Svenska
Blog
Canal Digital vs Viasat

Canal Digital vs Viasat

Skrivet av Petter den 1 april 2017 kl 19:26

Parabol... Fortfarande det överlägset bästa sättet att se på helt vanlig linjär-TV på, sett till bild/ljudkvalitet. Och visst känns tekniken uråldrig. Ha en en meter bred, ljusgrå tallrik uppspikad på balkongen för att kunna "pejla" in en 20 watt supersvag satellitsignal. Det känns på flera sätt lite som att elda fotogen-lampor istället för Philips Hue. Men det är ändå bäst. Nu konsumeras det ju inte särskilt mycket TV här hemma överhuvudtaget men framförallt Frank ser en slurk på Disney Junior varje dag och pappa-P gillar framförallt Sveriges Mästerkock. Vilket innebär att vi sedan 2014 haft en Canal Digital-parabol med tillhörande tvillingboxar. Vi har varit oförskämt nöjda med paketet under hela tiden men har samtidigt blivit jagade (till döds, almost) av närmaste konkurrenten Viasat och deras "supererbjudanden".

Till slut vek jag ned mig. Tackade ja till ny parabol, nya boxar (med stöd för 4K), nytt abonnemang och ny installation. I måndags skedde detta och igår hävde jag köpet och skruvade tillbaka vår gamla Canal Digital-plätt på altanväggen. För även fast Viasat är mycket (mycket!) bättre på gränssnitt, implementering av finurliga tjänster, video on demand och de programmeringsbara tablåerna - är de klart sämre på just bildkvalitet. Faktum är att skillnaden är så pass stor att jag till en början funderade över om något kanske var fel på själva boxen. Men det var det ju naturligtvis ej. Signalstyrka 96% och kvalitet 100% meddelade UHD-lådan från Samsung och även fast kvaliteten på framförallt bilden fortfarande slår allt vad fiber-TV samt Boxer-TV på fingrarna, är Canal Digitals parabol-TV helt enkelt bäst. Överlägset bäst. Ljudet är klarare och mer högupplöst, bilden är renare, skarpare, har mer punch i såväl hög- som lågdagrar och bättre svärta. Den flyter även smidigare, oavsett kanal.

Jag kommer dock att sakna Viasats fiffiga fjärrkontroller till de pyttesmå, svartblanka/snygga UHD-boxarna samt det superba gränssnittet som känns tio år nyare än konkurrentens. Men bilden väger för mig tyngst här, och som det ser ut nu kommer jag aldrig att ens tänka tanken på Viasat igen.

Ser du på linjär-TV och isåfall, hur?

HQ