Gamereactor / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Logga in medlem


Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
Gamereactor Sverige
filmrecensioner

The Girl with All the Gifts

En av fjolårets mest hyllade skräckfilmer är en av årets hittills största besvikelser...


Filmen:
The Girl with All the Gifts, filmatiseringen av M.J. Careys fina bok, har hyllats konstant sen den släpptes. "Bästa zombiefilmen på årtionden" har varvats med komplimanger om hur den förändrar genren och gud vet allt. Själv tyckte jag inte att den var särskilt märkvärdig överhuvudtaget. Här finns bitar som är riktigt bra, men på det stora hela känns det mest som en upprepning av sådant vi redan matades med i 28 dagar/veckor senare varvat med lite The Last of Us.

Sämre förebilder kan man såklart ha, men när det inte görs mer effektivt än att bara kännas som rätt slöa upprepningar blir det plötsligt inte lika kul. Berättelsen kretsar kring ett gäng överlevare efter en katastrof som förvandlar människor till zombieliknande varelser hungriga efter kött och hur dessa överlevare kämpar för att hitta botemedel till epidemin samtidigt som de försöker hålla sig vid liv i den nya världen. Gemma Arterton är godhjärtad lärare som ser någonting speciellt i en av hennes elever (som bär på viruset) och fångar snyggt upp hopplösheten hon känner för situationen. Hon vill tro att även smittade personer kan räddas, men slutar aldrig vara realist. När hon tvingas på flykt tillsammans med andra överlevare och den smittade eleven börjar hon allt mer inse att allting kanske inte är så svart och vitt. Att det kanske finns hopp om räddning trots allt.

The Girl with All the Gifts blir aldrig mer än en lite smartare, lite pratigare och lite torrare brittisk version av The Walking Dead där karaktärerna, trots det "smarta" manuset, på tvättäkta skräckfilmsmanér fattar idiotiska beslut som leder till att gruppen ständigt minskar i antal. Det går lite stick i stäv med att manuset gång på gång lyfter fram frågeställningar om rätt eller fel i ett försök att göra sig till något mer än bara en zombiefilm i mängden.

Det finns sånt som jag gillar också. Paddy Considine är fenomenal som vanligt (den karln är verkligen magisk), Arterton gör en känslosam porträttering av läraren och spänningen blir riktigt intensiv mellan varven. Stort minus för CGI-blod, Sennia Nanuas rätt jobbiga barnskådespeleri och att Glenn Close känns lite krystad som forskare som är beredd att gå över lik för att få hennes vilja igenom.

The Girl with All the Gifts är en hyfsat spännande zombiefilm, men inte mer än så. En medelmåttig film som jag knappast lär se igen.

Bilden:
The Girl with All the Gifts lämnar dessvärre en del att önska på bildfronten. Skärpan känns alldeles för mjuk under stora delar av filmen och svärtan drar vid flera tillfällen åt det grådaskiga hållet. Färgerna känns dock hyfsat välbalanserade och levande, men på det stora hela känns det ytterst medelmåttigt.

Ljudet:
Bättre än bilden i alla fall, men fortfarande långt ifrån toppskiktet. Det här DTS-HD Master Audio 5.1-spåret är som bäst när karaktärerna befinner sig i lugna situationer. Då bjuder ljudmixen på fina panoreringar och dämpade ljudeffekter som verkligen kastar in en i händelsernas centrum. När det väl brakar loss och volymen skruvas upp några snäpp känns det dock mer obalanserat och mer högt än bra. Dialogerna har en bra tydlighet i sig och musiken är helt okej.

Extramaterialet:
Ingenting.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Medelmåttig zombiefilm som mest bara upprepar sånt andra filmer redan gjort bättre. Bild- och ljudkvalitén lämnar en del att önska.
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här