Svenska

Tankar om att spelen är medias syndabock

  • Insänt av: storjoel

Jag har funderat på en del med det här om att spel med omoral ofta uthängs som själva orsaken till omoraliska händelser i verkligheten och vill dela med mig av dem till er andra tv-spelare.

Att överhuvudtaget ens peka ut en endaste faktor (spelande i detta fall) till orsaken som bär huvudansvaret mycket av det som händer i världen är ju ett väldigt banalt och ärligt talat simpelt tänkande, för att uttrycka det snällt. Men det vet vi ju redan, för det är i 99% av alla fall så att det finns ett sammanhang som måste tas till hänsyn. Det gör man inte i media. Spelen bär all skuld.

Vidare så tycker jag att det alldeles för sällan tas med fakta i debatter. Babbla går ju bra, men vad sägs om att vi räknar lite för en gångs skull? (Den här biten får mig att både skratta och gråta). För att hålla det enkelt tar jag ett enda spel. Vi tar Call of Duty eftersom det just har nämnts i media. Enligt Wikipedia har tredje spelet sålts i 6,5 miljoner exemplar. Om det fanns ett någorlunda starkt samband mellan att spela våldsamma spel och begå våldsamma handlingar till följd, borde åtminstone EN ENDA procent av spelarna gjort sig skyldiga till sådana brott. Matte är min svaga sida, men jag får den siffran till 65.000. Den siffran kommer vi inte ens nära. Det finns dessutom fler spelare än så...

För det tredje så går man miste om den verkliga anledningen till varför hemska saker händer, vad som egentligen borde göras och var problematiken ligger när man hackar på en syndabok. Jag förstår att våldsamma spel är en enkel syndabock, liksom våldsamma filmer en gång var. Men är inte våldsbrott och krig äldre än dem båda? Reflekterar inte spel och film verkligheten snarare än förändrar den?

Så länge man stirrar sig blind på syndabockarna kommer de egentliga orsakerna härja fritt fram medans spelen får oförtjänta fläckar på sig. Jag är allergisk mot trångsynthet i allmänhet och jag tycker det är dags att vi börjar svara på medias enfaldighet! Dags att sluta fanboya emot varandra som spelare och debattera emot de som bör få svar på tal, eller vad säger ni?!

Och tack för en grym tidning/sajt!

Ställ en fråga till redaktörerna

- Rent spam eller frågor om varför vi inte svarar på just ditt brev kommer att resultera i avstängning. Vi svarar på precis vilka brev vi vill, och vi gör allt för att besvarar så många som möjligt varje dag.

- Istället för att fråga vad vi tycker om spel X eller Y, läs recensionen av det i vårt recensionsarkiv.

- Om du upptäckt en bugg eller ett annat tekniskt problem på sajten, berätta det istället via vårt buggrapport-formulär.

- Alla brev med rubriker typ "När?" eller "Hej!" slängs. En tydligt formulerad rubrik ökar chansen att vi besvarar just ditt brev.

- Vi rättar alla brev innan de publiceras. Ju mindre som behöver rättas, ju större chans är det att det publiceras. Se därför till att rättstava ditt brev innan du skickar iväg det.

- Använd sökmotorn och kolla om din fråga redan finns besvarad i tidigare brev. Vi har redan besvarat över 50000 brev, så chansen är stor.

Tack på förhand

/Petter Hegevall, Chefredaktör

Brev