Gamereactor Sverige. Kolla in stekheta speltrailers samt uttömmande intervjuer från spelvärldens största spelevenemang. Gamereactor uses cookies to ensure that we give you the best browsing experience on our website. If you continue, we'll assume that you are happy with our cookies policy

Svenska
Gamereactor
recensioner
Destiny 2

Destiny 2: Curse of Osiris

Den första expansionen till Destiny 2 är här och veteranen Kim Orremark har hårdtestat om tidsresor på Merkurius och återvända Vex-hot verkligen är intressant...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Destiny 2 lanserades för drygt fyra månader sedan och jag har spelat det sedan dess. Nästan dagligen. Jag belönade spelet med vårt näst högsta betyg, vilket jag tycker står sig än idag. Jag har sagt det förut, de första 50-70 timmarna av Destiny 2 är fantastiska om än lite väl vridna mot en helt ny publik och inte den enorma grupp veteraner från första spelet. Spelet har massor av innehåll, spännande destinationer och roliga vapen. Det som har saknats är en riktig anledning att fortsätta spela efter de första 70 timmarna och det är tyvärr ett problem som den första expansionen inte kan lösa. Mängden innehåll har inte varit ett bekymmer och även om vi får ännu mer nu saknas det fortfarande den där riktiga anledningen att fortsätta spela dag ut och dag in.

Curse of Osiris har egentligen väldigt lite med grunden i Destiny 2 att göra. Expansionen lever nästan helt för sig själv med ett par referenser till vad som hände i huvudkampanjen vilket gör att det hela känns alldeles för bortkopplat för sitt eget bästa. Jag vill ha en värld som ständigt utvecklas och där jag kan se att saker jag har gjort faktiskt påverkar allting på det stora hela. Det börjar dock brutalt mega-episkt (som Jonas Mäki hade sagt). Osiris, den legendariska Warlocken och Ikora Reys tidigare lärare, befinner sig i "The Vault of Glass" som gamla rävar känner igen från det första spelet. Saker och ting går snett och Osiris försvinner in ett en tidsportal. Hans mekaniska lilla medhjälpare Sagira blir dock kvar på utsidan och det är med hennes hjälp vi ska lokalisera Osiris och möjligtvis rädda honom.

Som jag var inne på i början - Curse of Osiris känns som en upplevelse som inte har någon riktig plats i den övergripande spelvärlden. Kampanjen och uppdragen är det egentligen inte fel på. Det är som att hela arket existerar i ett vakuum som blir ett problem. Ett torrt, tråkigt och undermåligt vakuum. Ett gammalt vakuum proppat med ost från 1800-talet. Det går att hävda att det alltid har fungerat på det här viset med tidigare expansioner, men det har aldrig känts såhär uppenbart som det gör just nu. Jag har längtat mig blå efter att få chansen att utforska en kampanj med Osiris i flera år nu och hela äventyret känns orättvist mot mig och karaktären.

Destiny 2
Destiny 2: Curse of Osiris är en besvikelse. En rätt ordentlig sådan.
Detta är en annons:
Destiny 2Destiny 2
Merkurius, både nutid, dådit- och framtid är underbart vackert.

Hela kampanjen består av en handfull uppdrag som utspelar sig både på den nya destinationen Merkurius och återanvända platser från grundspelet. Merkurius är underbart vackert men själva spelutrymmet är smärtsamt begränsat. Här finns ett nytt public event, en "lost sector" och ett par kistor. Ingenting annat. Absolut ingenting annat. Eller jo! "Infinite Forest", platsen Bungie har skrytit om på förhand. Det där stället som inte riktigt var helt slumpmässigt utformat men som ändå skulle erbjuda varierad arkitektur. De är förvisso inte osanning det är bara helt meningslöst implementerat och det hjälper inte att jag tvingas springa igenom samma miljöer ett tiotal gånger under expansionens kampanj, strikes och "adventures". Infinite Forest blir mer som ett hån till vad det hade kunnat vara, en glorifierad teknikdemo som vi måste betala för.

Det nya public eventet är roligt, ett av dem bättre faktiskt, och de bådas striksen (som även är en de av själva kampanjen) är bra. Däremot är berättelsen en enda lång snarkfest och saknar spänning, belöning eller någonting annat överhuvudtaget. Efter två-tre timmar är merparten av innehållet avklarat och då återstår bara den vanliga grinden med att försöka få tag på all utrustning och alla vapen. I Curse of Osiris introduceras någonting som kallas för "Lost Prophecys" som ger speciella Vex-inspirerade vapen du inte kan få tag på någon annanstans. Vapnena i sig är det inget som helst fel på, de ser coola ut (även om de bygger på gamla, redan använda modeller) och ett par av dem är riktigt bra. Det är dock grinden som är förknippad med dem som får mig att slänga både handkontroll och skärm i golvet i ren frustration och överväga att aldrig spela ett spel igen. I hela mitt liv.

