Svenska
Gamereactor
recensioner
Blood & Truth

Blood & Truth

Efter ett långt uppehåll är Sony London Studios tillbaka med ytterligare ett VR-spel som är värt att ta en närmare titt på ifall du älskar förstapersonsskjutare i VR...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

I samband med att Sony släppte deras VR-headset lanserade Sony London Studio deras kortare titel The London Heist som en del av Playstation Worlds. Nu, snart tre år senare, är studion åter igen tillbaka med ett helt nytt spel som expanderar konceptet som The London Heist bestod av. Biljakter, uppkäftiga engelsmän och eldstrider summerar titlarna ganska väl och det är väl knappast något negativt för en VR-tokig spelare, och gillade man Sony London Studios tidigare upplevelse kommer man älska detta mer ambitiösa äventyr.

I Blood & Truth spelar du som Ryan Marks som har en bakgrund i Särskilda Operationsgruppen och har precis kommit hem för att begrava sin far. Ryan och hans familjs sörjande avbryts däremot abrupt när Londons största maffiaboss kommer för att beslagta familjens tillgångar och han tvingas ännu en gång beväpna sig för att rädda deras liv. Sony London Studio slösar ingen tid utan låter spelaren omedelbart färdas till Mellanöstern i form av en tillbakablick där de snabbt sätter ribban för vad spelet kommer erbjuda. På mindre än en halvtimme har jag skjutit över 50 terrorister, hoppat över hustak samtidigt som jag skjutit ännu fler ned flera och suttit i passagerarsätet för att, åter igen, skjuta fiender på motorcyklar och flakbilar. Redan från start är striderna ljuvliga och de utvecklas konstant med varierade miljöer och vapen.

Blood & Truth
Det är knappast svårt att leva sig in i spelets förträffliga atmosfär.

Sett till spelets manus är Blood & Truth inget vi inte har sett förut, utan istället är det en ganska banal berättelse men som samtidigt känns härligt överdriven och fungerar som en hyllning till Snatch och Hollywoods spionfilmer. Något som naturligtvis är mycket välkommet till Sonys VR-bibliotek som fortsätter eka tomt i brist på påkostade AAA-spel. Att berättelsen känns banal vägs däremot upp av solida skådespelare som alla känns trovärdiga i sina roller att man har svårt att släppa ögonen från karaktärerna. Det kan dock även ha med spelets grafik att göra...

Detta är en annons:

Något som är mycket trist med majoriteten av VR-spelen är den undermåliga grafiken. Numera är det väntat att spel till Playstation VR inte kommer se särskilt fagra ut på grund av den låga upplösningen, men det blir ännu jobbigare när grafiken inte ens är särskilt snygg till en början. För Blood & Truth innehåller flera scener som ser rent groteska ut att man helst inte tittar på annat än karaktären man för stunden pratar med (som dock ser bra ut på nära håll). Att färdas i en bil på en motorväg bland byggnader med gråa, smetiga texturer eller stå på toppen av en skyskrapa och blicka ned mot en stad som ser ungefär lika snygg ut som i Spider-Man från 2002 distraherar en lätt från en annars härlig upplevelse.

Lyckligtvis har spelet många andra starka sidor och som tidigare nämnt är striderna inget undantag. Det är en härlig känsla att rensa rum efter rum med ett brett vapenarsenal som låter spelare testa sin väg fram. Det går, om så vill, att hänsynslöst skjuta från höften och snabbt ge dina fiender en inbjudan till dödsriket eller på ett mer långsamt sätt ta skydd bakom objekt för att sedan sikta mot deras huvuden och eliminera dem med ett skott. Vissa sekvenser övergår även i så kallade "railway shooter" där din karaktär automatiskt rör sig framåt medan fiender hoppar fram från alla håll och kanter, samtidigt som du snabbt måste ta itu med dem. Självklart måste även vapnet laddas om vilket man kan göra genom att rikta sin hand mot bröstet för att sedan ta ett magasin och ladda om pistolen eller geväret med det. Det är hektiska strider men som för det mesta underhåller rejält och skapar en härlig inlevelse.

Blood & Truth
Räkna med att dra fram din verktygslåda lite då och då för att lösa en rad enkla pussel.

Spelets strider kommer dock inte utan brister. Beroende på om man står upp eller sitter ned kommer vissa sekvenser kännas konstiga då Ryan blir låst i hukande eller stående läge. Vid flera strider hukar exempelvis karaktären bakom lådor vilket känns märkligt för mig då jag som spelare står upp i mitt vardagsrum men ändå skjuter från marken i spelet. Ett alternativ att med ett knapptryck kunna ändra från hukande till stående position hade därför varit mycket uppskattat för att underlätta för striderna som annars blir mer komplicerade än vad de behöver vara. Detta är dock en vanesak som man med tiden lär sig att hantera problemfritt, men jag hade ändå uppskattat om man inte begränsades till det ena eller det andra.

