LIVE
HQ
logo hd live | Final Fantasy XIV
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Svenska
   Gamereactor
   recensioner
   Bramble: The Mountain King

   Bramble: The Mountain King

   Niclas har hoppat rakt in i en sagovärld full av goda som onda väsen från den nordiska folktron och är mycket imponerad av det han upplevt...

   Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

   * Obligatoriskt att fylla i
   HQ

   I svenska utvecklaren Dimfrost Studios blott andra spel så tar allt sin början i ett litet sovrum i ett hus någonstans i Sverige. Olle vaknar upp av att hans storasyster Lillemor inte längre är kvar i sin säng, av allt att döma har hon gett sig ut i skogen och baserat på det lilla jag vet vid den tidpunkten så är det verkar det inte vara någon jättebra idé direkt. Olle följer givetvis efter ut i natten då han älskar sin syster över allt annat och där börjar äventyret, eller snarare mardrömmen. Olle hittar ganska snart Lillemor jojkandes på en klippa och det är här saker och ting börjar gå lite snett för syskonen, efter att ha lekt en stund ramlar de båda ner för klippan och glider rakt in i ett sagoland. Nu också med den enorma nackdelen att de inte är mycket större än en tändsticksask.

   Till en början är det dock rätt svårt att ta varningarna om att spelet innehåller blod och andra otäckheter på allvar. För det är så vansinnigt mysigt där i början, man kan nästan tro att man slungats rakt in i en av Elsa Beskows sagor. Det är svårt att se hur man ska kunna gå från att leka kurragömma med gnomer (som är så otroligt gulliga att jag nästan storknar) till ren och skär skräck. Men så blir det snart nog och när natten faller så kommer alla de mindre vänliga varelserna fram och då blir skogen med ens en mycket farlig plats. Vi går då från att glatt skutta fram bland vitsippor till tonerna av Den Blomstertid Nu Kommer (som för övrigt även används väldigt effektivt och otäckt i en av spelets mörkare delar) till att jagas av troll, vidunderliga råttor och andra väsen och det dröjer inte länge förrän Lillemor kidnappas av just ett troll. Olle blir då ensam och det är minst sagt en redig mardröm som väntar honom nu i sökandet efter sin försvunna syster. Alla väsen är inte av ondo dock och det finns några som hjälper honom längs vägen.

   Bramble: The Mountain King
   Bramble är magiskt, det är något alldeles speciellt med svensk natur och Dimfrost har lyckats återskapa denna på ett magnifikt sätt.

   Det hela utspelar sig som jag nämnde tidigare i Sverige och Dimfrost har därmed hämtat massor av inspiration från den nordiska mytologin och dess många inte sällan riktigt hemska fabler. Här finns älvor, gnomer, jättar och andra väsen från den nordiska folktron. Det finns även inslag av keltisk och brittisk mytologi och kanske även ett gäng andra influenser som jag personligen inte känner igen på rak arm. Inte minst märks detta i själva titeln då Bramble betyder björnbär och där de i norden inte anses vara av ondo så är det en annan femma i keltisk mytologi där man ansåg att björnbär inte skulle ätas då djävulen antingen spottat eller urinerat på dem. Björnbärsbuskarna i Bramble är klart ondskefulla och spelar en stor roll i spelet, men mycket mer än så kan jag inte avslöja utan att spoila viktiga delar av berättelsen.

   Detta är en annons:

   Bramble är verkligen vansinnigt läckert, jag fullkomligt älskar vår svenska natur och Dimfrost Studio har verkligen lyckats återskapa den på ett helt magiskt sätt. Det är verkligen ljuvligt att strosa fram bland vitsippor och svampar på stigarna i skogen även om vetskapen om att ond, bråd och död kan vänta bakom nästa hörn konstant finns i bakhuvudet. En öppen värld av den här kalibern är en tanke som får mig att kraftigt salivera, det törs jag lova.

   Bramble: The Mountain KingBramble: The Mountain KingBramble: The Mountain King
   Historien tar snabbt en mörk vändning och sagovärlden är full av otäcka väsen och fällor som man inte vill stifta närmare bekantskap med.

   Det förekommer en del moment där man måste slåss för sin överlevnad men till allra största delen är det ändå berättelsen som tar plats i Bramble och utöver den ljuvliga estetiken där det skiner som allra mest. Via böcker som hittas här och där längs vägen får man även lära sig historien bakom flera av alla dessa väsen och mytiska varelser man råkar på. Undan för undan nästlas historien upp om vem Bergakungen är och hans tragiska öde och det blir allt ruggigare. Man får inte se Bergakungen annat än i böckerna men hans närvaro känns hela tiden av och man vet att den slutliga konfrontationen med honom kryper allt närmare hela tiden.

