Svenska
Blog
Älskar verkligen Marvel-filmerna

Älskar verkligen Marvel-filmerna

Skrivet av Petter den 16 september 2018 kl 21:48

Om jag ibland kallas för "farbrorn mot strömmen" (eller Tjalle Tvärvigg) är det verkligen ingenting mot min långvarige kollega tillika goda vän Jonas Mäki. Där pratar vi Mister Tvärtom, på riktigt. Om breda massan lirar (och dyrkar) Grand Theft Auto, då föredrar Jonas naturligtvis något obskyrt light-alternativ som Saint's Row och om folk hypar stealth-mekaniken i Metal Gear Solid favoriserar mister Mäki såklart hellre exempelvis Tenchu. Jag älskar att diskutera och att stå bakom sin unika smak är något som Jonas dock alltid gjort, detta har därmed lett till hundratalet väldigt givande smakdiskussioner här på redaktionen där vi kan gå in på batagell-artade detaljer likt vildsinta dårar. För vi tycker sällan samma sak, om något - egentligen. När jag tänker på't tror jag inte att vi rent smakmässigt är överens om en enda sak. Och det tror jag är en del av orsaken till varför vi trivs så bra ihop som vi gör. För Jonas är fantastisk, och det vet du mycket väl att jag tycker. Jag älskar karln ( i grunden, även fast han ofta driver mig till vansinne) innerligt (*insert instant brohug*).

När han däremot bloggar om hur Marvel-filmerna (länk) saknar personlighet, blir för "hoppiga" och för expansiva, vilket gör att han "enbart" älskar Guardians of the Galaxy 2 samt Captain America: First Avenger - undrar då jag (vilket jag måste fråga honom om det första som sker imorgon) om Jonas sett de andra? För Guardians 2 lider ju i allra högsta grad om den där identitetslösa hoppigheten och den onödigt expansiva storleken rent omfångsmässigt som han i sin blogg kallar det "sämsta" med Disneys Marvel-rullar. First Avenger är ju dessutom en mardröm rent dramaturgiskt med det hoppigaste berättandet i dessa filmer såhär långt (minus möjligtvis Avengers 2, då).

Men givetvis finns det utrymme för alla möjliga åsikter här, inklusive Jonas version. Personligen älskar jag Disneys Marvel-filmer då de är lekfullt charmiga och tonalt jämna på ett sätt som också Marvel Comics alltid varit, för mig. Som samlare föredrog jag alltid DC samt Image framför Marvel eftersom jag ville ha lite råare grejor men det Marvel har gjort i filmväg anser jag vara fullständigt briljant. Bombastiskt urskön popcorn-underhållning med lagom mycket hjärna och stor dos lyckad komik som skapar ett slags beroende som få filmföljetonger gör, åtminstone hos mig.

Iron-Man (1), Cap: Winter Soldier och Avengers (1) anser jag vara snudd-på perfekta filmer (inom sin specifika genre). Detsamma gäller Infinity War som jag verkligen älskar. Civil War och Guardians är även de strålande precis som Ant-Man samt Spider-Man: Homecoming. För mig fungerar de alldeles lysande och jag längtar något krampaktigt efter Avengers 4. Hur ser ditt förhållande till dessa rullar ut?

HQ