Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Stardust

Stardust

Helmysig sagoberättelse för hela familjen där kärlek, humor, glädje och spänning blandas i en salig mix som kommer få dig att bli på ett sprudlande glatt humör

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Tror du på att kärleken kan övervinna alla hinder och svårigheter i livet? Grattis, då är du lika naiv som mig själv och huvudpersonen Tristan i Matthew Vaughns fantastiska sagoberättelse Stardust - som bygger på en berättelse av Neil Gaiman och kretsar kring den unge Tristan vars hjärta bankar för den dryga och egoistiska snyggingen Victoria som lovar att gifta sig med honom ifall han hämtar hem en stjärna som fallit från skyn. Problem uppstår då det visar sig att stjärnan inte består av en himla massa rymdsten utan i själva verket är en vacker kvinna vid namn Yvaine (Claire Danes).

HQ

Och det är fler än Tristan som vill åt Yvaine, en elak häxa spelad av världens hetaste 51-åring (Michelle Pfeiffer) vill skära ut hennes hjärta för att på så vis få tillbaka sin ungdomlighet, något som Tristan såklart inte kan acceptera.. Han försöker skydda Yvaine till varje pris och på sin flykt från den elaka häxan väcks känslor till liv mellan den unga pojken och den vackra stjärnan. Ska han bryta sitt löfte till Victoria eller ska han tillåta sig själv att falla pladask för Claire Danes ljuvliga uppenbarelse? Det är filmens stora fråga och den allra största styrkan. Att låta karaktärerna vakna upp ur sina bubblor och inse att deras liv skulle bli så mycket bättre om de fick spendera resten av tiden tillsammans med varandra. Stardust är en av de mest romantiska filmerna som gjorts på hela 2000-talet, detta utan att för den skull drunkna i någon supersliskig kärlekssörja och tappa fokus från själva sagostämningen.

Vaughn låter inte det ena utesluta det andra och bjuder på en salig mix mellan hjärtvärmande sekvenser där läppar möter andra läppar och pulserande spänningsögonblick som då Tristan räddar Yvaine från det förtrollade värdshuset i en specialeffektsextravagans som nästan får håret att svischas bak till backslick. Det är ett glatt humör och bra tempo med många roliga biroller. Pfeiffer, som jag redan nämnt, gör en underbar insats som filmens ondskefulla inslag och Robert De Niro dyker upp som en fjollig ledare för ett gäng med pirater som seglar omkring bland molnen och samlar in blixtar från åskväder. Det är feel good på hög nivå när De Niro släpper på machostämpeln och visar upp en tramsig och lättsam sida som känns mycket välkommen.

Men mest glänser filmen när Tristan och Yvaine ger utlopp för sina känslor, då frigörs så mycket endorfiner i ens kropp att det nästintill räcker och blir över för ett helt år framöver. Man kan klaga lite på att Charlie Cox är aningen blek i huvudrollen, att filmens slut känns aningen ihopstressat och att De Niro är med alldeles för lite.

Fast varför klaga när man istället kan bänka sig i TV-soffan med en av 2000-talets bästa familjefilmer och en sagoberättelse så full av kärlek, glädje och hopp att man inte kan göra annat än att bara kapitulera fullständigt. Se Stardust och unna dig själv ett riktigt, riktigt stort leende. Du kommer inte bli besviken.

Detta är en annons:

Bilden:
Stardust ser riktigt bra ut på Blu-ray. Speciellt om man jämför den med den urvattnade och oskarpa versionen med svaga färgåtergivningar som släpptes på HD-DVD häromåret. Här är det istället rikligt med färger (som går i mjuka och värmande toner) och med finfint detaljarbete som fångar upp den sagolika atmosfären i filmen på ett mycket förtjänstfullt sätt. Skärpan är mycket bra, svärtan likaså och om det inte vore för ett visst brus som förekommer i några scener och att hudfärgerna skiftar väl mycket mellan att se naturliga ut och att ha en lite rödskimrande nyans, så hade det inte varit någon tvekan om att betyget skulle snudda vid en stark nia i alla fall.

Bilden är kodad i VC-1 och har formatet 2.40:1.

Ljudet:
Här bjuds på ett DTS-HD Master Audio 5.1-spår som på ett mycket behagligt sätt fångar upp ljudeffekterna i Stardust. Det är en relativt kraftfull ljudmatta som målas upp med starka frontar och ett sömlöst inkluderande av de andra högtalarna när så är behövligt. Basen får arbeta intensivt i främst scenerna uppe i skyn där blixtpiraterna seglar omkring i ovädret och uppgörelsen mot slutet där magi kastas åt höger och vänster. Kanske att musiken hade kunnat ha aningen mer kraft och att dialogerna ibland drunknar i bakgrundsljuden, men i övrigt, en klockren ljudmix som höjer filmupplevelsen ytterligare några snäpp.

Extramaterialet:
Här finns ett roligt och informationsrikt kommentarspår med regissören Matthew Vaughn och producenten Jane Goldman där det dras lustiga anekdoter och fina detaljer om inspelningen, ett par sjysta featurettes i HD-upplösning där man snackar om specialeffekterna, skådespelarna och hur man kom på idéen att göra film av Gaimans berättelse, ett par bortklippta scener, bloopers och filmens trailer.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Helmysig sagoberättelse med såväl bra bild- som ljudkvalitet.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
Stardust

Stardust

FILMRECENSION. Skrivet av Erik Nilsson Ranta

Helmysig sagoberättelse för hela familjen där kärlek, humor, glädje och spänning blandas i en salig mix som kommer få dig att bli på ett sprudlande glatt humör



Loading next content