Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Hur ska vi ange hur stor en skärm är?

Skrivet av ifongard den 4 maj 2018 kl 20:29
This post is tagged as: mobil

Jag tycker det är dags att sluta prata om skärmstorlekar på det sätt som vi gör idag. Hur många tum diagonalen är säger inte så mycket när skärmarna har olika format, som 4:3, 16:9 och 18:9.

Det skulle vara mycket bättre att benämna ytan, i kvadratcentimeter t ex. Men vill man hålla kvar vid tum kan man ju köra på kvadrattum.

Anledningen att jag börjat tänka på detta är så klart på grund av att mobilerna börjat med 18:9 format. Och med notch, flärp eller vad man vill kalla det som iPhone X började med så blir det ju ännu svårare att veta storleken.

På en skärm som är 5 tum är en 16:9 skärm 69 kvadratcentimeter medan en 18:9 skärm är 64,5 kvadratcentimeter. För 6 tum är siffrorna 99 respektive 93 kvadratcentimeter. Naturligtvis kommer det ta en stund att vänja sig, som alltid vid förändringar.

Men visst med en TV på 50 tum blir det 6900 kvadratcentimeter, vilket kanske inte är det mest praktiska att säga. Kanske får tänka över det här en gång till ...

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus