Svenska
Gamereactor
recensioner
Dead Rising Triple Pack

Dead Rising Triple Pack

Capcom låter oss på nytt uppleva spelvärldens mest slafsiga zombieäventyr i en mastig Dead Rising-samling. Vi har recenserat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det var en smärre revolution för så kallad överlevnadsskräck när Dead Rising släpptes till Xbox 360 sent under år 2006. Zombies var inte tillnärmelsevis lika överexploaterat nu som då och här fick vi uppleva glädjen i att dräpa odött patrask om och om igen. Med humoristiska undertoner och sandlådeupplägg passade det även perfekt som en hyllning till George A Romeros kultklassiska Dawn of the Dead och spelet får idag betraktas som ett av de viktigaste spelen till konsolen. När den fjärde delen i serien nu närmar sig har Capcom bestämt sig för en djupdykning i historien med de tidigare delarna för att på så sätt även ge Playstation-spelarna en chans att uppleva detta.

Triple Pack innehåller därför optimerade utgåvor av Dead Rising, Dead Rising 2 och Dead Rising 2: Off the Record som alla presenteras i fagra 1080p, med en bilduppdatering som mer eller mindre konstant ligger kring 60 bilder per sekund. Med i paketet finns också alla de sanslösa kreationer som tidigare var DLC och som många kanske därför missat. Det är alltså ingen konst att ekipera sig på de mest vansinniga sätt för att tackla uppgiften att ta livet av så många vandrande döda som möjligt. Bokstavligt talat allt från ninja till robotförklädnad av kartong finns att tillgå.

Dead Rising Triple Pack
Humorn i Dead Rising-serien har alltid varit bisarr och är en av de viktigaste kännetecknen för varumärket.
Detta är en annons:

Samlingen släpps även som ett sätt att uppmärksamma det faktum att serien nu fyller tio år, och med det i åtanke tycker jag det känns lite tråkigt att det inte finns något extramaterial bakom kulisserna eller sådant som av olika anledningar plockats bort. En annan minuspunkt är att de båda expansionerna Case Zero och Case West, båda viktiga för storyn, saknas och det är dessutom även märkligt med tanke på att de fanns med till Dead Rising Collection till Xbox 360. Gamla fans riskerar alltså att bli lite besvikna på innehållet eftersom de inte får hela kakan.

Även om spelet som sagt är definierande för Xbox 360 som konsol, måste jag smärtsamt nog dock erkänna att det första spelet inte åldrats särskilt väl. Att skjuta känns klumpigt och kartan är besvärlig eftersom det inte går att placera ut riktmärken dit jag vill gå. Dessutom hjälper det inte att grafiken är högupplöst när den är så utdaterad i övrigt. Att gå tillbaka efter att ha spelat uppföljarna som byggde vidare på, och förädlade idéerna från originalet är därför svårt. Men även med det sagt är Dead Rising fortfarande underhållande och introducerade en spelmekanik som håller än idag och resten av serien fortfarande har som bas.

Dead Rising Triple PackDead Rising Triple PackDead Rising Triple Pack
Grafiken i originalet har inte åldrats jätteväl men i mångt och mycket är det fortfarande kul att spela.

Den överlägset mest omdiskuterade grejen i serien är timern som sakta tickar ner och tvingar dig att vara mer effektiv samt spela ganska linjärt. Det är något slags motsatsförhållande eftersom spelet i övrigt ger dig en massa frihet att utforska, ta dig runt och hitta på saker att göra. Tiden kan absolut vara knapp även i en zombieapokalyps, men det borde finnas andra sätt att illustrera detta på. Capcom säger att funktionen är borta i Dead Rising 4, men i dessa äldre spel är den alltså kvar.

Detta är en annons:

Blue Castle Games tog över som utvecklare lagom till det andra spelet och gick helt in för begreppet att inte laga det som inte är trasigt. De lyckades ändå modernisera konceptet och förbättra spelmekaniken i Dead Rising 2 som erbjuder möjlighet att snickra egna vapen, och variationen är makalös när det kommer till dessa tillhyggen. Däremot känns tonen i spelet lite svårläst med den i grunden ganska tragiske och nyblivne änkemannen Chuck Green. Han kämpar desperat för sin dotters överlevnad i ett absurt spel, men är inte alls lika lätt att tycka om som originalets ultracharmige Frank West.

I och med Dead Rising 2 lades också onlinestöd så att två personer kunde spela tillsammans, vilket faktiskt tillför en hel del. Däremot så går det inte spara äventyret när man spelar med någon annan, vilket måste betraktas som en plump.

Terror is Reality var den andra stora nyheten i Dead Rising 2, och det är upplagt som en lekshow för TV med zombies. Här tävlar man i en rad minispel för att få så mycket pengar som möjligt och sedan avgå med segern. Min egen favorit är grenen Slicecycles, även med i själva kampanjen, där man kör motorcykel med skarpslipade vapen in i horder av zombies. Vill också slå ett slag för Ramsterball där kranieätarna ska jämnas med marken av dig i en förvuxen hamsterboll.

Dead Rising Triple PackDead Rising Triple PackDead Rising Triple Pack
Dead Rising 2 lyckas underhålla på egna meriter trots att huvudpersonen inte är lika lätt att förälska sig i som originalets Frank West.

I Off the Record-remaken av tvåan är gamle Frank West tillbaka igen och många av fansen betraktar detta som seriens höjdpunkt. Här finns nya combos, varierade uppdrag och möjlighet att återigen bruka Frank West kamera. I övrigt är det mesta sig likt och det utspelas alltså fortfarande i samma Fortune City. Om du inte har något emot att uppleva samma sak igen från ett annat perspektiv så är detta klart roligt, men kanske inte direkt efter att ha klarat Dead Rising 2.

Lyckligtvis innehåller Dead Rising 2: Off the Record mer än så, och det bästa med det är inte själva kampanjen. Här finns nämligen det efterlängtade helt fria sandlådeläget utan timer och en fruktansvärd massa att låsa upp. Just sandlådeläget ger mig möjlighet att utforska helt fritt och anta utmaningar eller bara kötta odöda - hela tiden med möjlighet att tjäna pengar att låsa upp mer saker med. Det är extremt vanebildande och påminner i sina bästa stunder om vansinnet i de båda första Saints Row.

Även om man i Triple Pack får en laddning bra spel, så känns samlingen inte särskilt komplett. Den förbättrade prestandan i spelet hjälper inte mycket när grafiken i övrigt är så gammal och avsaknaden av nytt innehåll gör det svårt att rekommendera detta till de som redan upplevt äventyren. De som däremot inte gjort det, i synnerhet Playstation-spelare, har dock tre lika solida som zombiespäckade spel att se fram emot.

HQ
07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Skön humor, underbara strider, ytterst prisvärt, lång hållbarhet, mycket att göra
-
Case Zero och Case West saknas, små grafiska förbättringar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texterLoading next content