Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
In Bruges

In Bruges

Colin Farrell som rastlös yrkesmördare i en av förra årets bästa filmer. Nu på en Blu-ray från Scanbox

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
In Bruges? I Brygge? Vad kan vara så intressant med en okänd Belgisk kuststad vars namn har sitt ursprung i ordet Brygga och göra en film i den? Den frågan ställer sig Colin Farrell också i filmen med den träffsäkra repliken: "Ken, I grew up in Dublin. I love Dublin. If I grew up on a farm, and was retarded, Bruges might impress me but I didn't, so it doesn't". Nu är inte Colin helt rättvis måste jag säga. Brygge är en gemytlig och historisk kulturell högborg i det Belgiska riket.

Det är nog många som missat In Bruges. Inga som helst reklamkampanjer och en budget på futtiga 15 miljoner dollar smäller inte högt när Hollywoodgiganterna rullar in. Men nu får ni en ypperlig chans att avnjuta Martin McDonaghs mörka komedi i högupplöst format dessutom. Regissören har sedan mitten av nittiotalet arbetat mycket med teater och de influenserna är tydliga i arbetet med In Bruges, skådespelarna står i fokus och valet av skådespelare visade sig vara perfekt.

Colin Farrell och Brendan Gleeson spelar yrkesmördarna Ray och Ken som efter ett misslyckat jobb i London skickas till Brygge i Belgien. Där väntar de på samtal från bossen Harry (Ralph Fiennes) men dagarna går och de blir allt mer nervösa. Ken tycker att Brygge är en riktigt trevlig plats. Han betar snabbt av alla sevärdheter men Ray avskyr stället, den hetlevrade irländaren vill inget hellre än att åka hem, men kommer snart på andra tänkar när han träffar Chloe. Det ena leder till det andra och en viss dvärg dyker också upp.

In Bruges är inte bara en kärleksförklaring till staden Brygge utan lika mycket en mörk komedi med brittisk humor när den är som bäst. Det fantastiska manuset och utförandet är något av det bästa jag sett på länge och dialogerna är mycket bra. Om man ska försöka likna filmen vid något annat måste jag säga Guy Ritchies tidigare verk, snabba repliker, udda personligheter och stämningen är densamma. Colin Farrell gör en imponerande insats som den barnslige och otålige Ray och även Brendan Gleeson är sevärd. Kika även in Petters hyllning till filmen i hans blogg.

Bilden:
In Bruges på Blu-ray har riktigt hygglig bildkvalité. Bilden är dynamisk och har ett djup som gör staden levande. Skärpan är riktigt bra. Det är rikligt med detaljer och de vackra byggnaderna får visa sin prakt. In Bruges är ingen färgexplosion men det är som det ska vara. Regissören Martin McDonagh ville att Brygge skulle se tråkig och mystisk ut vilket han lyckats med. Svärtan är bra och det är detaljerat även i de mörkare delarna. Det som jag tycker är mindre önskvärt är det lager brus som ligger på filmen, men i det stora hela är In Bruges en juste bildupplevelse. Den levereras på en BD50 med AVC-kodec och formatet är 2,35:1.

Detta är en annons:

Ljudet:
En DTS-HD Master Audio-ljudmix får stå för ljudet i In Bruges och gör det på ett övertygande sätt. Det är inte världens vräkigaste ljudbild men detaljrikedomen och finkänslan ger ändå ett högt betyg. Dialogen är kristallklar och snyggt placerad över de främre högtalarna. Surroundkanalerna används sparsamt men precis som de ska. De väcker liv i staden och ger en skön atmosfärisk känsla. Basen får också jobba emellanåt och gör det balanserat och snyggt. Fläskigt ljud och tung bas är inget krav för ett högt ljudbetyg, In Bruges är ett bra exempel på det.

Extramaterialet:
Tyvärr finns inget kommentatorsspår vilket är lite surt. Men några featurettes och dokumentärer har de bemödat sig med. Den första "When in Bruges" är en runt 14 minuter lång bakom-scenen-featurette enligt standardmall, tråkig. "Fucking Bruges" är något så pubertalt som ett snabbt klipp med alla svordomar i filmen, onödig tycker jag. I "Strange Bruges" snackar de om staden Brygge och dess egenheter, lagomt sevärd. Det finns även ett klipp "A Boat Trip Around Bruges" där de åker genom kanalerna.

För de som vill se filmmisstag finns en sex minuter lång "Gag Reel" där skådespelarna gör bort sig, men tyvärr är den inte speciellt rolig. Det finns även totalt 18 minuter bortklippta och förlängda scener. Några tycker jag kunde få finnas i filmen medans andra känns onödiga. Det finns en anledning till att de inte fick följa med. Till sist finns ett gäng trailers för de intresserade. Jag är missnöjd över extramaterialet på skivan. Det är alldeles för torftigt och sparsmakat. Dessutom lågupplöst.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Mycket välregisserad actionkomedi med fantastiska skådespelarprestationer. Dessutom bra bild och ljud
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

In Bruges

In Bruges

FILMRECENSION. Skrivet av Johan Bergström

Colin Farrell som rastlös yrkesmördare i en av förra årets bästa filmer. Nu på en Blu-ray från Scanbox...Loading next content