara NFL du vill åt så rekommenderar jag...

...att du skaffar NFL Gamepass. De har flera bra lösningar där jag satsar på det dyraste direkt, men för den som bara vill följa ett lag eller kolla vissa veckor finns prisvärda varianter för det med.

NFL Gamepass har också, enligt min ringa mening som ändå testat bra många, den bästa sport-appen av alla. Det är helt enkelt hutlöst fiffigt att kolla via smartphone eller tablet om man vill och tjänsterna är lika pedagogiska som snygga. Att dessutom få hela den amerikanska showen med mellansnack, reklam och så vidare gör en hel del.

Om du nappar på NFL Gamepass så laddar du hem appen till Android på denna länk, Iphone-användare styr kosan hitåt medan ni som har Windows Phone 8 istället kör på denna.

Jag har i min ungdom gjort det ytterst olycksaliga valet att heja på Minnesota Vikings, en källa till evigt återkommande besvikelser, men brukar sporadiskt följa New England Patriots och New Orleans Saints som en sann medgångssupporter bara för att få känna hur det är att heja på ett lag som faktiskt gör touchdowns ibland.

På senare tid har jag dock allt mer följt San Francisco 49ers tack vare deras quarterback Colin Kaepernick. Inte ligans bästa utan någonstans i mellanskiktet. Men han är ung, blir allt bättre och har enligt min ringa mening halvt revolutionerat rollen genom att själv gärna springa med bollen (och vara riktigt bra på det!) på så sättet ofta förvillar motståndarna totalt.

Nu är det såklart milt sagt vågat (för att inte säga korkat) att börja tippa Super Bowl-vinnare innan en enda match spelats. Men utifrån de vänskapsomgångar som körts och allmän magkänsla tror jag att Green Bay Packers kommer att spela mot New England Patriots. Inte den mest vågade förutsägelsen måhända, men det är mitt tips iallafall.

NFL-premiären och allt du behöver veta

Clay Matthews låter Colin Kaepernick smaka på flygande vrede.

HQ