Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

PPA problem

This post is tagged as: Reaktioner och känslor, Egenskaper, Ego

Om det finns ett problem som saknar namn - då får jag väl hitta på ett! (Ping-Pong ball Attention). Har du ett bättre namn så skriv det i kommentarerna.

Ping-pong ball Attention

De har inget problem med fokus - tvärtom. Problemet är att deras fokus far överallt.

Ett ex. en person med PPA sitter mittemellan två som för ett samtal. Han/hon känner inte till några detaljer; som platsen eller personen de talar om, vad de försöker säga (som inte sägs!) eller vad poängen är med att berätta historien överhuvudtaget. (jag säger "han" fortsättningsvis för att förnenkla).

Han sitter där och huvudet far fram och tillbaks, precis som om han studerade en match i pingis. Han fattar inte vad som pågår, men är oerhört intresserad.

Ex 2. De säger att han är ofokuserad, eller saknar intressen för något.

Han saknar inte intressen! Han tycker pingviners sexliv, Rubiks kub och schack är lika intressant. Så han studerar så mycket han kan - om alla tre på en gång! Inom schack börjar han med Spansk öppning. Sedan upptäcker han att hans idol spelar Sicilianskt - så han spelar Sicilianskt. Draken, Klassisk, Accelererad Drake. Alla varianter. Sedan slänger han in Kungsgambit, Grobian och någon annan mupp-öppning han hört talas om.

Man kunde ju tro att en person med så många och djupa intressen skulle komma någonstans. Men... det är som en bil som bara står och spinner. Han kommer aldrig vidare. Han får ingen regelbundenhet, trots sitt stora fokus.

En person med PPA lever ofta i ytterligheter. Antingen/ Eller tänkande. Antingen är allt intressant, eller så är allt ointressant - som en tjurig tonåring på högvarv. Antingen blir han imponerad av varje person som är skicklig, eller så kan du ösa komplimanger över den hela dagen och får bara ett "Jaha?" som svar.

Visst, jag förstår att man kan behöva prova olika tekniker, eller olika växter att odla för att se vilka som passar ens personlighet bäst. Men en PPA-person fastnar i "Metoden!" Jag skriver Metoden med stor bokstav, för han tror att han kan hitta den Perfekta Metoden. Detta gör att han bara snurrar in sig i olika intressen, eller metoder inom ett intresse.

Han tror att det finns ett optimalt sätt att närma sig ett problem - så att han blir världsmästare! Eller åtminstone bäst i kvarteret, eller åtminstone kunna slå sin pappa på hans eget område.

Jag brukar tala om att Jämförelse är ena orsaken till problem och svårigheter.
En PPA-person jämför ständigt "vad som är det bästa" - inte vad som nödvändigtvis fungerar - för honom!

PPA problem

Sådär fungerar PPA; Uppmärksamhet till 100%! Pang! så är den någon annan stans! Uppmärksamhet till 100%! Sätt på Repeat. Kom ihåg var du hörde uttrycket först.

Facebook
TwitterReddit