Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Mindhunter - Säsong 2 (Netflix)

Mindhunter - Säsong 2 (Netflix)

André fick ett par sömnlösa nätter efter ännu en intensiv Mindhunter-säsong...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
Efter en lång väntan är det återigen dags att sätta sig ner med FBI:s nyetablerade beteendeforskningsenhet och fortsätta sjunka djupare i seriemördarens okända psyke. När vi sist lämnade FBI-agenterna fick Holden en svår panikattack efter att ha fått en rejäl bamsekram från Ed Kemper - en påminnelse om hur mycket Holden egentligen missar när man förlorar sig själv i sin övertygelse. Särskild en oprövad sådan, men i andra säsongen är det dags att fånga en aktiv seriemördare i Atlanta. Men Bill och Holden möter flera politiska och personliga hinder på vägen, som inte bara hindrar deras arbete - det rör också ihop mycket av det de trodde sig veta om den mänskliga psykologin.

HQ

Andra säsongen skiljer sig något från den första omgången då vi snart kastas in i Atlanta-fallen och vi överger intervjustilen mot den andra hälften av säsongen. Detta är såklart meningen då hela poängen med profileringen är att sätta teorin i verket, att sälja in idén om profileringens verklighetsförankring. Det gör serien lite mer av ett traditionellt kriminaldrama, vilket kanske inte är vad man förväntade sig efter så mycket etablering i den första säsongen. Samtidigt ger det premissen en helt ny sorts spänning: hur korrekt är egentligen Holdens seriemördarprofil? När är det dags att inse att man har tunnelseende? Spelar alla ledtrådar någon roll? Mindhunter fortsätter att undvika klyschor när det kommer till Författarna och regissörerna hittar flera oväntade tillfällen att klämma åt hjärtat och kännas realistisk på samma gång, som en scen där Holden försöker springa ikapp en fredlig marsch med ett vitt kors över ryggen. Sekvensen känns nästan som en dokumentär tack vare sina gryniga filter och är direkt kuslig i sin desperation och flåsande presentation. En annan scen, där Holden intervjuar Tex, ekar tyst av skrik och gråt utan att behöva slänga in flashbackscener. Mindhunter fortsätter att briljera tack vare sitt handfasta fokus, med andra ord.

Mindhunter - Säsong 2 (Netflix)

Framförallt är det sista avsnittet frustrerande, nästan på ett hemsökande vis. Det är här som verkligheten verkligen drämmer till som en spark i skrevet och den sista scenen - utan att spoila alltför mycket - demonstrerar att det fortfarande finns sanslöst mycket kvar att avtäcka och berätta om FBI:s ambitiösa initiativ. Förhoppningsvis betyder det att vi inte behöver lägga mer tid på karaktärernas förhållanden, som ju nådde sina milstolpar i denna säsong. Missförstå mig rätt - historien om Bills adopterade son känns betydelsefull i frågor om formandet av beteenden och jag gillar kopplingen mellan Wendys kärleksrelation och frågor om maktspel, men samtidigt har man sett äktenskapsproblemen hos den frånvarande FBI-pappan några gånger för mycket och vissa scener med Wendys partner känns mest som utfyllnad.

Utöver detta har jag bara positiva saker att säga om Mindhunter, som ju aldrig förlorar fästet om sitt förstoringsglas och som fortsätter att vara så där härligt uppslukande och rapp som bara David Fincher-verk kan vara. Det bubblar av djup besvikelse hos de drabbade Atlanta-mödrarna, samtidigt som glas klingar bland skratten under pampiga fester. Vissa mördare buras in, medan andra fortfarande är på fri fot. Målmedvetenhet kantas av osäkerhet, då ingenting visar sig vara helt självklart när man kartlägger människans psyke. Säsongen i helhet består av många minnesvärda höjdpunkter, där i synnerhet avsnittet Manson intervjuas. Agenterna intervjuar för första gången ett monster som faktiskt inte mördade någon och Damon Herriman (som också gjorde ett kort Manson-inhopp i Tarantinos Once Upon A Time in Hollywood) förkroppsligar den jäveln så väl att klockorna faktiskt stannar. I korthet är andra säsongen av Mindhunter återigen en utsökt psykologisk och politisk inblick i människans mörkare natur - något som inte bara gäller seriemördarna...

Detta är en annons:
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Ännu en fullträff för David Finchers ambitiösa kriminaldrama
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content