Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Captain Toad: Treasure Tracker

Captain Toad: Treasure Tracker

Efter ett gästspel i Super Mario 3D World ger sig kapten Toad nu iväg på ett alldeles eget äventyr. Jonas Mäki har recenserat och satt betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Redan i Super Mario 3D World föll jag pladask för Toads enkla bonusäventyr där Marios eleganta plattformshoppande byttes mot något radikalt annorlunda. Toad kunde inte hoppa över en endaste liten plattform, utan fick istället ta hjärnan till hjälp för att ta sig runt på små fyrkantiga banor som kombinerade tankesättet från exempelvis Fez med Rubiks kub och helt egna idéer.

Då fascinerades jag över slöseriet att låta så genuint bra idéer användas så sparsmakat, och tydligen var det fler än jag som tänkte så, för nu har alltså Captain Toad: Treasure Tracker blivit ett eget spel. Redan från start känner jag instinktivt att det är ett spel jag kommer gilla, det för nästan tankarna till spel från svunna tider när det blixtsnabbt laddar och startar utan massa onödiga krusiduller eller försök att förklara allt med en tillkrånglad story - utan Toad och Toadette ger sig omedelbart ut på äventyr.

Captain Toad: Treasure Tracker
Grafiken i Captain Toad: Treasure Tracker är nästan provocerande charmig.

För er som inte är bekanta med konceptet handlar det om att hjälpa Toad nå slutet på små banor som närmast kan liknas vid blockiga versioner av småvärldarna vi fann i Super Mario Galaxy. Toad själv är inte direkt väl rustad för strider och som jag skrev ovan kan han heller inte hoppa - och de enda färdigheter han egentligen kan skryta med är att klättra i stegar, kasta rovor och lysa med pannlampan (bra mot spöken!). Inte direkt en hjälte man skulle vilja skicka mot Covenanter eller Helghasts.

Detta är en annons:

Lyckligtvis har Nintendo gjort mesta möjliga av förutsättningarna och skapat ett fantasifullt pusselspel med bra spelkontroll där det bakom den sockersöta ytan döljer sig en direkt avgrundsdjup utmaning för den som vill göra allt. Att ta sig mål går oftast efter några försök, men ska man samtidigt lyckas avkräva banorna alla hemligheter vågar jag utlova att det här är det enda spel du kommer behöva under resten av julledigheten och mer därtill.

Captain Toad: Treasure Tracker
Som spelare får man växla mella Toad och Toadette.

På varje bana finns nämligen ädelstenar och andra bonusföremål som guldsvampar att hitta. De är ofta retligt utplacerade så man ser dem utan att ha en susning om hur man ska komma åt dem. Det slutade ofta med att jag verkligen gnuggade geniknölarna och fick fundera i helt andra banor än brukligt. En lätt känsla av att motionera den grå slemklumpen vi kallar hjärna. Lägg till det att banorna även har bonusuppdrag som att exempelvis klara dem utan att bli sedd av någon fiende, och du har ett pusselspel där utvecklarna lyckats med konststycket att få det att kännas varierat hela tiden trots att man gör samma saker om och om igen.

Enda gången jag tröttnat är de fall där jag verkligen inte lyckas lösa utmaningen och tvingas spendera lite för lång tid på de ganska små banorna. Det är sällan man kan göra allt på en första genomspelning, så det blir till att spela om en hel del. Det är sällan något problem dock och alla Goombas i badringar, ljuvligt inbjudande vatten och märkligt designade fällor gör mig hela tiden på gott humör.

Detta är en annons:
Captain Toad: Treasure Tracker
Ingen bana är de andra lik och det är ofta häpnadsväckande hur varierat spelet är trots det begränsade upplägget.

