Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Xbox-spelen jag vill spela igen

Skrivet av Jonas den 23 oktober 2017 kl 15:38
This post is tagged as: Xbox One, Retro, Åsikter

Det här med bakåtkompatibilitet gör mig alltid kluven. Trots allt så spelar jag hellre nya spel än gamla, i synnerhet när det kommer till tredimensionella spel. Där vackra pixelspel liksom åldras som ett bra vin och blir finare för varje år som går, känns tredimensionella spel ofta brutalt fula efter bara några år på nacken och flyter heller inte särskilt bra eftersom de ofta körs i lägre bilduppdatering till konsol.

Men... med det sagt så spelar såklart även jag äldre titlar. Det var inte så länge sedan vi kopplade ihop tre TV-apparater för att på nytt spela Halo: Combat Evolved på delad skärm och Dreamcasten tas ofta fram för att avnjuta exempelvis Power Stone, Virtua Athlete eller Chu Chu Rocket. Och Gamecube ska vi bara inte tala om. Faktum är att det är enda retrokonsolen jag aldrig tagit bort från TV-bänken sedan den släpptes.

För att summera är bakåtkompatibilitet inget jag personligen skulle basera konsolköp efter, heller inget jag inte kan leva utan - men när funktionen finns är det en bonus. Och med tanke på att Xbox One just nu är i färd med att få stöd för original-Xbox tänkte jag lista de fem spel jag hoppas ska läggas till, titlar som jag vet är sådana som jag på nytt skulle ge mig på att försöka spela igenom. Titlar som skulle göra bakåtkompatibiliteten värd för mig.

Tänk på att detta inte betyder de bästa Xbox-spelen. The Cronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay är ledigt ett av formatets främsta, men där finns som bekant remaken The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena till Xbox 360, vilket gör det menlöst för min egen del. Detta gäller även Halo-spelen och flera andra.

5. Jet Set Radio Future Jag verkligen älskar Jet Set Radio, men med det sagt råder det ingen tvekan om att bortglömda uppföljaren Jet Set Radio Future är bättre på nästan alla sätt och vis, med undantag enbart för musiken som "bara" håller jämna steg med originalet. Och det här är ett spel som inte åldras, precis som Jet Set Radio är lika kul idag som när det kom, gäller det även Future som absolut borde få chansen att synas lite igen.

4. Jade Empire För mig är det framför allt Star Wars: Knights of the Old Republic och Jade Empire som definierar vad Bioware är. Rollspel som inte förklätts till actionspel med så löjliga mängder djup och valmöjligheter att varje äventyr blir mitt äventyr. Medan förstnämnda idag hör till Star Wars Legends och fungerar så mycket bättre till PC, är Jade Empire något jag verkligen skulle vilja spela på nytt. Att detta bara blev ett enda spel är stor sorg, det är ju precis såhär ett riktigt bra rollspel ska vara.

3. Kingdom Under Fire: The Crusaders Idag kär Musou/Dynasty Warriors-serien giganter inom genren, men för ett tiotal år sedan fanns gott om varianter där ett sådant var underhållande Ninety-Nine Nights och ett annat var Kingdom Under Fire. I Kingdom Under Fire: The Crusaders kombinerades strategi och action på ett härligt sätt med bra story medan jag högg mig framåt och dompterade omkring trupper. Det var när jag recenserade Fire Emblem Warriors jag insåg att mycket lånats från denna klassiker som absolut motstått tidens tand väl och som vore grymt kul att få spela på nytt.

2. Panzer Dragoon Orta Ett annat spel som inte påverkats alls av tidens tand. Ett fullständigt makalöst vackert actionspel av rälsskjutarmodell bland omgivningar som inte kan beskrivas på andra sätt än "episka" och "steam-punk". Det här spelet är en av få orsaker till att original-Xboxen startas upp mellan varven och att kunna köra detta till Xbox One vore guld värt för min egen del.

1. Star Wars: Republic Commando Det kanske bästa som kom från Lucas andra Star Wars-trilogi var Republic Commando. Ett actionspel som på flera sätt var långt före sin tid med ett upplägg vi senare kunnat se spår ifrån i bland annat Gears of War och Halo 5: Guardians. Det vore en kulturgärning av sällan skådat slag om detta spel kunde bli bakåtkompatibelt och dessutom dra nytta av den extra hårdvarukraften i Xbox One X till högre upplösning och möjligen även bilduppdatering.

Finns det något Xbox-spel du gärna skulle vilja spela på Xbox One och isåfall vilket?