Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

LIVE
HQ
logo hd live | Disney Speedstorm
See in hd icon

Chat

X
   😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
   Svenska
   Gamereactor
   recensioner
   Call of Duty: Modern Warfare

   Call of Duty: Modern Warfare

   Modern Warfare är äntligen tillbaka och Infinity Ward har tagit ut svängarna rejält för att återigen lägga ribban för militära förstapersonsskjutare...

   Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

   * Obligatoriskt att fylla i
   HQ
   HQ

   Det är få spelserier som har sådan enorm tyngd som Modern Warfare kan stoltsera med. Det första spelet - som även hette Call of Duty 4 - förändrade år 2007 för alltid förstapersonsskjutarna och med den andra delen chockades världen av No Russian som flyttade gränserna för berättande i spel.

   Men trots den makalösa succén med lovord från både spelare och kritiker över de två första Modern Warfare, så lyckades Infinity Ward aldrig riktigt återskapa magin igen, vare sig i den tredje delen eller dess andliga scifi-uppföljare Call of Duty: Infinite Warfare. Men nu, 12 år efter originalet, har de återigen gått tillbaka till ritbordet för att försöka revitalisera och på nytt revolutionera konceptet med militärskjutare genom att återskapa Call of Duty: Modern Warfare. Och det föranleder naturligtvis fråga: har Infinity Ward på nytt lyckats fånga essensen som gjorde det första spelet så otroligt bra?

   Call of Duty: Modern Warfare
   Detta är en annons:
   Call of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern Warfare
   Modern Warfare låter oss komma närmare kriget än någonsin.

   Låt oss börja med narrativet av Call of Duty: Modern Warfare, det var som bekant den kanske viktigaste orsaken till framgångarna för originalet. Till skillnad från tidigare års delar i Call of Duty-serien, har målsättningen denna gången varit att tänka om. Det betyder i klartext att Michael Bay-inspirerade explosioner och actionhjältar, inte längre har någon plats här. Istället för att bjuda på blockbuster-action, vankas därför denna gång istället en militär-thriller som även behandlar konsekvenserna av soldaters agerande i modern krigföring. Storyn utspelas framför allt i fiktiva landet Urzikstan - en sorts hybrid av det sena 80-talets Afghanistan och dagens Syrien.

   Även om inspirationen hämtas från två av de senaste decenniernas värsta militära konflikter, så känns Urzikstan som en unik plats som aldrig påminner för mycket om något annat så det blir osmakligt. I takt med att storyn utvecklas får vi i Call of Duty: Modern Warfare utforska det här med moral och rättvisa i krig, och för att nå ditt mål kommer du behöva begå vidriga handlingar för att förhoppningsvis göra något bra i slutändan. Det är väldigt välskrivet från början till slut.

   Call of Duty: Modern Warfare
   Detta är en annons:
   Call of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern Warfare
   Alla groteska hemskheter som begås i krig får konsekvenser, och det är något som faktiskt märks här.

   Under de runt fem timmar det tog mig att spela igenom äventyret, får jag axla rollen som flera olika karaktärer i Urzikstans konflikt samt besöka London, Ryssland och Georgien. Alla platser jag besöker har samma autentiska skärpa och är mer levande än i något tidigare Call of Duty-spel. Det bidrar till att jag direkt känner mig engagerad i allt som händer och har lättare att leva mig in i de unika uppdragen som dessutom erbjuder konstant spelmässig variation. Call of Duty: Modern Warfare har helt övergett konceptet med 'döda alla, gå vidare, döda alla'-rutinen och det experimenteras friskt med utmaningarna. På en bana skulle jag till exempel infiltrera ett hus i London, medan ytterligare en annan krävde stealth och list för att obeväpnad ta sig ur en fängelsehåla. I ett tredje exempel, stod det istället ett närmast Hitman-liknande upplägg på schemat i en öppen spelvärld förlagd till den ryska landsbygden.

   Det går inte att nog understryka hur bra variationen faktiskt är, där varje bana erbjuder nya spelmässiga inslag, gimmickar, taktiska utmaningar och annat. Jag vill särskilt lyfta fram ett uppdrag som utspelas 20 år tidigare i samband med Rysslands invasion av Urzikstan. Jag ska inte avslöja vad som händer, men kan meddela att jag bokstavligt talat satt som på nålar tack vare den utsökta omsorgen om detaljer. Jag kan inte annat än säga att Modern Warfare erbjuder en av de absolut bästa kampanjerna serien någonsin haft och den spöar både Call of Duty: WWII och Modern Warfare 2 med lätthet.

   HQ

   Men säg den glädje som vara för evigt. När det är dags för det sista uppdraget, är det som att Infinity Ward tappat självförtroendet för hur de tänkt angående spelet. Istället börjar de mata på med actionhjälteklichéer och en kavalkad av överdrivna explosioner, och jag kan inte beskriva det som annat än en besvikelse. Call of Duty: Modern Warfare hade chansen att på allvar utmana spel som The Last of Us eller Bioshock, men sista delen kan inte beskrivas som annat än mycket medioker. Kampanjen är fortfarande väldigt bra, men i slutändan tyvärr därmed inget mästerverk.

