Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
filmrecensioner

Hitta Doris

Pixar levererar återigen en film fylld av värme, humor och tårdrypande ögonblick. Som dessutom är bättre än Hitta Nemo...


Filmen:
Jag var aldrig något jättefan av Hitta Nemo. Visst, den var snygg så in i bomben och lagom myspysig som Pixar oftast är, men på det stora kändes den mest som en trevlig liten bagatell. Varken mer eller mindre.

Uppföljaren, Hitta Doris, är bättre på precis alla plan. Roligare, fartigare och med fler minnesvärda karaktärer än i den första. Den här gången är det Ellen DeGeneres glömska fiskfigur som står i fokus och berättelsen tar vid ett år efter händelserna i Hitta Nemo. Doris lever ett fridfullt liv tillsammans med clownfisken Nemo och dennes farsa när hon en dag slår sig i huvudet och plötsligt börjar minnas sin barndom och föräldrarna som hon en gång i tiden kom bort ifrån. Med det nyvunna minnet ger hon sig tillsammans med Nemo och pappan ut på jakt för att hitta sin borttappade familj. Det blir en spännande resa genom det enorma havet där trion träffar på en hel del lustiga karaktärer ( och massvis av färgsprakande omgivningar som på allvar visar hur otroligt långt Pixar kommit med sina animationer sen Toy Story gjorde entré på biodukarna under 90-talet.

Andrew Stanton, som häromåret höll på att döda sin karriär totalt efter praktfloppen John Carter of Mars, är tillbaka i gammal god form när han för berättelsen framåt med ett ljuvligt tempo där man som åskådare aldrig hinner ha en tråkig stund. Här kastas vi hejvilt mellan havsmiljöer till ett Seaworld-influerat vattenland där gänget bland annat träffar på en bläckfick (med en underbar röstinsats från Ed O'Neill) som inte bara är ett tekniskt under att titta på, utan också en av filmens bästa karaktärer som lockar fram de allra största skratten. På vattenlandet blir det också spännande med några riktiga nagelbitarscener som riskerar att få en del småfiltar att hamna framför en hel del småögon, men vi snackar inte mardrömsframkallande, utan bara spännande och häftigt.

Det bjuds också på tårdrypande scener av den där sorten som Pixar är så överdjävulskt skickliga på att orkestrera. Scener som för de minsta kanske inte kommer att kännas särskilt mycket, men som för vuxna vrider igång tårkanalerna på allvar. Mycket beror på skådespelarna också. Ellen DeGeneres är verkligen fenomenal i huvudrollen som Doris och fångar upp glädjen/sorgen/desperationen i hennes karaktär på ett alldeles förtjusande sätt. Hon har gott sällskap också. Albert Brooks fortsätter briljera som Nemos pappa och nytillskott som Ed O'Neill, Idris Elba och inte minst Eugene Levy och Diane Keaton som ger röster till Doris föräldrar levererar alla strålande röstinsatser.

Något dåligt då? Den sista tredjedelen av filmen känns en aning stressad och tappar lite av det fina momentum som man byggt upp tidigare under filmens gång, men det är ingen stor grej och påverkar knappast den fina helheten. Det här är en riktigt toppenrulle som är så sprängfull av må-bra-moment att något annat än mina varmaste rekommendationer vore helt otänkbart.

Hitta Doris rår visserligen inte på den yttersta toppen av Pixar-mästerverk (där Toy Story 3, Insidan ut och Ratatouille fortfarande är ohotade i toppen), men placerar sig inte jättelångt efter andra filmer som ligger uppe i toppskiktet och skvalpar.

Bilden:
Här snackar vi det där uttrycket som vi ofta plockar fram bildkvalitén på en Blu-rayfilm är så otroligt tjusigt att man nästan vill gå fram och slicka på skärmen. Referensklass så det står härliga till. Här finns absolut ingenting att anmärka på. Skärpan är perfekt med en oerhörd detaljrikedom som är lika imponerande i för- som bakgrunden, färgerna är minst lika klockrena med så skarpa och fina nyanser att det nästan rinner färg ur skärmen, svärtan är dessutom brutalbra och så där mörk och härlig som man önskar att alla filmer skulle vara. Brus eller andra artefakter? Glöm det. Hitta Doris är ren perfektion på bildfronten.

Bilden är i formatet 1.78:1.

Ljudet:
Deja vu all over again, för även här snackar vi referensklass. Det här DTS-HD Master Audio 7.1-spåret sprudlar av liv och rörelse med ljuvligt precisa surroundeffekter som tillsammans med kristallklara dialoger, välmixad musik och mullrande baselement gör det till en ren fröjd att lyssna på. Ljudbilden känns lika levande i såväl lugna partier som mer intensiva.

Extramaterialet:
Här finns ett intressant kommentarspår samt ett par kortare featurettes.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Urmysig må-brafilm med härliga karaktärer, klockren humor, duktiga röstskådespelare och fina känslosamma stunder. Bild- och ljudkvalitén är perfektion rakt igenom.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här