För att kunna låsa upp ett vapen (det finns elva stycken Vex-vapen totalt) krävs det att jag gör vissa aktiviteter som strikes, multiplayer eller public events. Ett par av dessa "uppdrag" tvingar mig att göra 50-60 (!) public events och... ja du hör ju själv, det är inte ens lite kul. Det är snarare kanske den sämsta typ av grind jag har sett på bra länge i ett spel och jag kommer absolut inte (under några omständigheter) jaga rätt på allihopa.

Detta är en annons:
Destiny 2
Kan studion som en gång skrev om regelboken för hela actiongenren hämta sig från den senaste tidens spelarhat? Återstår att se.
Destiny 2Destiny 2
Givetvis finns det roliga exotiska vapen att jaga - gamla som nya. Här på bilden ser vi Crimson och det just nu buggade dödsvapnet Prometheus Lens.

På ta om vapen är det riktigt tråkigt att se att ungefär hälften av alla exotiska vapen och annan utrustning som kommer med expansionen är gammalt innehåll från Destiny. Bungie var noga med att berätta att de ville börja om från början med Destiny 2 när de tog allt vi hade jobbat för i tre år ifrån oss men de har uppenbarligen inga problem med att ta tillbaka prylar och sedan låsa dem bakom en ny expansion. Att behöva betala för grundspelet och expansionen för att samla på mig vapen jag redan låst upp en gång känns mer än lovligt sniket.

Det är tyvärr inte det enda som är låst. Med expansionen höjs den rekommenderade nivån som krävs för spelets svåraste material. Vill du inte köpa expansionen kan du alltså inte spela innehåll som du kunde göra för en vecka sedan - sådant du alltså tekniskt sett redan betalat för. Det är såklart extra uppenbart om du spelar PC-versionen som släpptes för sex veckor sedan eller jagar platinum trofén på Playstation. Bungie har sagt att de kollar på hur de kan lösa detta men precis som att sälja gamla vapen till oss känns det hela bara nedrigt och girigt.

Det finns dock en sak som räddar situationen lite (ytterst lite) - precis som i fallet med första expansionen till första Destiny, The Dark Below, går det att bortse från mycket av det mediokra innehållet tack vare den nya raiden. Eller ja, raid lair som den kallas. Även om den utspelar sig på samma ställe som den förra och är betydligt kortare är den bland det bästa material som Bungie har producerat, åtminstone i Destiny-sammanhang. Jag ska hålla mig från att spoila innehåll men jag kan berätta att bossen i slutet är makalöst bra. Det finns också ett par nya och intressanta exotiska vapen i expansionen.

Destiny 2
"The Lighthouse" är den åtråvärda platsen som många spelare från första Destiny drömde om att besöka.

På det stora hela är Curse of Osiris en medioker slafsprodukt som känns som ett resultat av ett Bungie som inte bryr sig. Innehållet har ingen riktig själ, det verkar inte finnas någon vilja att utveckla Destiny 2, istället harvar man på och gör det absolut minsta man kan för att kunna kalla det en expansion. Produktionen är förvisso bra. Design, grafik och musik är (precis som vanligt) ingenting annat än helt fantastiskt. Merkurius som badar i solljus är verkligen en fröjd att titta på, och att resa tillbaka i tiden och se planeten blomstra var ett magiskt ögonblick. Men i ett spel som bör vara designat för att jag ska vilja komma tillbaka räcker inte bara en glansig yta och ett pampigt soundtrack.

Det första Destiny utvecklades med tiden. Det blev bättre och bättre och Bungie verkade lära sig vad spelarna behövde för att känna sig respekterade. Destiny 2 kanske inte blir sämre med Curse of Osiris men om det här innehållet visar var vi är på väg finns det inte särskilt mycket för mig att återvända till i framtida expansioner. Det absoluta minimum av innehåll med en kort kampanj, två kartor till multiplayer och en handfull nya vapen är mer som ett slag i ansiktet för den relativt höga prislappen. Bör du spela Curse of Osiris kanske du frågar dig nu? Nej. Jag tycker nog inte det.

Destiny 2
05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Härliga produktionsvärden, fantastiskt raid-innehåll, nya roliga strikes
-
Alldeles för kort, återanvända platser och vapen, Infinite Forest är supetrist, känns inte meningsfullt i spelvärlden, hutlöst tråkig grind
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

2
Destiny 2: ShadowkeepScore

Destiny 2: Shadowkeep

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Kim snörade på sig rymdpjucken och återvände till månen för att ta sig an starten av det tredje året i Destiny 2...

4
Destiny 2: Black ArmoryScore

Destiny 2: Black Armory

RECENSION. Skrivet av Kim Orremark

Det första innehållet till Destinys årliga content-paket är här och lämnar en hel del att önska för den som inte älskar att grinda...Loading next content