Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
förhandstittar
Children of Mana

Children of Mana

Längtat efter ett bra bärbart actionrollspel? Det är du inte ensam om. Här kommer en närmare titt på ett lovande från Square Enix

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Vi som är alldeles för tuffa för slumpmässiga möten och turbaserade strider minns Secret of Mana som det bästa rollspelet 16-bitsgenerationen erbjöd. Karaktärsutveckling och valfrihet åsidosattes till förmån för action och spelglädje. Spelets främsta tillgång var möjligheten att spela tillsammans med två vänner, vilket höjde underhållningsvärdet avsevärt. Secret of Mana var det andra spelet i ordningen och den största framgången Square dittills haft med spelserien Seiken Densetsu. Men det var då. På marken under Manaträdets väldiga skugga fortsätter livet som vanligt. Konsolgenerationer föds och tynar bort, forna konkurrenter enas under gemensamt namn och nu planerar Square Enix att släppa nya spel i Seiken Densetsu serien. Children of Mana till Nintendo DS är ett av spelen som skall samlas under paraplynamnet World of Mana.

HQ

I Children of Mana kan upp till fyra spelare springa runt i den genommysiga världen och puckla på monster tillsammans. Stridssystemet liknar det vi vant oss vid på Super Nintendo, men med en del välkomna tillskott. Bland nyheterna kan nämnas att spelaren kan reservera två knappar för två olika vapen, så att man slipper gå in i menyn för att byta. Tidigare spel har lidit av jobbiga pauser mitt i striderna eftersom man var tvungen att gå in i menyer för att byta magier och vapen. Extra tätt haglade glåporden över mig, magikern som ofta mitt i stridens hetta var tvungen att rota runt i menysystem för att komma åt sina magier. Förhoppningsvis har denna irriterande detalj löst sig automatiskt nu när spelarna har två skärmar var, istället för en att dela på. En annan nyhet är möjligheten att få fienderna att krocka med varandra. När ett monster får smaka svärd studsar det tillbaka en bit. Med lite strategi och tajming kan man få dem att studsa in i varandra, så att även fienderna bakom tar skada.

Allting är uppbyggt kring ett frenetiskt letande efter Manaägg. Varje ägg som hittas skall föras till en magisk portal som på så sätt aktiveras. Genom denna förs man till ett nytt ställe för att söka upp ett nytt ägg. Efter några sådana förflyttningar är det dags för den oundvikliga bosstriden. Children of Mana verkar sträva ännu en bit bortifrån den klassiska japanska rollspelsstilen för att närma sig ett mer actionorienterat upplägg. Min största farhåga är att spelet kommer att luta sig för mycket på enformigt monsterslaktande i fantasilösa grottsystem. Många spelare är tillfreds med den kick ett nytt vapen eller en rustning ger en. Själv känner jag att vassare svärd och hårdare rustningar inte är motivation nog. De måste backas upp av en någorlunda engagerande historia och intressanta karaktärer.

Karaktärerna utvecklas som brukligt genom erfarenhetspoäng, men också genom att utrusta sig med ädelstenar som har olika effekter. Varje karaktär kan ekipera sig med fyra av dessa stenar åt gången, något som kan ge en viss strategisk inverkan på spelet. De fyra spelbara hjältarna följer den designmall som vi blivit vana vid att förknippa med Seiken Densetsu. Grundstommen i flerspelarläget verkar vara samarbete, precis som i förlagorna.

Nostalgifesten har satt igång och både vänner och fiender är inbjudna. De gamla elementarandarna dyker upp för att piffa upp med magi och som vanligt kryllar det av små tjocka gula kaniner att spöa upp. Som tilltugg kommer vi ännu en gång att få slänga i oss de välbekanta karamellerna, chokladen och valnötterna. Grafiken ser ut att leverera precis den speciella känslan som bara riktigt färgglada pixlar kan ge en. Min förhoppning är att Children of Mana skall lyckas skaka av sig lite damm och visa upp den glans som Manaspelen en gång stoltserade med.

Detta är en annons:
Children of Mana
Children of Mana
Children of Mana
Children of Mana
Detta är en annons:
Children of Mana
Children of Mana
Children of Mana
Children of Mana
Children of Mana
Children of Mana
Children of Mana
Children of Mana
Children of Mana

Relaterade texter

6
Children of Mana

Children of Mana

FÖRHANDSTITT. Skrivet av Love Bolin

Längtat efter ett bra bärbart actionrollspel? Det är du inte ensam om. Här kommer en närmare titt på ett lovande från Square EnixLoading next content