Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Horton

Horton

Har skaparna bakom Ice Age lyckats skapa ännu en hit? Johan gör sällskap med världens mest nyfikne elefant för att luska ut det

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Blue Sky Studios. Skaparna av Robots och Ice Age-filmerna bjuder på deras fjärde animerade långfilm. Den är baserad på en mer än 50 år gammal barnbok av den för Sverige relativt okända men i USA gigantiskt stora författaren Dr. Seuss. Den handlar om den ursnälle och gladlynte elefanten Horton. Han spenderar sina dagar som lärare i djungeln Nool. Men när han en helt vanlig dag knallar runt med sina elever, en bunt udda men rätt gulliga varelser, tycker han sig höra ett skrik från ett omkringflygande dammkorn. Det visar sig att det lilla dammkornet bebos av vemlingar, en hel civilisation pyttesmå filurer som ropar på hjälp. Den godhjärtade Horton gör förstås allt för att rädda vemlingarna från en säker död men en sur känguru har andra planer.

HQ

Konkurrensen i den här genren är stenhård. Pixar, Dreamworks och även Sony med till exempel Surf's Up slåss om tittarnas gunst. För oss är det enbart positivt. De driver på varandra och högkvalitativa animerade rullar börjar bli standard. Men det blir också svårare att sticka ut enbart med snygga renderingar. Historien om Horton är inte speciellt komplicerad, det är ju trots allt en filmatiserad barnbok. Men de har ändå flikat in lite roligt vuxenmaterial från till exempel Apocalypse Now. Horton är en rolig och lättsam film med charm. När dessutom Jim Carrey och Steve Carell är med som röstskådespelare blir det bara bättre. Men någon konkurrent till Pixar är det inte.

Bilden:
Det är lika bra att säga det på en gång. Bilden i Horton är inget annat än fantastisk. Skärpan är knivskarp och HD-känslan är grym. Men jag hade blivit överraskad annars. Animerade filmer är liksom optimalt för Blu-ray. Allt från skapandet till slutprodukten är digitalt och att misslyckas då är kriminellt. Horton är en färggrann upplevelse. Allt från Djungeln, dammkornsplaneten och alla dess invånare är livligt färglagda och dessutom fantasifullt formgivna. Svärtan är även den ypperlig. Horton levereras på en BD50 med AVC-kodec och formatet är 1,85:1.

Ljudet:
Även ljudmässigt är Horton en mäktig upplevelse. En underbar DTS-HD Master Audio ljudmix gör jobbet på ett ypperligt sätt. Det är främst användandet av LFE-kanalen som jag avgudar. Basen är integrerad i ljudbilden totalt och jag satt ner i soffan med ett fånigt leende filmen igenom. Även dialogen är hur klar och tydlig som helst. Surroundeffekterna håller också hög kvalité. Det händer mycket runtomkring hela tiden.

Extramaterialet:
Blu-ray-skivan är kryddad med lite extramaterial. Först ut är kommentatorsspåret med regissörerna Jimmy Hayward och Steve Martino, den är lite småtrevlig. Sen finns det en hel drös minidokumentärer också, men varför de inte har en play-all funktion förbryllar mig. De är ju bara 3-4 minuter långa. En något udda funktion är en BD-Live funktion där en av vemlingarna är inklippta i bilden under filmens gång och tittar på filmen, konstigt är bara förnamnet. Ett knippe bortklippta scener finns för de intresserade. Med tillhörande kommentarer och clipboards. Det bästa på extramaterialsavdelningen är nog kortfilmen "Ice Age: Surviving Sid". Den är lattjo.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Sevärd och rolig film med charm. Dessutom kanonbra bild och ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Horton

Horton

FILMRECENSION. Skrivet av Johan Bergström

Har skaparna bakom Ice Age lyckats skapa ännu en hit? Gamereactors eget HD-orakel Johan Bergström gör sällskap med världens mest nyfikne elefant för att luska ut det



Loading next content