Medlems- och redaktionsbloggar. Dagsfärska nyheter, tunga artiklar, intervjuer, personliga bloggar, intressanta forumdiskussioner och rättvisa recensioner. Gamereactor är Sveriges största speltidning- och spelcommunity Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Ostlördag- Dog Soldiers (2002)

Ostlördag- Dog Soldiers (2002)

Skrivet av jonte91n den 19 april 2015 kl 00:04
This post is tagged as: Ostlördag, Dog Soldiers

Här är tredje delen av min lilla bloggserie som fokuserar på redigt ostiga actionfilmer. Idag är fokuset på den fantastiska kungrullen Dog Soldiers vilken jag anser är en av (om inte DEN) bästa actionfilmen från 2000-talet. Några skulle nog rubricera den som en skräckfilm, men enligt mig är actiondelarna mer framträdande än skräcken.

Innan Neil Marshall regissera de bästa avsnitten i Game of Thrones, världens bästa homage till postapokalypsfilmerna (Doomsday) och världens bästa skräckfilm (The Descent) så gjorde han en betydligt mindre känd film vid namn Dog Soldiers. Filmen innehöll flera, vid tiden okända, namn som Kevin McKidd (Lucius Vorenus i Rome), Sean Pertwee (Killzone 2, AC IV: Black Flag) och Liam Cunningham (Ser Davos Seaworth i Game of Thrones).

Filmen handlar om en grupp brittiska soldater som är ute på vad som tillsynes är en vanlig militärövning bland de skottska högländerna. Övningen blir snabbt en kamp på liv och död då de verkar ha blivit lurade dit för att agera lockbete för skogens blodtörstigaste invånare. När mörkret faller måste de därför barrikadera sig i ett övergivet hus och använda all eldkraft de har för att försvara sig mot anstormande varulvar medan de försöker hitta en utväg. Tiden håller på att ta slut, ammunitionen likaså- men Dog Solders slutar aldrig att underhålla.

Det här är enligt mig världens bästa varulvsfilm och kanske den bästa actionfilmen från 2000-talet (inte för att det finns mycket konkurrens direkt). Vad är det då som får filmen att fungera? Först och främst är det kemin hos huvudkaraktärerna som verkligen ror hem det. Det märks att alla i filmen består av vänner som hade jävligt roligt när de spelade in den. Munhuggandet, dialogerna och onlinerserna är precis lagom cheesy, inte till den grad att det blir löjligt. Det är lätt att känna sympati för hela bunten, något som 99% av alla skräckfilmer misslyckas med (ja filmen har skräckfilmsdrag också). Det finns en härlig charm med hela filmen och den kan dessutom vara riktigt rolig med. Jag menar, hur kan man inte älska den här linen:

"We are now up against live, hostile targets. So, if Little Red Riding Hood should show up with a bazooka and a bad attitude, I expect you to chin the bitch."

Det sparas inte på actionen. Tonvis av skott avlossas, tarmar lämnar sin tilltänkta plats, saker exploderar, folk slits i bitar och manliga tårar fälls när en viss karaktärer går in i världens bästa bareknuckle-fight med en varulv- det är vackert helt enkelt. Allt detta med brittiska/skottska accenter vilket inte gör saker sämre. Filmen har ett direkt fantastiskt tempo och "under siege" känslan fick mig att tänka lite på mina favoritmoment i Aliens En sak som måste lyftas fram är användandet av praktiska effekter. Det finns nästan inget CGI alls i hela filmen. Några ögon blir gula men inte mycket mera än det. Jag älskar designen på de resliga, bipeda 2-meters varulvarna. En del kanske skulle tycka att de ser lite styltiga ut men jag köper dem rakt av. De är de bäst gjorda varulvarna i filmhistorien (hur mycket jag än gillar An American Werewolf in London), punkt slut.

Kort sagt har du här en redigt underhållande action/varulvsfilm med en strålande cast, underbara praktiska effekter, välskrivna dialoger, mycket slafs, kanonbra tempo och coola varulvar. Dog Soldiers och en öl- sen behöver man inte mycket mer för en bra filmkväll. Några kompisar kanske, måste hitta några sådana!

Den usla officiella trailern: https://www.youtube.com/watch?v=R_0Ej5N-hFQ
En bra mycket bättre fantrailer: https://www.youtube.com/watch?v=B1nvbNN-XAU

Har du sett Dog Soldiers (om inte, vad väntar du på?!) och vad tyckte du om den?
Trevlig kväll!

HQ