Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Spel jag vill spela om 4/-

Spel jag vill spela om 4/-

This post is tagged as: Gun, Gun 2, Nostalgi, Minnen, Spela om spel, Activision, Neversoft

I denna bloggserie väljer jag att titta lite närmare på spel jag önskar spela om och vad jag minns om dessa. De föregående delarna del del 1, del 2 och del 3 går att finna här. Det finns en del spel som enligt mig griper tag i spelaren och inte släpper taget. Jag har spelat många sådana spel genom åren och jag hoppas såklart på fler. Ett av de här spelen tillhör tematiskt en lika öde miljö som spelen behandlar. Vilda västern är ett spännande ämne av historisk och fiktions syfte. På PC däremot har vi få titlar som liknar Rockstars hyllade serie Red Dead Redemption (minus första spelet Red Dead Revolver som finns på plattformen).

Gun
Jag har avhandlat Gun från 2005 tidigare ett spel som släpptes på Xbox, Xbox 360, Playstation 2, PlayStation Portable, Microsoft Windows. Spelet sätter dig i rollen som Colton White eller ibland Cole som inledningsvis blir upplärd av sin far. Under en jakt på Grizzly björnar som fungerar som spelets tutorial ska du sedan sälja det du jagat och på ångbåten du går ombord för detta får du bevittna en brutal attack mot denna, till sist när ingen utväg finns puttar din far Ned ner dig i vattnet innan han avslöjar att han inte är din far och ber dig söka upp en person. Du ser hur han omfamnas av lågorna i en explosion och vaknar sedan upp senare. Det är här spelet tar vid på allvar.

Gun är lite av en övergångstitel en titel som släpptes på båda generationerna i slutet på den gamla och i början av den nya. Det som fångade mig med titeln då var brutaliteten, porträtteringen av Vilda västern och allt från musik till röstskådespel. Idag kanske jag skulle uppleva spelet som extremt daterat både visuellt, spelmekaniskt och på andra sätt. Men likväl då var den mer öppna världsdesignen och allt därtill inbjudande och fantastisk. Det är ett spel jag inte spelat sen senast 2008. Det är också ett av ytterst få Western spel på PC som jag verkligen fastnat för även om det såklart finns ett par stycken i olika genrer.

Det vi har haft på plattformen är en variation av ett fåtal spel i ett fåtal genrer. De senaste åren har vi även sett en del tillskott. När spelet som ska behandlas i denna blogg släpptes var Call of Juarez dess största konkurrens, tvåan som släpptes ett år efter detta spel håller sig än idag i vissa avseenden även om den serien varit ojämn. Gun däremot trots bra betyg och mycket annat fick aldrig en uppföljare. Jag älskade också presentationen där gult blandades friskt med svart på både omslag och annat.

Neversoft som utvecklade spelet slogs 2014 ihop med Infinity Ward och sen dess har allt hopp om en uppföljare försvunnit. 2014 så gick grundaren till utvecklaren ut med att Activision godkänt en uppföljare men att studion inte hade arbetsstyrkan att både jobba med Tony Hawk och det här samtidigt. Prioriteringen föll därför på teknikutveckling med spelmotorn och skateboardspel istället. Detta var alltså ett utvecklar beslut inte ett utgivarbeslut då Activision i denna situation godkänt och gett tummen upp för ett Gun 2.

Jag sörjer detta lite då jag tycker att den här spelserien hade inte kunnat matcha de mer ambitiösa Rockstar spelen men erbjudit ett alternativ på plattformen. Western spel är inte så vanliga på PC även om de finns både sett till indies och AA budget titlar. Att få en mer ledande AAA produktion med western tema på PC vore bra för oss. Samtidigt ryktas det ju nu om en konvertering/port av Red Dead Redemption 2 till PC men inget är säkert.

Nostalgin för titeln är ganska stor för mig och jag minns spelet som något fantastiskt och det är lite av den anledningen jag vill spela om Gun som ändå står sig som en betydande Western titel på PC med en del för sin tid bra spelmekaniska inslag som quickdraw mm. och som hade ett ganska bra system för att rida på hästar som inte var sådär våldsamt klumpigt som det har en tendens att vara i spelen. Varvat med en engagerande om än lite klyschig berättelse, bra musik och vacker grafik var spelet en gediget bra upplevelse för sin tid enligt mig. Jag misstänker att de inte åldrats särskilt värdigt men jag skulle vilja utforska om mitt minne av spelet bekräftas än idag eller om det visar sig vara ganska risigt såhär i efterhand.

Har du spelat Gun och vad tyckte du om detta spel?

HQ