Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Tanka Etanol i en bensinbil?

Skrivet av Linkjr den 23 mars 2010 kl 20:54

Jag vet att det här inte är riktigt rätt sajt för att prata om det här men jag gör ett försök. Efter att ha varit flitig och läst mkt på nätet där folk skriver om att de tankat viss % etanol i sina bensinbilar så har jag gjort ett försök med min BMW 318 E46 från 99.

Jag hällde idag i 2 liter etanol för att direkt efter hälla i 10 liter bensin. Det vill säga har jag hällt i ca. 16% etanol och resten bensin. Bilen går riktigt bra och inte märkt någon skillnad. På nätet står det att de flesta av dagens bensinbilar klarar av 10-20% etanol resten bensin, men biltillverkarna rekommenderar inte högre nivåer pga brandrisk, risk för skador på bilens motor osv. Men ändå finns det tusentals människor som gör det och det finns gott om folk som kör dagligen på 40-50% etanol i vanliga bensinbilar. Folk som kör tusentals mil utan problem.

Möjligen måste man byta olja lite oftare då etanol gör oljan tunnare, men det kan man leva med. Man får ju tänka på att 95 oktan bensin innehåller 5% etanol. Så det enda man gör är att man höjer etanolhalten. I andra länder (bl.a. i Tyskland) finns det ju 90 oktan bensin (10% etanol) som är helt lagligt att köra med.

Etanol är ett miljövänligt bränsle med lite koldioxidutsläpp. Det är klart billigare än bensin (idag 9,84 kr. jämfört med bensin på 13,02 kr).

Vad jag hört så blir bilen lite piggare eftersom etanol är ett renare bränsle än bensin. Bilen förbrukar inte mer än vanligt så länge man inte kommer upp i allt för höga nivåer av etanol.

Jag vill därför kolla med er andra, har ni någon erfarenhet av denna kombination? Jag har som sagt bara testat en gång (idag) och erfarenhet har jag ju inte, men påläst är jag dock. Jag kan naturligtvis inte lämna några garantier på att det här är riskfritt för motorn eller andra delar och det är ett beslut var och en får ta och själv stå för.