Gamereactor Close White
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto

Oves Poplista 2018, del 2/3

Oves populärkulturella lista 2018

Film:

Det blir inte många biobesök nu för tiden. Jag tror det bara har blivit två och båda hamnar på denna lista.

Den första filmen, som alltså hamnar på högsta pallplats, såg vi i våras på Heron City tillsammans med hela familjen.
På andra plats hittar man en serie från Netflix, den tjänst där jag & frugan konsumerar mest film & tv av alla möjliga mediaformer i dagsläget.
Sista platsen på listan såg vi på knattebio i november och det var fortsättningen på en komisk superhjältefilm som verkligen höll måttet.

Oves Poplista 2018, del 2/3

1. Ready Player One - regi av Steven Spielberg.
Jag älskar ju science fiction och det här är en riktigt härlig sådan med massor av populärkulturella refenser & suverän nostalgisk stämning. Filmen bygger på en bok som jag ännu inte läst, men som jag är otroligt sugen på att läsa. Historien utspelar sig i år 2045, där människor tillbringar stor del av sin tid i virtual reality-världen OASIS. I detta artificiella universum finns ett gyllene ägg gömt, vilket är inlåst bakom en dörr med tre nyckellås. Första nyckeln är vinsten i ett racing-spel, men de mest fantastiska scenerna är från andra nyckeljakten, där The Shining-banan med hotell Overlook har blivit oerhört fint återskapad. Det märks att Spielberg har stor respekt & kärlek för Kubricks skräckmästerverk och jag inbillar mig att ingen annan filmskapare skulle kunnat gjort detta lika bra.
Tredje nyckeln finns inuti Atari-spelet Adventure, som är gömt på planeten Doom och här finns det mängder av kända karaktärer bland avatarer & monster. Att Spielberg & producenterna lyckats få tag i så många rättigheterna till alla dessa varumärken imponerar och lyfter verkligen filmen, och det tog tydligen flera år att säkra dessa. Hursomhelst är Ready Player One en perfekt popcornrulle, skapad av en av världens bästa regissörer, och när han gör matiné-action är han i en klass för sig!

2. The Haunting Of Hill House - regi av Mike Flanagan.
Den absolut bästa skräckserie jag sett på evigheter, den sopar mattan med liknande serier som American Horror Story och Ghost Wars. Historien bygger på en novell som skrevs 1959 och anses vara en de bästa spökhistorier som skrivits under förra seklet. Berättelsen handlar om familjen Crain och hoppar mellan två tidslinjer, dels när barnen är små och de lever i det hus som det spökar för fullt i, dels när alla vuxit upp, med de besvär de då tvingas brottas med. Hela serien är uppbyggd runt psykologisk spänning mer än ren skräck, och det är oerhört snyggt gjort. Särskilt avsnitt fem, "The Bent-Neck Lady", & sex, "Two Storms", som är så fantastiskt bra & tankeväckande att jag tappade hakan! Vi får se om det blir någon säsong 2. Regissören Mike Flanagan, mest känd för sina skräckfilmer, bl a Gerald's Game och mästerliga Hush, har själv sagt att familjen Crains historia är färdigberättad.

3. Superhjältarna 2 - regi av Brad Bird.
Jag och frugan har en tradition att gå på barnbio när det är halva priset. Den här gången blev det Superhjältarna 2, eller The Incredibles 2, som den heter på engelska. Jag måste erkänna att jag tycker att ettan är en av de svagare Pixar-filmerna från tiden innan Disney-uppköpet. Visst var det en rolig actionhistoria med snygga agentflirtar och sextiotalsestetik, men det saknades något. I uppföljaren fokuseras det ännu mera på familjedynamiken & särskilt på frun i familjen, Helen Parr eller Elastigirl, vilket historien verkligen tjänar på. Helen svingar sig fram som en blandning mellan Spindelmannen & Mr Fantastic från Fantastiska Fyran, och hyllas stort av allmänheten. Men boven är ett något svagare kort i denna film än i förra, jag förstår heller aldrig riktigt motivet till de onda handlingarna, men estetiken & det höga tempot finns fortfarande kvar. Och som vanligt är det babyn Jack-Jack som stjäl showen i varje bildruta han är med i!

Facebook
TwitterReddit