   Även om jag skulle kunna svamla hur länge som helst om hur bra storyn är, från karaktärer som Farah och Captain Price till Blur Studios makalösa mellansekvenser - så är det ändå multiplayern som gjort serien så gigantisk. Så hur är Modern Warfare på denna punkt då?

   Det klart bästa nytillskottet är Gunfight-matcherna. Här möts fyra spelare i lag om två personer på mycket små banor. Tiden är dessutom knapp och din loadout bestäms av spelet så alla tävlar på precis samma villkor. Gunfight känns kanske extra lämplig för dagens gamers som pluggat/jobbar hela dagen och sedan vill klämma in 20 minuters spelande på kvällskvisten. Det passar perfekt in i det övriga Call of Duty: Modern Warfare har att erbjuda och är snabbt med perfekt spelkontroll och stenhård action.

   Call of Duty: Modern Warfare
   Call of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern Warfare
   Grafiken är absolut makalös och ljudet likaså. Soundtracket hade dock gärna fått märkas lite mer.

   Precis som i senaste Battlefield och fjolårets Call of Duty: Black Ops 4, innehåller Call of Duty: Modern Warfare även mer storskaliga konflikter i spelläget Ground Wars. Här hittar du enorma kartor, capture points samt även flertalet fordon. Till skillnad mot Conquest i Battlefield, saknas dock förstörelse av omgivningarna i Ground Wars. Seriens halvt patenterat snabba spelsätt, kommer dock inte riktigt till sin rätt här och världen har inte det genomslag jag hade önskat. Banorna i Ground Wars känns helt enkelt inte så bra som de borde vara, även om det finns höjdare som den i en rysk stad komplett med höga hus, öppna fält och trånga gränder.

   Spec Ops är också tillbaka, men har setts över och är nu en upplevelse för fyra personer som samarbetar i ett narrativ som bygger på singleplayerdelarna. Som spelare utforskar ni stora banor, klarar av uppdrag och pepprar ner horder av fiender. Variationen banorna emellan är mycket bra och ömsom strider jag och lagkamraterna i intensiva dueller ombord på flygplan samt mäktigare slag i en stor arena. För de som spelade det första Modern Warfare finns dessutom lite igenkänning i vissa av dessa områden. Utmaningen är skyhög och att samarbeta är därför av yttersta vikt. Efter att ha spelat i timtals hade jag och mitt gäng fortfarande bara lyckats klara en enda bana, och om den högt ställda svårighetsgraden är bra eller dåligt, är upp till var och en att avgöra.

   Call of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern Warfare
   Förbered dig på mer militär-thriller än bombastisk actionfilm i Modern Warfares comeback.

   Jag vill också lyfta fram det faktum att Call of Duty: Modern Warfare är en fröjd för ögonen. Redan från start märks hur mycket bättre grafiken nu är, med otrolig omsorg om omgivningarna och direkt sanslösa animationer. Karaktärerna ser snudd på fotorealistiska ut, och detta är skyhögt mycket bättre än vi hittills fått från tidigare delar i serien.

   Utöver det behöver vi även prata om hur mycket tyngre vapnen känns nu. Call of Duty känns återigen som marknadsledare på området och att lyssna på kulorna som avfyras är något som aldrig blir gammalt. Jag rekommenderar att du raskt hittar den största bössa du kan hitta och bara brassar på med bas och volym generöst uppskruvat. Spelets musik är däremot blekare och undantaget några få minnesvärda sekvenser. Soundtracket gör alltså sitt jobb, men det är heller inte mer än så.

   Så... för att besvara frågan. Lever Modern Warfare upp till originalet? När det kommer till innehåll och spelbarhet bjuder Infinity Ward på ett enormt paket med relevanta spellägen och kanonfin variation. Både singleplayer och multiplayer slår dessutom praktiskt taget all konkurrens. Men räcker detta för ett paradigmskifte för förstapersonsskjutare? Nej, det gör inte samma avtryck, men det är fortfarande en varm köprekommendation som inte lär göra någon besviken.

   HQ
   08 Gamereactor Sverige
   8 / 10
   +
   Suveränt narrativ, otrolig spelmässig variation, riktigt bra ljudeffekter, Gunfight är klockrent, Spec Ops känns nu perfekt, makalös grafik
   -
   Mediokert sista uppdrag, Ground Wars känns opolerat, Spec Ops är onödigt svårt
   overall score
   Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

   Relaterade texter

   0
   Massor av gratis gaming även denna vecka

   Massor av gratis gaming även denna vecka

   NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

   Det är dags för veckans höjdpunkt - helgen. Vi har som vanligt samlat ihop de gratiserbjudanden för alla som gillar att gejma men har knaper budget (eller bara vill prova...   Loading next content