Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
3:10 to Yuma

3:10 to Yuma

Petter har sett nyinspelningen av westernklassikern 3:10 to Yuma och gillar. Stenhårt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Jag hade väntat mig en mindre modern variant. Jag hade väntat mig något annat. Fast ändå inte. För samtidigt som 3:10 to Yuma känns välbekant (det är en remake av en gammal kult-western från 1957) så känns den även fräsch, snyggt omprioriterad och väldigt modern.

HQ

Kvar är grundstommen, revolvermän, bankrån, galna indianer och mesiga män som är hårda när stunden kräver det. Vad regissören James Mangold gjort är ett han slipat ned de riktigt långa delarna från originalet, tillfört tempo, momentum, nerv och i slutändan skapat en livfull och stark nyversion av en klassisk film. 3:10 to Yuma rockar, om du inte redan förstått det.

Storyn kretsar kring krigsveteranen och fattiglappen Evans (Christian Bale) som i behov av pengar tar på sig jobbet att frakta den arresterade bankrånaren Ben Wade (Russel Crowe) genom vidderna, för att slutligen lämna av honom på tio över tre-tåget till Yuma.

Där originalet var smockfyllt av tempofattigt naturfoto och långa scener om tidspress, psykisk press och nagelbitande (för den tiden) spänning (som egentligen bara gick ut på att filma en gubbes sammanbitna ansikte i 12 minuter) är Mangolds remake betydligt mer tidsenligt actionfylld.

Mangold har tillåtit sig själv att ändra ganska friskt i filmens uppdelning och spenderar betydligt mindre tid i slutet med att porträttera stressen medan de inväntar tåget. Istället läggs mer krut på resan dit, och det lilla semi-äventyr som där utspelas bland galna gruvarbetare, indianer och djupt störda revolvermän.

Detta är en annons:

James Mangolds brottslingar är djupt psykotiska, hans actionscener är råa, raska och avskalat våldsamma och hans dialogdrivna bitar är skarpa, direkta och täta. Det märks (precis som i Mangolds tidigare filmen Walk the Line och Girl Interrupted) att han är exceptionellt skicklig på at ta fram det allra yttersta ur sina skådespelare då både Crowe och Bale gör fantastika roller. Precis som birollspsykopaten Ben Foster.

3:10 to Yuma är bara en av mängder av mer eller mindre motiverade remakes som dykt upp de senaste åren. Sägas ska dock att detta utan någon som helst tvekan är en av de bästa nyversionerna som någonsin gjorts och en lika klassisk som fräsch och modern westernrulle som du helt enkelt inte får missa.

3:10 to Yuma3:10 to Yuma3:10 to Yuma
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content