Creatives nya Aurvana-lurar vill vara exklusiva. Det märks redan på de snajsiga förvaringscasen som följer med på köpet. Båda modellerna är bra, välgjorda lurar men med lite olika utformning och finesser. Vårt första testobjekt är modellen EP-3NC. Klicka här om du vill läsa recensionen av kusinen In-Ear2.
Dämpa dig lite!
Du har säkert någon gång använt en walkman eller mp3-spelare med någon form av fjärrkontroll på sladden. En sådan har EP-3NC också - kan man tro. Men när man tittar lite närmare, är det i själva verket en liten batteridriven låda med ett on/off-reglage och en knapp för mute. Det här är nämligen lurar med aktiv bullerdämpning. Den lilla lådan mitt på sladden är en box som tillsammans med lite annan elektronik i själva lurarna, aktivt filtrerar ut störande buller och bakgrundsljud. Den drivs med ett AAA-batteri och jobbar, enkelt uttryckt, genom att lyssna på bakgrunden. Därefter skapas en profil för bullret. Sen filtreras det på elektronisk väg bort från det som åker in i dina öron.
Syftet är naturligtvis att göra lurarna tystare så att du kan höra musiken bättre. Vi har testat funktionen under ett par veckor och tycker att den fungerar ganska bra. Den lilla batteriboxen är kanske aningen för tung men fäster du clipset i ett tyg som inte är för tjockt, sitter den där den ska. On/off-reglaget styr bara den aktiva elektroniken så om batteriet är slut, kan du ändå använda lurarna (tack och lov). Hur man däremot ser att batterinivån är låg, framgår inte. Någon form av indikator hade varit bra.
Mute-knappen är en smart funktion. Den stänger temporärt av elektroniken och tystar ned musiken. Bra om du till exempel sitter på ett tåg och vill höra utrop eller prata med någon, utan att stänga musiken.
Tips: För att testa den aktiva dämpningen kan du sätta i lurarna, slå på dem och trycka in och ut mute några sekunder i taget.
Själva lurarna är vanliga in-ears som du trycker in i öronen. De är inte av den där smalare typen som ska way in i örat, utan har lite bredare spets och sitter ganska ytligt. Det är ganska stora lurar vilket både är bra och dåligt. Bra för att det blir lättare att trycka in dem. Du behöver inte liksom peta inne i örat med fingret. Dåligt för att de på grund av sin tyngd kan ramla ut om du har lite vidare hörselgångar.
Aktivt välljud
EP-3NC låter väldigt bra, det är ingen tvekan om det. Det är ett stort, behagligt ljud med bra perspektiv och tredimensionalitet. Ett problem med in-ear-lurar är annars att de inte fixar att ge en lika öppen och bred ljudbild som heltäckande lurar, särskilt öppna sådana. Det gör inte EP-3NC heller men de klarar det bättre än de flesta andra in-ears. Visst, det kunde varit en aning öppnare och diskanten är lite avslagen. Hade jag en mp3-spelare med equalizer, skulle jag dragit upp det övre registret en aning för att få lite krispigare ljud.
De aktiva dämpkretsarna gör sitt jobb bra. När vi testar dem på tåg och bussar, märks det tydligt när vi slår kretsarna in och ut ur ljudkedjan. Skillnaden är inte jättestor, men den finns där. Bäst fungerar dämpningen på monotona, ganska enkla ljud, till exempel brummet från en flygplansmotor. Elektroniken är däremot inte perfekt och kretsar av den här typen kommer alltid att påverka ljudet i en viss utsträckning. Det finns ingen filtreringsteknik i världen som kan dämpa utan att sabotera ljudkvaliteten åtminstone litegrann. Här får man helt enkelt avgöra om man tycker lurarna låter bra nog trots detta och om de har andra fördelar som gör att de är värda att köpa.
Personligen brukar jag använda mina lurar som hörselproppar på flygplan eller när jag bara vill ha lite tyst omkring mig. För det syftet fungerar EP-3NC väldigt bra eftersom de är markant effektivare på dämpning än andra, passiva lurar. Sen ska man inte heller underskatta den rena prylfaktorn i att ha ett par lurar med batteridrift och high techig elektronik.
Hård konkurrens
EP-3NC är mycket bra lurar och vårt test visar att de är värda sitt premiumpris på strax under tusenlappen. Om du vill lägga sådana summor är upp till dig. Men vi kan uttrycka det så här: EP-3NC är mer värda tusen spänn, än ett par sämre lurar är värda femhundra.
Det är ingen slump att Creative stämplat den här produkten med Aurvana-märket. Genom att skapa ett exklusivare undermärke, vill man skaffa sig en cred man annars inte har. Lite som Toyota gjorde med Lexus. Den stora utmaningen för företaget är inte att utveckla bra lurar, utan att få folk att köpa dem. I den här prisklassen tävlar de nämligen med aktörer som har långt större trovärdighet i ljudbranschen - tillverkare som Shure och Etymotic. Frågan köparna kommer att ställa sig är därför inte bara om Aurvana är bra, utan varför de inte ska köpa något annat istället. Kvaliteten finns där, men om Aurvana blir ett nytt Lexus eller inte, får tiden utvisa.