Detta är en annons:

Att skjuta terrorister och aggressiva engelsmän är dock inte det enda som Blood & Truth har att erbjuda. Som tidigare nämndes har Sony London Studio hämtat mycket inspiration från spionfilmer och andra storslagna Hollywood-äventyr vilket märks väl i vissa stunder. Ibland tvingas du nämligen dyrka lås för att ta dig in i nästa rum eller låsa upp ett kassaskåp medan du andra gånger får plantera sprängdeg samtidigt som patrullerande fiender befinner sig bara meter ifrån dig. Istället för att automatiskt röra sig framåt med en analogspak eller teleportering innehåller spelet även sekvenser där man får klättra genom att flytta händerna och greppa handtagen. Det är spännande och välkomna tillägg som bidrar till ett varierande upplägg i detta sex timmars långa explosiva äventyr.

Blood & Truth
Till en början är du endast utrustad med ett vapen men senare i spelet blir det möjligt att ha ett vapen i vardera hand.

Trots bristande grafik är det alltid en fröjd att uppleva nya uppdrag eftersom de alla känns varierade och unika. Medan ett utspelar sig i Mellanöstern utspelar sig ett annat på ett kasino och ett tredje på ett konstgalleri. Dessutom utnyttjar VR-tekniken de olika miljöerna väl där det i vissa uppdrag blir möjligt att krypa genom ventilationstrummor, och i andra blir det möjligt att med hjälp av en byggnadsställning ta sig över en avsats genom armgång. På så vis utnyttjas dessutom spelets rörelsekontroller på ett finurligt sätt som bidrar till en god inlevelse och jag ska ärligt talat säga att jag vid ett tillfälle flämtade till av höjdskräck när jag kastade mig utför en exploderade byggnad och sträckte min arm ut för att greppa tag om kanten på en container för att inte dö.

Blood & Truth kan spelas med antingen Playstation Move-kontroller eller Dualshock 4 och det självklara alternativet är här det förstnämnda. Tack vare Move-kontrollerna skapar de en suverän inlevelse som Dualshock 4 inte på långa vägar kan leverera. Det känns dock snopet att spelet inte erbjuder locomotion-alternativ för de som lätt blir illamående av VR. Något som till och från blev en utmaning för undertecknad och jag tvingades därför regelbundet ta pauser, fastän jag egentligen ville fortsätta utforska Londons mindre vackra sidor.

Blood & Truth
Konstgalleriet är ett gott exempel på ett uppdrag som visar vad VR-tekniken är kapabel till att åstadkomma.

Ett normalt och ett cinematiskt spelläge är de svårighetsgrader som erbjuds i början av spelet. Det sistnämnda är ämnat för de som inte har tid eller lust för lite mer utmanande strider och bara vill njuta av upplevelsen och berättelsen som sådan. Dock kommer det normala läget knappast vara utmanande för de flesta och är det alternativ jag skulle rekommendera till alla. Under min genomspelning dog jag inte mer än tre gånger eftersom mängden ammunition är så generös, samtidigt som hälsan regenereras efter ett tag om man undviker skottskador. De som letar efter en ännu större utmaning kan glädjas över att utvecklarna kommer släppa en ännu värre svårighets grad samt new game+ helt kostnadsfritt strax efter spelets lansering. Något som känns nödvändigt eftersom äventyret inte varar längre än cirka sex timmar.

Jag kan knappast påstå att jag blev särskilt glad när recensionsexemplaret av Blood & Truth landade i mitt knä, men så här i efterhand är jag glad att det gjorde det. Detta är nämligen ett av de mest välgjorda VR-spelen någonsin som drar nytta av alla små, tekniska detaljer som är möjligt med rörelsekontroller och ett VR-headset på huvudet. Oavsett vilket typ av spelare du är så finns här något för alla och det vore dåraktigt av dig som ägare av Playstation VR att inte investera i Sony London Studios mest ambitiösa spel hittills. Visst finns här brister men i jämförelse med spelets styrkor torde de inte avskräcka dig från att besöka London och skjuta skallarna av kaxiga britter!

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Fint röstskådespel, varierade uppdrag, många vapen, välgjorda strider, bra spelkontroll
-
Inget locomotion-alternativ, medioker grafik, bitvis svårt att precisera sin skott
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Blood & TruthScore

Blood & Truth

RECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Efter ett långt uppehåll är Sony London Studios tillbaka med ytterligare ett VR-spel som är värt att ta en närmare titt på ifall du älskar förstapersonsskjutare i VR...

0
Nytt innehåll och demo till Blood & Truth

Nytt innehåll och demo till Blood & Truth

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Actionspel i virtual reality är sannerligen inte något för alla, men lyckligtvis ger Sony oss nu möjligheten att prova på Blood & Truth utan att betala för det. Under...Loading next content