Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Cooler Master Tempest GP27U

Cooler Master släpper ny 4K-skärm och vår hårdvaruskribent Fredrik Lindman har testkört den i en dryg månad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

För min egen del har jag ännu inte tagit steget över till den mörka sidan och klivit upp på 4K-upplösning på min mainmonitor utan kör fortfarande 2160x1440. Det beror mestadels på grund av att det kräver en riktigt bra dator för att få spelen att flyta bra i den höga upplösningen men även för att jag spelar mest FPS-spel där jag oftast ställer ner upplösningen för att få riktigt hög FPS. Nu när jag nyligen byggt en ny dator, som ni kan läsa om här på siten, har tankarna på att byta till en 4K-skärm åter börjat snurra och blev därför riktigt taggad när Cooler Masters nya skrytskärm GP27U dök in på redaktionen. På pappret ser den väldigt lovande ut med IPS-panel, Mini-LED-belysning, Quantum DOT-film, HDR och skall dessutom vara riktigt snabb med en millisekunds svarstid men om det går att motivera prislappen på nästan tio tusen svenska riksdaler återstår att se.

HQ
Cooler Master Tempest GP27UCooler Master Tempest GP27U
Den här skärmen är tjusigt designad med RGB-belysning på baksidan och en smart utformad fot som inte är i vägen för tangentbordet och musen.

Cooler Master tar som sagt verkligen i från tårna med GP27U och skärmen har precis allt du kan tänka dig när det kommer till finesser och funktioner. Det sitter en inbyggd KVM-switch som är himla smidigt om du till exempel har hemmakontor och vill köra samma skärm, tangentbord och mus till två olika datorer. För då växlar du enkelt med en knapptryckning på skärmen mellan din privata PC och din jobbdator utan att behöva koppla om några sladdar. Bordsstativet är höj och sänkbart med justering i alla riktningar och foten är utformad som Cooler Masters logga och tar rätt liten plats vilket är något jag verkligen föredrar istället för en bred och spretig fot som många skärmar har som lätt blir i vägen för både tangentbord och mus. Designen är stilren och jag gillar belysningen baktill som går att ändra till valfri färg men byggkvaliteten på själva skärmen har dock lite mer att önska då den känns lite väl plastig för att kosta nästan tio tusen och jag hade gärna sett lite mer påkostade materialval.

Bilden på den här skärmen är bland det absolut bästa jag sett och det vore väl konstigt annars kan jag tycka med tanke på vad de stoppat i. För IPS-panelen med Quantum Dot-film har en otroligt bra färgåtergivning direkt ur kartong och det känns som att varje pixel är utmejslad för hand då skärpan är knivskarp. Den har Mini LED-bakgrundsbelysning med 576 lokala dimmzoner och det syns på svärtan och kontrasten som verkligen är riktigt svart när den behövs utan att upplevas som bloom:ig. Betraktningsvinkel är dock inte särskilt stor och det är ingen skärm som du tittar på film tillsammans med en kompis på. Men det som jag verkligen blir imponerad av är ljusstyrkan för med sina 1200 nits (i HDR-maxläge) gör det ont i ögon vid full ljusstyrka och det är rätt ovant för mina gamla korkgluggar. Som tur är går det enkelt att justera ner till lämplig nivå med hjälp av menyn i skärmen som är tydlig och lättskött.

Cooler Master Tempest GP27U
Bildkvaliteten är riktigt bra och framförallt i riktigt mörka scener tack vare de 576 Mini LED-dimmningszonerna.
Detta är en annons:

Panelen i skärmen har en uppdateringsfrekvens på 160Hz och det kan tyckas som aningens lite men med tanke på att det är 3840 x 2160 upplösning krävs det en riktigt kraftfull dator för att kunna komma upp i fler bilder per sekund. Framförallt om du vill spela med all grafik uppställd på max behöver du inte högre frekvens och jag tycker att det är svårt att se skillnaden mot skärmar med till exempel 240 Hz. Svarstiden på skärmen skall vara en millisekund som snabbast på pappret men det stämmer inte riktigt i verkligheten och stannar på drygt två millisekunder när du mäter i spelen men det duger hur bra som helst för dig som inte är proffsspelare och det är inget jag ens märkt av när jag spelat Modern Warfare II och Counter-Strike: Global Offensive. Det som är riktigt häftigt är just att det är en 4K-skärm och spel som Shadow of the Tomb Raider och Cyberpunk 2077 ser helt magiskt bra ut och med allt på ultra är grafiken helt makalös och det blir lite av en nivå till i själva spelupplevelsen med den enorma detaljrikedomen.

Cooler Master Tempest GP27U
Ljusstyrkan är makalös och levererar ända upp till 1200 Nits vid full effekt och därför fungerar HDR ypperligt på den här skärmen.

Cooler Master Tempest GP27U är en riktigt bra skärm men den gör ett rejält stort hål i plånboken och lämpar sig bäst om du ska spela grafiktunga speltitlar med HDR-stöd.

Detta är en annons:
08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Riktigt bra HDR-bild, otrolig ljustyrka, grym färgåtergivning, strålande skärpa
-
Plastig byggkvalitet, snäv betraktningsvinkel
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Cooler Master Tempest GP27U

Cooler Master Tempest GP27U

HÅRDVARURECENSION. Skrivet av Fredrik Lindman

Cooler Master släpper ny 4K-skärm och vår hårdvaruskribent Fredrik Lindman har testkört den i en dryg månad...Loading next content