Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Världens bästa pizza

Skrivet av Love den 30 oktober 2007 kl 16:58

Världens godaste pizza heter Siciliana. Den har en otrolig sälta som knäcker alla slemmiga svennebanan-kebabpizzor. Den är underbar. Den är pizzornas pizza. Bland alla äckliga pizzor med ananas, riven smaklös skinka, upptinat kebabkött, bacon eller vad folk nu fått för sig passar bra på pizza finns en Pizzornas Konung. Jag åt den för några timmar sedan och den var så värdelöst tillagad att jag blir tvungen att bryta en lång bloggtystnad (förlåt) bara för att gnälla.

Siciliana. Den är i basutbudet på varje pizzeria av klass, men på nya pizzerior som tror att seg oxfilé och bearnaisesås är bra pizzapålägg lyser den ibland med sin frånvaro. Det är naturligtvis skandal av stora mått. Katastrof rentav. Men det finns ett ännu större orosmoln: pizzerior som har den på menyn, men inte klarar av att laga den. En Siciliana har fyra ingredienser (förutom de grundgrejer som alltid ligger på en pizza).

- Färsk vitlök
- Kapris
- Sardeller
- Oliver

Fyra ingredienser. Inte så svårt. Ändå misslyckas nio av tio pizzabagare med den. Det är hemskt. Jag kan inte säga ett enda ställe i Malmö som kan laga en god Siciliana. Inte ens pizzerian som bär pizzans namn. Helgalet. Det första misstaget många gör är att de glömmer en ingrediens. Ofta är det kaprisen som ryker. Det blir inte samma grej utan kapris. Ibland har de inte färsk vitlök. Då struntar de i vitlöken eller häller något värdelöst vitlökspulver på den.

Om de på något ställe har alla ingredienser kan man ge sig fan på att de dumpat världens sämsta oliver på den. Det finns faktiskt sämre oliver än de gröna med pimento i. Det finns svarta oliver som inte smakar någonting alls, bara lite unket. De är sämst. På en bra Siciliana ska det vara kalamatas.

Till lunchen idag åt jag en där både kapris och vitlök saknades. Hur jag överlevde? Ren viljestyrka. En sådan oförorätt borde naturligtvis resulterat i våldsutbrott. Men jag åt snällt min pizza och led inombords. Det var ju i alla fall bra oliver på den.

Det närmaste jag kommit en bra siciliana i Malmö är på Piccolo Mondo. Deras är ok, lite för ostfylld bara. Om man tar hem den, häller av lite av fettet, lägger på lite mer färsk vitlök och värmer upp den i ugnen är den rentav riktigt bra. Men så ska det ju inte behöva gå till.

Jag och delar av släkten hjälpte min farmor att köpa en ny soffa på Ikea för en månad sen. När allting var hemkört och ihopsatt firade vi med pizza. Fem beställningar. Fem pizzor. Fem siciliana. Jag har aldrig varit så stolt över min familj.

Ååååhh neeeej. Kassa oliiiiiveeeer