En orsak till det är det visuella. Som jag skrev ovan är grafiken helt ofantligt tjusig. Även om den är hämtad från Super Mario 3D World får jag soliga sommarvibbar av Super Mario Sunshine. Inget superspel i sig, men de där underbara vågorna kan jag drömma om än idag. Allt är färgsprakande vackert, superpolerat och genomtrevligt. Det är ett av de här spelen där praktiskt taget varenda screenshot skulle bli en utmärkt bakgrundsbild till min dator och det är en ren fröjd att se alla nya banor där Nintendo serverar nya vansinnigheter. Även musiken är medryckande mysig och passar grafiken som handen i handsken, och den är dessutom till stor del nyskriven och består inte bara av återanvända grejer från Svampriket.

För mig som ofta och gärna spelar bärbart kan jag dock nästan sörja att det här bara finns till Wii U. Det är ett spel som hade fungera om möjligt ännu bättre till Nintendo 3DS. Jag hoppas Nintendo inser det och släpper en sådan version längre fram. Kanske med några bonusbanor där 3D-perspektivet måste nyttjas för att man ska klara utmaningarna man ställs inför.

Captain Toad: Treasure Tracker
Captain Toad: Treasure Tracker känns som ett modernt retrospel på det sättet att alla krusiduller är avskalade. Inget onödigt trams med story eller presentation.

Riktigt allt är inte frid och fröjd dock. Kanske kände Nintendo att Wii U Gamepad är helt överflödigt i ett sådant här spel. Det har de försökt lösa genom att kasta in lite gimmickinslag som absolut inte gör spelet bättre. Skräckexemplet är att delar av spelet måste spelas på den inbyggda skärmen. Det är helt onödigt och tillför inget alls. Utöver det finns bland annat hissliknande plattformar som rör sig när man blåser i mikrofonen. Det känns inte ett dugg intuitivt och vanliga enkla knapptryck hade gjort detta bättre. Jag hade även önskat att Nintendo lagt lite mer kärlek på bossarna som känns lite fattiga.

För att summera Captain Toad: Treasure Tracker så är det ett underhållande pusselspel som känns precis på gränsen mellan fullpristitel och de senaste årens nedladdningsbara spel till Playstation 3 och Xbox 360. Det kostar visserligen lite mindre, men jag kan ändå känna att prislappen inte riktigt motsvarar innehållet till Wii U. Har du bara det i åtanke kan du se fram emot veckor av ljuvt pusslande i världar sockersöta nog för att kräva extra insulin. Och förhoppningsvis tar Nintendo sitt förnuft tillfånga och släpper detta till Nintendo 3DS, där kan vi snacka om spel och hårdvara som gjorda för varandra.

Captain Toad: Treasure Tracker
Captain Toad: Treasure Tracker
Captain Toad: Treasure Tracker
Captain Toad: Treasure Tracker
Captain Toad: Treasure Tracker
Captain Toad: Treasure Tracker
Captain Toad: Treasure Tracker
Captain Toad: Treasure Tracker
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Ljuvlig design, välavvägd utmaning, högt omspelningsvärde, spelmässigt varierat
-
Onödiga Wii U Gamepad-gimmickar, lite för kort, menlösa bossar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • Leorio
    Varför inte ta en semester till Svampriket och ge dig ut på ett pusseläventyr med Toad och Toadette? Här är Captain Toad: Treasure... 7/10

Relaterade texter

Captain Toad: Treasure TrackerScore

Captain Toad: Treasure Tracker

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Vi har assisterat Captain Toad i jakten på ädelstenar runt om i Svampriket och haft vansinnigt roligt medan vi gjorde det...

Captain Toad: Treasure TrackerScore

Captain Toad: Treasure Tracker

RECENSION. Skrivet av Jonas Mäki

Efter ett gästspel i Super Mario 3D World ger sig kapten Toad nu iväg på ett alldeles eget äventyr. Jonas Mäki har recenserat och satt betyg...

0
GRTV går igenom juli månads hetaste spel

GRTV går igenom juli månads hetaste spel

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Efter att E3 avslutats och semestrarna börjat, brukar juli månad vara en ganska lugn tillställning där vi snällt väntar på att hösten med alla stora premiärer ska dra...Loading next content