Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Star Wars och förnyelse

This post is tagged as: Star Wars, Film

Det här är en text jag velat skriva ett tag, men det har aldrig liksom blivit av. Star Wars befinner sig för tillfället i en mindre kris. Solo är svalt mottagen, och ungefär lika välbesökt som Jakku. Och innan dess kom Last Jedi, som delade fandomen i två, och gjorde Rian Johnson till en av filmvärldens mest kontroversiella personer, för tillfället.

Jag själv befinner mig på den sidan som hävdar att TLJ har fler meriter än fel. Den har ett gäng plot-hål, om man letar lite, och att man kan hyperrymdsbomba folk ställde till med problem i universet (dock kan man undra varför ingen, vare sig fan eller regissörer tänkte den möjligheten innan TLJ). Men den står också för något som jag tror att Star Wars behöver: förnyelse.

När Force Awakens kom så blev den väl mottagen, fast en del ansåg att den var för lik ANH. Jag håller med, men tycker att det går att komma undan med en gång. Därför är jag glad över att Rian Johnson bestämde sig för att försöka hysta bort det mesta som gjorde uppföljarna till en spegelbild av originalen. Han dödade Snoke. Han byggde inte en ny Dödsstjärna (seriöst, att ha en ny i TFA var det lataste beslutet i filmhistorien). Han gav Rey helt okända föräldrar. Han gjorde något nytt.

Jag kan självklart förstå folks besvikelse kring en del saker. Luke är väldigt olik sig själv i TLJ. Det går inte att komma ifrån. Men jag kan köpa det. Jag kan köpa att skulden av att ha skapat en Vader tynger ner honom otroligt. Förra gången hade han ingenting att göra med att Anakin blev ond. Men Ben var hans fel. Jag kan tänka mig att det är en skillnad. Och Reys föräldrar... min första tanke var "är det allt?" men resonemanget bakom, att man inte ska behöva ha ett efternamn för att vara en Star Wars-hjälte, och att det faktiskt låter Rey utvecklas till en egen individ, är helt korrekt, och ger henne karaktärsutveckling, samtidigt som det etablerar att alla inte måste vara släkt med Anakin.

I grund och botten ligger dock själva poängen med TLJ i Kylo Rens "Let go of the past. Kill it if you have to" - kommentar. Rian Johnson inser, att Star Wars inte kan fortsätta spela säkert, och återanvända gamla plot-element. Man kan inte för evigt luta sig mot nostalgi och Dödsstjärnor, inte om Star Wars ska förbli ett intressant varumärke. Allt måste utvecklas, om det ska förbli bra, och det gäller även Star Wars. TLJ är mer eller mindre Rian Johnson som tar handskar och skyffel, och kastar ut allt det gamla, allt det många Star Wars fans älskar, allt det som är en central del med Star Wars, helt enkelt för att vi ska kunna gå vidare.

Jag tycker i slutändan att det är synd att TLJ och Rian Johnson ska vara tvugna att ta emot så mycket hat, från så många. Det är självklart okej att ogilla vad sjutton man vill, men jag tror ändå att man måste vara beredd att låta Star Wars bli något nytt. Tesen om att Star Wars går sämre på grund av TLJ tror jag dock är helt fel. Jag tror att Solos krasch på box office beror ppå dålig marknadsföring, ett svalt intresse för filmen, och framförallt beslutet att placera den ett halvår efter förra Star Wars-filmen, direkt efter Infinity War och Deadpool 2, två hypade storfilmer som lockar ungefär samma publik. Disney, Kethleen Kennedy eller Rina Johnson har inte dödat Star Wars. De har dödat Snoke, Luke och en hög fan-teorier. Att gå vidare är inte alltid smärtfritt, men det är oftast nödvändigt, och öppnar nya spännande dörrar, till platser vi inte föreställt oss ännu.

Facebook
TwitterReddit