Svenska

TV-fråga till Petter om interpolering

  • Insänt av: metabolic

Hej Petter,

Jag har en ca 7 år gammal Panasonic plasma-tv och är fortfarande hyggligt nöjd. Har dock spanat på lite nya tv-apparater i olika butiker, men det är ju totalt omöjligt att få en uppfattning om video-kvalité på ett butiks-ex.

Det pratas mycket om upplösning, svärta, färgdjup och ljusstyrka, men en av de viktigaste punkterna för mig är hur pass bra olika källformat renderas. Hur bra är de senaste OLED-, LED- och QLED-apparaterna på att rendera film i 24 fps, tv i 25 fps och spel i variabel fps?

Jag vill ha en tv som automatiskt detekterar in-formatet och renderar på "rätt" sätt. Jag är fullständigt allergisk mot frame interpolation (soap opera effect) och ogillar även hackig rendering pga att källformatet och tv:ns uppdateringsfrekvens inte matchar. Är detta något du har reflekterat över? Jag vet inte hur dagens tv-apparater hanterar detta nämligen.

Svar

Dagens (bästa) skärmar är ruskigt bra på detta. Sony A1 eller LG C8 OLED är det som gäller.

Ställ en fråga till redaktörerna

- Rent spam eller frågor om varför vi inte svarar på just ditt brev kommer att resultera i avstängning. Vi svarar på precis vilka brev vi vill, och vi gör allt för att besvarar så många som möjligt varje dag.

- Istället för att fråga vad vi tycker om spel X eller Y, läs recensionen av det i vårt recensionsarkiv.

- Om du upptäckt en bugg eller ett annat tekniskt problem på sajten, berätta det istället via vårt buggrapport-formulär.

- Alla brev med rubriker typ "När?" eller "Hej!" slängs. En tydligt formulerad rubrik ökar chansen att vi besvarar just ditt brev.

- Vi rättar alla brev innan de publiceras. Ju mindre som behöver rättas, ju större chans är det att det publiceras. Se därför till att rättstava ditt brev innan du skickar iväg det.

- Använd sökmotorn och kolla om din fråga redan finns besvarad i tidigare brev. Vi har redan besvarat över 50000 brev, så chansen är stor.

Tack på förhand

/Petter Hegevall, Chefredaktör

Brev