Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Bugsnax

Bugsnax

Henric har proppat öborna på Snaktooth Island fulla av matiga kryp och satt betyg på äventyret Bugsnax...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

När Bugsnax först visades upp i somras blev det utskrattat av de flesta och jag själv satt helt förstenad och frågade mig själv vad i hela friden detta var för skit? Eftersom Bugsnax var det första spelet att plocka hem till Playstation 5 med Playstation Plus har många förmodligen gett det en chans, trots allt. Och det, gör de rätt i.

Det är lätt att vara fördomsfull ibland. I detta fall handlade det bland annat om berättelsen som såg ut att vara näst intill obefintlig, men faktum är att narrativet i Bugsnax är ganska så trevligt. I Bugsnax spelar du som en journalist som blivit inbjuden till Snaktooth Island av utforskaren Elizabert Megafig. Din vresiga chef, C. Clumby Clumbernut, tycker det är en fullkomligt idiotisk idé eftersom Megafig är en galning i hennes ögon. Du bestämmer dig för att flyga dit ändå men väl där står det klart att något inte står rätt till. Kanske hade chefen rätt? Elizabert Megafig är försvunnen och öns invånare grampuses har efter ett ordentligt bråk alla lämnat deras by för att bo ensamma. Inte nog med det - de älskar att äta djur som ser ut som snabbmat, frukter, kakor och andra delikatesser. Ditt uppdrag blir att utforska ön för att åter igen samla varelserna för att förhöra dem om vad som hänt och reda ut var Elizabert tagit vägen.

Bugsnax
Endast din fantasi sätter gränser för hur karaktärerna ska se ut i Bugsnax.

Fastän det huvudsakliga uppdraget är att lösa mysteriet bakom Elizaberts försvinnande, ägnar man den största delen av spelet åt att fånga bugsnax. Tidigt in i äventyret utrustas du med en fälla som kan vecklas ut till en palmliknande form som genom ett knapptryck fälls ihop och fångar bytet som nyfiket gått fram till fällan. Dessvärre är inte alla kryp lika lättfångade som de smultron- och morotsliknande du först stöter på. Ta djuret bunger som exempel som blir vansinnig om du kommer för nära och stångar både dig och din fälla. Istället måste du locka fram honom med hjälp av ketchup som du kan skjuta med en slangbella och förhoppningsvis få honom till att springa in i något som slår ut honom för en kort stund. Det låter onekligen som Pokémon och tar man bort striderna så är det näst intill det.

Detta är en annons:

Nio olika platser finns att utforska på ön, varav en är den lilla by som alla invånarna bodde i. Alla delar är bebodda av olika kryp och i varje del har någon invånare valt att bosätta sig på. Alla vill dem att du gör något för dem för att de ska övertygas att återvända till byn igen och för det mesta handlar det om att fånga lite krubb till dem som sedan förvandlar deras kroppsdelar till det kryp de äter. Genom att utforska de olika platserna på ön får du dessutom tillgång till flera redskap att fånga bugsnax på och är du inställd på att samla alla 100 stycken, kommer du få bekanta dig med dem alla. Det är lätt att tro att spelet snabbt blir repetitivt men faktum är att det inte är mer repetitivt än Monster Hunter: World. Tack vare den stora mängd kryp som finns att fånga, får man hela tiden tänka till för att lista ut hur de ska fångas. De kryp som trivs bland kylan kan exempelvis göra en isbit av dig och de som trivs i värmen tuttar gärna eld på dig om du kommer dem för nära.

Vad som gör Bugsnax till ett så härligt äventyr är utöver fångandet de underbara öborna. Alla har de olika personligheter och efter att bråket utlöstes på ön hyser de agg mot somliga medan de älskar andra. Grumpusen Beffica misstror exempelvis de flesta och ber dig spionera på dem under nattetid och se vad de gör efter midnatt när ingen ser medan Wambus vill återförenas med sin kärlek Triffany. Många arga och kärleksfulla möten uppstår på vägen och det är alltid en fröjd att få ta del av dem. Manuset är otroligt välskrivet och känns mycket realistiskt i en annars så orealistisk och bitvis mardrömsliknande värld. Tro inte att Bugsnax är ett glatt och harmoniskt äventyr bara för att det ser så ut. Här berörs ämnen som relationsproblem, psykisk ohälsa och klimatfrågor. Framför allt slutet blir oväntat mörkt och det låter jag dig själv se med egna ögon.

Bugsnax
Ingen bugsnax är den andra lik utan alla lockas av olika ting. Försök att fånga dem alla!

