Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Mannen bakom Darth Vader

Jag låg och nattbläddrade Netflix i helgen. Som alltid på jakt efter någonting att se innan sängdags och hittade dokumentären "I Am Your Father" och tänkte "vattdahella" (som förövrigt är ett uttryck min femåriga son konstant slänger sig med) och tryckte igång skiten. Jag gillar ju dokumentärer och Star Wars, så hur kan det gå fel?. Jag hade lite koll på grunden innan, jag vet vem David Prowse är och hur han blev snuvad på slutscenen i sista filmen i originaltrilogin. Beskrivningen för dokumentären på Netflix löd: "Denna film berättar historien om den otursförföljde David Prowse..." Otursförföljde tänkte jag, det blir säkert smaskigt. Det jag istället fick se var en snyftig berättelse om en man som var uppenbart svår att jobba med, helt vinklad till att gubben Lucas och i stort sett hela Lucasfilm var mycket onda människor och att herr Prowse bara var ett offer för hemlighetsmakeri.

Jag tror (för jag vet ju faktiskt inte) att han hölls utanför vissa specifika händelser i filmerna just för att han konstant läckte saker till pressen - även om dokumentären gärna gör allt för att dementera det. Att Lucas inte ville ha hans nuna under respiratorn i den slutgiltiga scenen i Return of the Jedi för att han inte var tillräckligt gammal är i min bok helt och hållet acceptabelt. När sedan dokumentären i stort sett handlar om att de ska hylla karln genom att låta han spela in den scenen igen men gör det utan tillåtelse från Lucasfilm (vilket då betyder att vi som ser dokumentären inte får se resultatet) känns hela projektet som en kladdig pojkdröm där filmskaparen Marcos Cabotá mest påminner om ett nervöst fan. Vattdahella, säger jag.

Ingen Prowse här inte.