   Det finns ett och annat pussel att lösa också, något som brukar kunna vara en akilleshäl och källa till frustration för egen del. Glädjande nog för mig så rör det sig inte om några särskilt komplexa sådana i Bramble men jag hade inte haft något emot om svårighetsgraden på dessa varit något snäpp högre.

   Detta är en annons:
   Bramble: The Mountain King
   Mors lilla Olle i skogen gick...

   Jag skrev tidigare att det var svårt att se hur en så mysig saga skulle kunna övergå i en massa blodigt våld men det sker i en handvändning i princip. Riktigt brutalt blir det också, jag har blivit kluven i små bitar med en köttyxa, fått huvudet avbitet i en rävsax och blivit spetsad ett antal gånger och det finns än fler sätt att dö på, var så säker. Det är en hel del blod som spills och det gäller för Olle att se till att det inte är hans. Olle har inte alltför mycket till sitt försvar heller förutom en liten starkt lysande sten som dock är mer användbar än vad den först ger sken av. Det kryllar inte av fiender som tur är för Olle, det är i huvudsak bossar man behöver tampas med som alla är bra utformade och bjuder på alldeles lagom utmaning. Många av dessa känner i synnerhet vi som nordbor väldigt väl igen. Bland annat väntar en episk bossfight mot ett visst kvinnligt väsen med urgröpt rygg som hade för vana att lura ut pilska män i skogen och mörda dem, men även sådana som Pesta och den ökände nakenfisen Näcken dyker upp och de är inte heller särskilt trevliga.

   Bramble: The Mountain King
   Det gäller ofta att hålla tungan rätt i mun, ett snedsteg kan sluta med döden.

   Helt perfekt är det förstås inte, det vore konstigt annars. Mer än något annat så är det kameran som ställer till det, den går inte att styra själv överhuvudtaget så det går alltså inte att sätta precis den vinkel utan man får köra med den som är förutbestämd. Vissa hopp och så vidare blir därmed väldigt svåra att tajma in på grund av att man inte kan skaffa sig en just bättre vinkel. Jag kan också känna vinklarna man valt är ganska märkliga många gånger, jag gillar absolut att man tänker lite utanför boxen här men i många fall blir det mest irriterande. En annan grej är att det ibland blir lite väl mörkt och det gör det stundtals svårare än det behöver vara att se vart man ska ta vägen härnäst och då blir mina problem med kameran också än värre. Det går såklart att ställa in det ljusare innan man börjar spela och även under spelets gång om man så önskar men om man sätter styrkan efter rekommendationen så blir det på vissa håll frustrerande mörkt och man dör många gånger helt i onödan.

   Bramble: The Mountain King
   Björnbärsbuskarna är ondskefulla, men som tur är har Olle ett effektivt vapen att använda mot dessa.

   Det är i grund och botten en stark historia om syskonkärlek, men den är också mycket mer än så, något du själv kommer märka om du spelar igenom det. Jag berörs och förfasas på samma gång medans jag stundtals undrar om den här sagan faktiskt kommer få ett lyckligt slut. Det är emellanåt så mörkt att jag tvivlar. Dimfrost Studio har lyckats med konststycket att göra ett av de mysigaste spel jag någonsin spelat för att sedan totalt skifta karaktär och bli till ett av de mer obehagligare jag upplevt. Det är stämningsfullt så det bara sjunger om det och jag får en stark känsla av att jag kommer känna ett visst obehag framöver varje gång jag hör Den Blomstertid Nu Kommer. Jag är väldigt spänd på att se vad Dimfrost hittar på i framtiden, fortsätter dem så här så går de en väldigt ljus framtid till mötes.

   08 Gamereactor Sverige
   8 / 10
   +
   Stämningsfullt, atmosfäriskt, välskriven story, ljuvlig grafik
   -
   Kameran är inte bra
   overall score
   Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

   Relaterade texter

   7
   Bramble: The Mountain KingScore

   Bramble: The Mountain King

   RECENSION. Skrivet av Niclas Wallin

   Niclas har hoppat rakt in i en sagovärld full av goda som onda väsen från den nordiska folktron och är mycket imponerad av det han upplevt...   Loading next content