Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
filmrecensioner

Captain Fantastic

Hajpad rulle som tyvärr inte lever upp till de skyhöga förväntningarna som Erik i vanlig ordning byggde upp innan titten...


Filmen:
Vi har redan, åtskilliga gånger genom åren, konstaterat att höga förväntningar är ett elände som i en perfekt värld helt skulle lysa med sin frånvaro. Men det tåls att upprepas eftersom jag likt förbannat hamnar i samma situation om och om igen. Captain Fantastic är den senaste filmen som råkat ut för mina på tok för högt uppskruvade förväntningar. Jag köpte hyllningarna från mina favoritkritiker helhjärtat. Vrålälskade trailern. Var helt och fullt inställd på att Viggo Mortensen och kompani skulle bjuda på en av årets bästa filmer och blåsa mig av stolen.

Istället fick jag en av fjolårets största axelryckningar.

Märk väl, jag säger inte att Captain Fantastic är dålig, så lugna ner blodtrycket en gnutta. Men den är långt ifrån fantastisk, vilket känns märkligt med tanke på talangen framför kameran och hur tacksamt konceptet kändes på förhand. Viggo Mortensen, en av vår tids främsta skådespelare tillika världens bästa dansk efter Mads Mikkelsen, i huvudrollen som pappa till sex ungar som han uppfostrat tillsammans med sin fru utanför samhällets vanliga normer i de djupa skogarna i nordvästra USA och som tvingas anpassa sig när familjen av en händelse måste återvända till civilisationen lät ju som rena berättarmässiga dynamiten.

Verkligheten är någonting helt annat. Captain Fantastic är full av fina idéer och bitvis träffar den rätt i sin Little Miss Sunshine möter Into the Wild-känsla som genomsyrar delar av berättelsen, men allt som oftast känns den väldigt ansträngd och nästan lite parodisk . Som om den försöker lite väl hårt att vara den där indiefilmsälsklingen som hela världen ska prata om och istället råkar dra åt parodihållet för hur en typisk uppskriven Sundance-succé brukar se ut.

Jag kan till exempel inte med att barnen ska vara så extremt lillgamla att de kan citera stadgar och gamla kommunistiska texter utantill för att påvisa hur bra den udda uppväxten varit för dem. Tanken är att det ska vara lite gulligt och roligt, men själv tycker jag det känns rätt trist och väldigt publikfriande på ett rätt så desperat sätt. Barnkaraktärerna känns därför väldigt onaturliga och därmed rätt ointressanta. Den enda av barnkaraktärerna som fungerar är äldsta sonen, spelad av George MacKay (som du kanske känner igen från miniserien 22.11.63 med James Franco), mycket tack vare ett fint skådespeleri - men också att karaktären känns mer äkta än de mindre syskonen. Inte minst i den otroligt obekväma dejten som han går på med en främmande tjej på en husvagnscamping. Där och då snackar vi filmmagi.

Mortensen är även han strålande. Han äger varenda scen han medverkar i och visar verkligen vilken gigant han är, men inte ens hans klockrena tolkning av den kärleksfulla fadern som bestämt sig att barnen mår bättre utanför samhällets vanliga forum för lärande kan rädda det svajiga manuset. Balansen mellan tramsig humor och allvar känns genomgående otroligt ojämn och under delar av berättelsen blir det faktiskt lite tråkigt. Många och långa partier där det stampas vatten på ett och samma ställe, vilket inte är fel om det leder till någonting, men här mynnar det många gånger ut i ett enda stort ingenting.

Captain Fantastic är okej, men inte mycket mer än så.

Bilden:
Med tanke på att det i var och varannan scen av Captain Fantastic bjuds på mängder och åter mängder av träd i såväl för- som bakgrunden ställs givetvis rätt höga krav på att färgerna ska vara vettiga - och där finns inte mycket att klaga över. Färgerna känns hela tiden varma och inbjudande, medan skärpan håller sig på en stabil nivå genom hela filmen och svärtan känns tung och mörk. Smuts och brus hålls till ett minimum.

Bilden är i formatet 2.40:1.

Ljudet:
Det här är knappast någon film du slänger på när du ska testa vad hemmabioriggen går för, men för att vara en dialogdriven historia bjuds det ändå på en förvånansvärt levande och fyllig ljudbild som nyttjar samtliga högtalare i mixen på ett trevligt sätt. Dialogerna är klara och tydliga, medan subtila surroundeffekter panoreras snyggt under filmens gång.

Extramaterialet:
Här finns en kort featurette som täcker in väldigt mycket (handlingen, Mortesens förberedelser och lite annat) på väldigt kort tid.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Ytterst ojämn historia som bitvis blixtrar till med mysiga scener och strålande skådespelare bara för att falla platt i andra. Bild- och ljudkvalitén är riktigt bra.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här