Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
American Honey

American Honey

Stark och bitvis gripande ungdomsskildring med fina kärleksscener som berör, men filmen är aningen för lång för sitt eget bästa och manuset hade behövt trimmas till en aning...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
American Honey kräver tålamod av dig som tittar. Rejält med tålamod. Den här snudd på tre timmar långa filmen, om en fattig ung kvinna som i ett försök att förändra sitt liv till det bättre ger sig ut på en roadtrip över USA tillsammans med andra unga människor som livnär sig på att sälja tidskrifter, är definitivt inte en film som kommer att gå hem hos alla. Tempot är långsamt, handlingen i stort sett icke-existerande och flera av skådespelarna ser ut att komma direkt från gatan utan någon som helst känsla för hur man slänger ur sig repliker på ett trovärdigt sätt.

Ändå finns det någonting märkligt lockande med den. Som gör att man fortsätter att titta och efter närapå tre timmar känner sig rätt så tillfreds. Det finns någonting vackert i det "fula" i att se hur dessa fattiga och trasiga människor försöker förändra tillvaron med små medel och hur regissören Andrea Arnold inte tar till några pekpinnar, utan stället målar upp berättelsen med flera fina kärleksscener och en känsla av gemenskap som för tankarna till Larry Clarkes hyllade Kids från 1995. Sasha Lane är strålande i huvudrollen som Star, den unga tjejen som hakar på tidsskriftssäljarna på roadtrip, och kommer garanterat få sig större roller i större filmer framöver. Hon har en otrolig karisma och känns så ljuvligt genuin i rollen. I övrigt lämnar skådespeleriet en del att önska (många som överspelar eller helt enkelt icke-spelar så det står härliga till), även om Shia LaBeouf (med Oliver Thulin-aktig ögonbrynspiercing) gör en av sina bättre insatser i en för honom ovanligt oskrikig och icke-gapig rolltolkning.

American Honey är lite för lång för sitt eget bästa och hade utan större problem kunnat kapa bort lite drygt en timme av överflöd utan att påverka berättelsen negativt, men på det stora hela tyckte jag det var ett helt okej drama som glimrar till med jämna mellanrum och bjuder på en imponerande insats från Lanes sida. Det är nog inget som jag kommer att se igen, men gillar du ungdomsskildringar som inte ryggar tillbaka från att visa upp annat än snygga människor som lever okomplicerade liv, så finns det definitivt en del att hämta i den här filmen.

Bilden:
American Honey ser riktigt trevlig ut på Blu-ray med en strålande skärpa, varma och mysiga färger som för tankarna till filmer från det ljuva 70-talet och en svärta som kanske inte imponerar jättemycket, men åtminstone håller sig på den svarta sidan och ser till att detaljrikedomen finns med även under de mörka bitarna av filmen.

Bilden är i formatet 1.33:1.

Detta är en annons:

Ljudet:
Bättre än väntat. Den här dialogtunga berättelsen har förvånansvärt bra tryck i sitt DTS-HD Master Audio 5.1-spår och även om det framförallt är dialogerna som imponerar med sin tydlighet, så finns här bitar där resten av högtalarna i mixen får jobba på rejält med några fina surroundeffekter som följd. En glad överraskning, helt enkelt.

Extramaterialet:
En kort, kort featurette som fokuserar på huvudrollsinnehaverskan Sasha Lane.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Stark och bitvis gripande ungdomsskildring med fina kärleksscener som berör
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
American Honey

American Honey

FILMRECENSION. Skrivet av Erik Nilsson Ranta

Stark och bitvis gripande ungdomsskildring med fina kärleksscener som berör, men filmen är aningen för lång för sitt eget bästa och manuset hade behövt trimmas till en aning...Loading next content