Svenska
Gamereactor
filmrecensioner
Mank (Netflix)

Mank (Netflix)

André delar ut Gamereactors högsta betyg till David Finchers storslagna comeback till filmvärlden...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Filmen:
När jag var en manusförfattarstudent hamrade mina lärare ständigt följande lärdom i min tankspridda skalle: skriv bara om det du känner till, det du är passionerad över. Även om man som manusförfattare kastar sig in i en situation man aldrig har varit med om måste man skapa något som är sant för dig, för då blir det sant för publiken. Detta behöver såklart inte stämma för alla skribenter därute, men det har alltid fått mig att undra var författare hämtar sin inspiration ifrån, var deras sin konstnärliga "sanning" ligger. För vem håller vem flytande i skaparprocessen i en sådan skoningslös bransch?

HQ

Detta är en fråga som omkullkastar manusförfattaren Herman J. Mankiewic, spelad av en storspelande Gary Oldman, när han under sin mer utbrända livsperiod - det intensiva arbetet med Citizen Kane-manuset - blickar tillbaka till det kokande politiska läget i Hollywoods innersta kretsar och relationen mellan tidningspampen William Randolph Hearst och skådespelerskan Marion Davies; en relation som senare skulle bli inspirationskällan för den monumentala Orson Welles-klassikern. Inte ens spetsade drinkar kan få den cyniske alkoholmissbrukaren att glömma sin egen obekväma sanning: att han bara vrider positiv-instrumentet i det strängt kapitalistiska maskineriet. Eller klingar hans sanna talang högre än så? Svaret är en magisk tidsresa som efter en småtrög start bländar med sin outtömliga och sofistikerade berättarkonst.

Mank (Netflix)
Denna scen bakom MGM-kulisserna och middagsscenen mot filmens sista akt hör till några av årets mest lysande filmscener

Mank är utsökt, inspirerad och härligt hypnotisk i så gott om varje filmskaparaspekt; dess gråskalade och nostalgiskt knastriga Hollywood-stil är lika förtjusande som historiens utforskande gråzoner och dialogen är lika rapp som den är träffsäker och direkt beroendeframkallande. David Finchers knivskarpa berättande är förtrollande, där han sprider ut Manks liv som ett pussel för tittaren att sätta ihop och när eftertexterna väl börjar rulla blir man slagen av hur mycket man faktiskt älskar filmmediet i överlag. Precis när man har hunnit glömma filmens sanna berättarpotential bland årets utpumpade blockbuster-slafs i coronans tecken har man plötsligt glömt bort sig själv på allra bästa vis i Finchers gedigna hantverk, ett sensationellt litet mästerverk som dessutom sjuder av Citizen Kanes berättarmässiga och tekniska briljans.

Många filmer om just drömfabriken i Hollywood brukar luta åt det sentimentala och självbelåtna hållet, men Mank faller aldrig i den gropen i sitt tidlösa återskapande av en djävulskt drömskt guldera i Hollywood. Det är som att en filmskatt från 30-talet har grävts upp, som tack vare Jack Finchers superba manus och sonen Finchers elektriska karaktärsdynamik skapar en slags säregen kompanjonfilm till Citizen Kane med precision och en uppenbar kärlek för filmmediet. Mank är lite av en cineasts våta dröm, där fotot är strålande och så gott som alla skådespelare imponerar - i synnerhet Oldman och Amanda Seyfried som den charmiga Hollywood-pinglan. Mank är, utan någon uppenbar konkurrens, årets bästa film och kommer att vara en svårslagen kandidat inför den kommande Oscarsgalan.

Detta är en annons:
10 Gamereactor Sverige
10 / 10
+
Biografisk briljans som doftar Oscarsnomineringar lång väg...
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

5
Mank (Netflix)

Mank (Netflix)

FILMRECENSION. Skrivet av André Lamartine

André delar ut Gamereactors högsta betyg till David Finchers storslagna comeback till filmvärlden...



Loading next content