Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Control

Control

Vi har recenserat den definitiva versionen av ett av 2019 års finaste äventyr. Men håller Control måttet än idag...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
HQ

Finska Remedys Control bjöd på en fantastisk resa när det släpptes i augusti 2019, och jag älskade varje sekund av den trippiga historien, de konstiga miljöerna och den intressanta spelbarheten. Storyn följdes sedan av två DLC-paket; The Foundation och AWE. Även om jag blev lite besviken (särskilt på den sistnämnda, eftersom den skapade en länk till Alan Wake -universumet), gav det mig trots allt en ursäkt att återigen hänga med protagonisten Jesse Faden. Därför är jag inte bitter. Och nu har vi fått ytterligare ett tillfälle att axla rollen som Faden igen, eftersom Remedy precis släppt Playstation 5- och Xbox Series S /X-versionerna av Control: Ultimate Edition.

När det gäller innehåll är det samma Control: Ultimate Edition som tidigare släpptes till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC - ett paket som innehåller huvudspelet tillsammans med de två DLC-expansionerna. Huvudattraktionen är därför de tekniska och visuella förbättringarna som använder kraften i Playstation 5 och Xbox Series X (i mindre utsträckning Series S, men jag kommer tillbaka till detta). Det har resulterat i en utgåva som flyter mycket bättre, är betydligt snyggare och därmed mer engagerande än till Playstation 4 och Xbox One.

ControlControl
Remedys säregna äventyr håller än, nu dessutom snyggare och med bättre flyt.
Detta är en annons:

På dessa konsoler sjunker Controls bilduppdatering regelbundet under 30 bildrutor per sekund, vilket resulterar i eftersläpning och gameplay som inte riktigt svarar på knapptryckningar så rappt som det borde göra. Till Playstation 5 och Xbox Series S/X kan du välja mellan ett prestandaläge som ger 60 bilder per sekund eller ett grafikläge med ray-tracing och 30 bilder per sekund. Detta är en stor förbättring, särskilt i prestandaläget, vilket gör att du kan njuta av Control med ett flyt som är överlägset från tidigare konsoler.

Men med tanke på att en överväldigande majoritet av spelen i föregående generation bara kördes i 30 bilder per sekund, vet jag såklart att det finns de av er som lika gärna spelar så. Om du gör det, kan du som sagt njuta av ray-tracing, vilket i praktiken betyder att du får uppleva realistiska reflektioner och skuggor i spelvärlden, särskilt med speglande ytor. Med tanke på just mängden reflekterande ytor i Controls värld talar vi om en drastisk förbättring av spelets grafik. Trots detta föredrar jag dock prestandaläget som använder reflektioner och skuggor baserat på SSR och SSAO, och dessa fungerar också bra.

ControlControl
Spelet flyter i 60 bilder per sekund även med Xbox Series S.

Förbättringarna slutar dock inte där, utan upplösningen har boostats rejält. Till Xbox One körs Control i 720p och till Playstation 4 är det 900p som gäller. Till Playstation 5 och Xbox Series X är det däremot 1440p (för Series S gäller 900p med 60 bilder per sekund, utan ray-tracing). Med andra ord är det ett rejält lyft vi snackar om där spelet är mer högupplöst och flyter betydligt bättre nu!

Detta är en annons:

Det finns några specifika förbättringar som jag vill nämna till Playstation 5-versioner. Den använder handkontrollens haptiska feedback och adaptiva triggers, samt kort som kan hjälpa dig om du sitter fast med ett pussel eller behöver hjälp med en trofé. Inte något som ger någon särskilt stor skillnad från Xbox Series S/X-versionerna, men det är fortfarande värt att nämna.

ControlControl
Det är ett fullmatat paket du får för pengarna, men uppgraderingsmöjligheterna är usla.

Du kan uppgradera till denna version om du har Control till Playstation 4 eller Xbox One. Tyvärr dock bara om du har Ultimate Edition, vilket jag tycker är dåligt. Standardversionen av Control har alltså inget uppgraderingsalternativ. Dessutom är det omöjligt att importera lagringsfiler, vilket innebär att ditt äventyr till Playstation 5 och/eller Xbox Series S/X måste börja om från början.

Jag är ingen beundrare av hur Remedy hanterat uppgraderingen till nästa generation. Kommunikationen kunde uppenbarligen ha varit bättre, men om du ignorerar det, råder det ingen tvekan om att det här i slutändan är ett mycket bra spel, komplett med två expansioner och en kraftig förbättring från föregående generation rent tekniskt. Med bra flyt och vacker grafik är Control: Ultimate Edition till Playstation 5 och Xbox Series X det bästa sättet att uppleva Control idag för alla som saknar en dator som presterar 4K-grafik tillsammans med 60 bilder per sekund och ray-tracing, vilket väl är de flesta.

HQ
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Kanonfint flyt, rappare gameplay, inkluderar två expansioner, tjusig ray-tracing, relevanta grafikval, Control är fortfarande mästerligt
-
Usla uppgraderingsmöjligheter från originalet, expansionerna är svaga
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

1
Nu får du Control gratis till PC

Nu får du Control gratis till PC

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Eftersom Remedys Control hade ett par tekniska problem under den första tiden, lyckades det inte riktigt hävda sig mot Resident Evil 2, Sekiro: Shadows Die Twice och...Loading next content