Hur mycket tid du får ut av Bugsnax beror helt och hållet på vilka uppdrag du tar dig an. Själva berättelsen tar mellan sex till sju timmar att klara av men utöver det kan du gotta ned dig i en rad olika sidouppdrag. Varje grumpus erbjuder en rad sidouppdrag som allt som oftast handlar om att fånga särskilda kryp för att stoppa i deras munnar. Ibland för att de vill se annorlunda ut. Ibland för att de är så förbaskat goda. Genom dessa sidouppdrag kan du även upptäcka legendariska bugsnax som fungerar som spelets bosstrider. Dessa är de svåraste att fånga och kräver att man som spelare får tänka efter hur exakt de ska fångas. Allt ifrån en flygande jättesushi till en flygande pizza på en storlek av ungefär tio familjepizzor finns att fånga. Beroende på om du gör alla sidouppdrag eller ej, kan du få ett av två olika slut men redan nu kan jag avslöja att du blir belönad för att ha hjälpt alla öbor med deras önskemål.

Detta är en annons:

DualSense bidrar också till att göra Bugsnax till ett ännu härligare äventyr. Beroende på vad du går på för slags underlag ger handkontrollen ifrån sig olika vibrationer. Fångar du ett kryp ger de ifrån sig ett unikt ljud som spelas upp ur handkontrollen. Använder du ett klot för att locka till dig ett kryp ger handkontrollen ifrån sig kraftiga vibrationer när du lyser med lasern för att styra klotet i olika riktningar. Det är kanske inte en uppvisning av vad handkontrollen kan göra likt Astro's Playroom men nog drar den ändå nytta av de olika funktionerna som handkontrollen erbjuder.

Bugsnax
Tro det eller ej, men Bugsnax innehåller några få skräckelement som bland annat uppstår efter att öborna har berättat spökhistorier.

Vad som tynger ned Bugsnax något är delvis grafiken som inte på något sätt alls känns passande för en lanseringstitel till Playstation 5 (finns även till Playstation 4 och PC). Till skillnad från Playstation 4 drar versionen till Playstation 5 åtminstone nytta av möjligheten att spela i 60 bildrutor per sekund, istället för 30. Men grafiken är i slutändan inte det största problemet, utan det är snarare fysiken och AI:n som ibland inte samarbetar. Vid några tillfällen fastnade vissa bugsnax för mig och det hände även att de föll genom marken och försvann vilket tvingade mig att gå och sova för att ändra tiden på dygnet och få dem att återställas. Även fällorna kan vid några få tillfällen respondera dåligt till vad jag önskade göra vilket gjorde fångandet svårare än vad det hade behövt vara.

Sammanfattningsvis är Bugsnax ett överraskande roligt äventyr som erbjuder ett grymt underhållande koncept. Att fånga olika bugsnax är varierat och och själva fångtekniken är alltid spännande. Berättelsen är dessutom helmysig och karaktärerna är otroligt välskrivna. Har du brist på spel till ditt Playstation 5-bibliotek vore det därför synd att gå miste om detta mysiga äventyr.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Välskrivet manus, underbara karaktärer, innehållsrikt, varierade jaktredskap
-
Grafiskt undermåligt, några mindre buggar, bitvis bråkig fysik
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
BugsnaxScore

Bugsnax

RECENSION. Skrivet av Henric Pettersson

Henric har proppat öborna på Snaktooth Island fulla av matiga kryp och satt betyg på äventyret Bugsnax...

0
Bugsnax blir mycket större under nästa år

Bugsnax blir mycket större under nästa år

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Vi tyckte att Bugsnax bjöd på schysst underhållning när vi recenserade det under förra året, men kände också att det var ganska repetitivt i långa loppet. Lyckligtvis...

1
Stor Bugsnax-uppdatering ute nu

Stor Bugsnax-uppdatering ute nu

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Sedan Bugsnax släpptes den 12 november har utvecklaren Young Horses varit upptagna med att rätta till några tekniska problem. Nu har utvecklaren rullat ut patch 1.04, som...

0
GRTV spelar kommande Bugsnax

GRTV spelar kommande Bugsnax

NYHET. Skrivet av Petter Hegevall

Den 12:e november är det dags för Bugsnax att släppas till PC, Playstation 4 samt Playstation 5 och Gamereactor bjöds in för att få testa det. Här hittar du vår 20...

1
Bugsnax ute till  Playstation 5-premiären

Bugsnax ute till Playstation 5-premiären

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Att Bugsnax ska släppas till PC (Epic), Playstation 4 och Playstation 5 visste vi redan, men när det kommer, har inte varit känt. Nu har det dock bekräftats att det...Loading next content