Svenska
Gamereactor
recensioner
Burnout 2: Point of Impact

Burnout 2: Point of Impact

Trampa gasen i botten och hoppas på det bästa. Criterions visuellt bedårande adernalinåk dånar fram längs gatorna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Burnout 2 är som en jättelik godispåse. Full med söta överraskningar och välkända godsaker. Föregångaren Burnout var redan i sig en smaskig försmak på vad som komma skulle. För om man ser tillbaka på Burnout, så framstår det mer och mer som ett tidigt demo på det betydligt mer fulländade Burnout 2: Point of impact.

HQ

I Burnout 2 så får alla arkadälskare sina behov tillfredställda i stor stil. Precis som sin föregångare så handlar det om gatu-racing. Man sicksackar mellan bilar, kör på fel sida vägen, och uppför sig allmänt illa ute i trafiken. Har man tur så resulterar detta i en välbehövlig vitaminkick i tanken, eller otur; en kick in i en tankbil kanske. Ska man sammanfatta det kort, Burnout 2 är som arkadspelen förr om åren, personifierat i en moderiktig kostym.

Strukturen är mycket enkel. Kör mästerskap, vinn, lås upp nya bilar/banor/mästerskap. Inga krusiduller eller invecklade inställningar, rakt, rent, roligt. Förutom mästerskapsläget så kan man alltid putsa tider i Time Attack, jaga elakingar i Pursuit (rak stöld av Hot Pursuit-läget i Need For Speed-spelen) eller köra enstaka lopp. Då har jag ändå utelämnat den smaskigaste gottan av alla, Crash-läget. Precis vad det låter. Man ska krascha med andra bilar. Tjong i medaljongen, orsaka så mycket skada som möjligt, dra in andra bilister i härvan av förvriden plåt och krossat glas. Ta sats ner för backen och ramma baken på Hegevalls Honda Civic-look-a-like. Se hur resten av fyrvägskorsningen dras in en enda stor härva av skadeståndskrav från försäkringsbolagen. Repetera bara för att det är så förbannat kul.

Själva körningen har inte förändrats något nämnvärt. Styrningen är lika styv som Ron Jeremy i sina bästa stunder och bilarna svarar mycket bra på ens instruktioner. Något som verkligen uppskattas när man ger sig hän åt undanmanövrar med millimetersprecision. När man blir lite våghalsig och kör som man inte får göra i den analoga verkligheten så märker man ett par markanta skillnader. Det första är att Boost-mätaren (turbon) stiger betydligt fortare, nu är det en fråga om sekunder innan man kan bränna iväg i sanslösa hastigheter. Fortsätter man köra såhär även när man boostar så finner man snart att man har fått ännu en boost, och kan dra ifrån ännu mer. Skulle man få för sig att engagera i lite nos-mot-nos-metoden med en annan bilist så betyder detta inte så hemska repressalier. Criterion har skurit ner på repriserna så nu ser man endast en slow-motion-repris, och efteråt så finner man att endast en liten del av Boost-mätaren har försvunnit. Något som gör spelet betydligt lättare. Mer om detta senare.

Ska man se till det lättillgängliga godiset i påsen så ser vi att grafiken har fått sig ett uppsving som heter duga! Allt glänser läckert, asfalten reflekterar solen på ett mycket trevligt sätt och effekterna övertygar stort. Skulle man vilja gnugga plåt med ett stålräcke, eller en annan bil så sprutar det gnistor till höger och vänster. Vid krockar och skarpa svängar så bildas det tjocka rökmoln som gör det svårt att se vad som finns bakom dem. Något som ofta kan leda till att datorbilen framför fullkomligt förintar en annan bilist, ett moln av delar och rök bildas, man hinner inte svänga runt allt. Då kan man ta raka vägen igenom, hittar man en lucka är det bra. Men ser man inget så är det en lottodragning med livet som insats. Ka-brak så har man själv bidragit till förödelsen. Både underhållande och frustrerande.

Detta är en annons:

Men mitt i allt det söta och goda så hittar vi ett par sura och äckliga pastiller. Den allra största är svårighetsgraden. Den har sänkts markant i Burnout 2. Inte nog med att Boost-mätaren tar sekunder att fylla upp, eller att den nästan inte sänks alls vid smällar. Trots att jag normalt sett anser att Checkpoint-system är den eldige killens verk så finner jag det alldeles för slappt i detta spel. Ska man envisas med att använda sig av checkpoints så ska det finnas belägg för detta. Men här så har man ofta enorma mängder tid över att köra på, något som inte direkt sporrar en till tajtare och mer försiktig körning. Datormotståndarna har även de blivit betydligt timidare. Nu klantar de sig lika mycket som man själv gör, och deras AI är betydligt förbättrad. Mer varierad racing helt enkelt. Mycket bra säger jag, även om de ibland faktiskt verkar ha gaspedalen på vänster sida under ratten. Även de olika mästerskapen har blivit lättare att vinna. De första kör man snabbt igenom och även om de senare bjuder på lite motstånd, så ska det nog inte till mer än två till tre försök innan man har pluggat in den nya banan och därmed lyckas sopa hem hela bucklan.

Burnout 2: Point of impact är som jag tidigare sagt, arkadracing personifierat. Det ser snyggt ut, låter förträffligt, fartkänslan är makalös, och enkelheten bidrar till att göra spelet så otroligt bra som det faktiskt är. Dock så lider det av en sak som så många andra arkadracers. Det håller inte speciellt länge. Svårighetsgraden har sänkts för mycket från förra spelet, något som säkert ligger till grund för att attrahera de som aldrig kom in i det första Burnout-spelet. Har ni polare som älskar actionracing så är Burnout 2: Point of impact ett höjdarspel. Riktigt bra är det i vilket fall, men man får nog tänka över om man vill köpa ett spel som inte håller så otroligt länge för den ensamme spelaren, eller om man verkligen gillar att nöta egna personliga rekord om och om igen.

Burnout 2: Point of Impact
Burnout 2: Point of Impact
Detta är en annons:
Burnout 2: Point of Impact
Burnout 2: Point of Impact
Burnout 2: Point of Impact
Burnout 2: Point of Impact
Burnout 2: Point of Impact
Burnout 2: Point of Impact
Burnout 2: Point of Impact
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Snabbt, snyggt och kul
-
Aningen för enkelt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content