Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Call of Duty: Black Ops Cold War

Call of Duty: Black Ops Cold War

Black Ops-serien återvänder till grunderna med action, stealth och konspirationsteorier under det brinnande kalla kriget...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Även om tydliga rykten och uppenbara tecken antydde vad årets Call of Duty skulle ha för tema, så är det ändå trevligt att nu få det bekräftat från Activision, Treyarch och Raven. Och jag måste säga att de första detaljerna gör mig på gott humör.

Spelet heter alltså Call of Duty: Black Ops Cold War och släpps till PC, Playstation 4 och Xbox One den 13 november. Orsaken till att Playstation 5 och Xbox Series X inte nämns, är såklart det faktum att vi fortfarande inte vet när de kommer, men spelet kommer även att finnas till dessa båda redan från dag ett. Jag har haft förmånen att veta allt detta och mycket mer efter en 80 minuter lång presentation av spelet, och man kan väl lugnt säga att det lovar gott.

Call of Duty: Black Ops Cold War
Black Ops är tillbaka igen.

Låt mig börja med det kanske mest intressanta. Spelet är ett rejält kliv bakåt i tiden och är en direkt uppföljare till det första Black Ops. Det mesta av storyn utspelas år 1981, och Alex Mason, Frank Woods och Jason Hudson är fortfarande vid liv. Därmed inte sagt att de kommer att skjuta hela tiden, även om den första trailern med tydlighet visar att vi kan vänta oss sådant med.

Detta är en annons:

Den här gången var det ovanligt mycket tid som ägnades åt spelarval och frihet. Det är såklart sådant vi hört om tidigare i Call of Duty-seriens, men att döma utifrån vad jag fått se så menar man allvar denna gång. Vi snackar sådant som dialogval, att kunna förgifta någon för att komma åt uppgifter eller lura någon att ge dig dem - eller för den delen det faktum att du kan välja kön och hudfärg på din karaktär. Allt sådant bidrar såklart till en större inlevelse, även om du nog ändå inte ska räkna med att detta har lika stor betydelse som i spel som helt kretsar kring narrativa beslut.

Call of Duty: Black Ops Cold WarCall of Duty: Black Ops Cold WarCall of Duty: Black Ops Cold War
Stealth, konspirationsteorier och ett väldigt kallt krig.

Det kommer att finnas flera olika avslutningar baserat på ditt agerande, men Ravens kreativa chef, Dan Vondrak, specificerade ändå att bara en handfull uppdrag kommer ha alternativ där våra handlingar kommer att få stora konsekvenser, och att de är oftast där för att verkligen lyfta fram att vi är den här karaktären och att våra handlingar spelar roll. Ett tydligt exempel på det är att det finns två valfria sidoutdrag som bara blir tillgängliga om du hittar dolda föremål i några av de viktigaste uppdragen. Utvecklarna lovade att dessa två inte skulle bli något slaskigt tillskott, och jag är villig att tro dem eftersom David S. Goyer, författare till The Dark Knight och de första Black Ops, återigen varit konsult för spelet.

Gameplay är dock fortfarande viktigast, och jag är glad att kunna säga att det jag fått se definitivt ökade mina förväntningar. Jag gillar inte att jämföra spel utifrån snabba förtittar, men de bitar jag fick se gav mig riktiga Call of Duty 4: Modern Warfare- och Call of Duty: Black Ops-vibbar med all variation. Ett uppdrag tog oss tillbaka till napalmen och det intensiva Vietnamkriget år 1964, medan ett annat var stealth-inriktat och lät min spelbara karaktär ansluta sig till Woods i vad som verkade vara spionage i en enorm fiendebas år 1981. Jag fick även se lite äkta kalla kriget-trivsel där protagonisten var en dubbelagent i KGB:s högkvarter.

Detta är en annons:
Call of Duty: Black Ops Cold WarCall of Duty: Black Ops Cold War
Grafiskt ser Cold War absolut toppklass ut.

Här fick jag verkligen en försmak av spelet utlovade frihet samt även kolla in den nya fiffiga kartan. Fyra av de olika alternativen för att lösa ett uppdrag visades: mutor, förgiftning, stöld och rekorderlig utpressning. Ett sista exempel avslöjade att Black Ops Cold War kommer att lura våra sinnen igen på riktigt fräna sätt genom att leka med fysik och andra metoder som jag inte kommer att spoila här. Låt oss bara säga att det verkar som om Call of Duty: Black Ops Cold War-kampanjen kommer återskapa det älskade upplägget från de första spelen, samtidigt som det nu också finns en mängd olika och nya intressanta mekaniker.

Tyvärr visar Achievements och troféer tydligt att de flesta spelare hoppar över kampanjerna för att ge sig rakt på multiplayer och Zombies. Och det är svårt att klandra folk, eftersom detta ofta är seriens höjdpunkter, men av vad jag fått se från kampanjen så tycks den vara värd att kolla in. Mer än så får jag inte berätta idag, men tro mig när jag säger att det verkar som att Treyarch och Raven Software lyckats återskapa den intensiva action, nervig stealth och de konspirationsteorier som gjorde Black Ops till en gigant redan i det första spelet.

Call of Duty: Black Ops Cold WarCall of Duty: Black Ops Cold WarCall of Duty: Black Ops Cold War

Relaterade texter

0
Över 400 miljoner Call of Duty-spel sålda

Över 400 miljoner Call of Duty-spel sålda

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Vi vet såklart alla att Call of Duty är riktigt stort och en bästsäljare år efter år. Det var så sent som igår vi rapporterade att Call of Duty: Warzone har passerat 100...Loading next content