E-bokläsarna (eller läsplattor som de också kallas) har funnits i några år nu. Tillverkarna har fått ett par generationer på sig att finslipa produkterna, utbudet av böcker har ökat explosionsartat och idag kan man se även vanliga människor med en läsplatta i näven.
Bookeen är ett franskt märke som säljs framförallt i Europa. Man har två modeller i sin Cybook-serie - en enklare variant som heter Opus och flaggskeppet Orizon som vi testar idag.
Orizon ser på ytan ut som en riktigt bra läsare. Den är snygg och har många intressanta funktioner - framförallt multitouch vilket ger möjligheten att bläddra sida genom att dra med fingret direkt på skärmen. Den har även en inbyggd accelerometer så att texten orienteras om när man vänder på plattan.
Storleken är sju tum och det känns ganska lagom. Visst, större är ju aldrig fel, men sju är stort nog för att kunna läsas bekvämt, men inte så stort att plattan blir klumpig. Designen är snygg och det är en tunn platta - mindre än en centimeter tjock. Byggkvaliteten är inte på Apple-nivå men ändå bra, särskilt för att vara plast.
Bra e-bläck som gärna fått vara ljusare
Skärmen är e-bläck, vilket är hela poängen med läsplattor. Det är skönt och vilsamt att läsa från den och det känns som att det här är så nära papper man kan komma med en elektronisk skärm. Däremot hade själva "pappret" i skärmen - den vita bakgrunden - fått vara lite vitare och ljusare. Den är ganska grådaskig och kontrasten är inte helt hundra. En lite ljusare skärm med något högre kontrast hade gjort läsupplevelsen ännu bättre.
Skärmen har som sagt multitouch så det går att kontrollera det mesta genom att trycka direkt på den. Bland annat kan man bläddra sida genom att svepa med fingret från vänster till höger (eller omvänt, om man vill bläddra tillbaka). Det låter väldigt bra men i praktiken är det inte så värst häftigt. När man väl "gosat ner sig" med platta är det ofta mindre besvär att bara klicka sig fram, än att bläddra med fingret.
Övrig navigering sker med ett Ipod-liknande klickhjul i underkant. Hjulet hade gärna fått vara lite större. Någon med tjockare fingrar än mig skulle antagligen få problem med att klicka.
Navigationsproblem
Det är lite problem med navigationen även i övrigt. Dels är operativsystemet ganska segt och ryckigt och det "svarar" inte särskilt bra när man klickar sig genom menyer med navigationshjulet. Visst, det är inget direkt unikt och många läsplattor beter sig på det viset. Men det är som det är. Multitouchen funkar inte särskilt bra heller, det går till exempel långsamt att bläddra och ofta svarar inte skärmen alls, så man får bläddra två gånger för att byta sida. Det ska också gå att zooma genom att "pincha" med fingrarna, men det fungerar inte på vårt testexemplar.
I den mån det är möjligt borde man försöka jobba med den här typen av navigations- och användarproblem. Dels genom bättre teknik och dels genom bättre firmware.
Wifi men ingen 3g
3g saknas men däremot har Orizon inbyggd wifi. Det innebär att du, så länge du har täckning, kan köpa och ladda ner nya böcker direkt på plattan. Det går även att hitta mycket gratis på t.ex. Gutenberg-projektet, som består av böcker som övergått i allmän ägo och digitaliserats av amatörer. Jag testar att ladda ner ett par böcker och det fungerar bra - när man väl kopplat upp sig, vill säga. Trots att jag sitter i samma rum som min trådlösa router har plattan nämligen stora problem med att få kontakt och 3/4 uppkopplingsförsök misslyckas. Oklart varför, men givetvis irriterande.
Sammanfattning
Bookeen Cybook Orizon är en snygg, välbyggd och högspecad skärm som ligger i toppskiktet bland läsplattor. Den skulle vara ännu bättre om kontrast och ljushet i e-pappret var bättre. Man behöver också jobba med att göra navigationen och multitouchen mer mjuk och smidig.